Солодка, соковита, запашна полуниця смакує усій родині. Не менш смачні виходять заготовки з полуниці на зиму.
Густе варення з цілими ягодами
1 кілограм полуниці, 1,2 кілограма цукру, 2 грами лимонної кислоти.
Полуницю помийте, переберіть, видаліть чашолистки. Засипте ягоди приблизно половиною цукру. Залиште на 3 години. Потім злийте утворений сік, додайте в нього другу половину цукру й поставте на мінімальний вогонь до розчинення цукру.
Залийте полуницю сиропом. Доведіть до кипіння і варіть у сиропі 5 хвилин, постійно знімаючи піну. Відставте з вогню і витримайте 3 години. Знову доведіть до кипіння, варіть 5 хвилин і повторно витримайте 3 години. Робіть так від трьох до шести разів.
За останнім разом додайте лимонну кислоту, розчинену у воді в співвідношенні 1:1. Варіть полуничне варення 15 хвилин. Розлийте гарячим у стерилізовані банки, закатайте, переверніть і залиште охолонути.
Варення рубінове, з кислинкою
1 кілограм полуниці, 700 грамів цукру, 1 лимон.
Не дрібні, тверді ягоди полуниці помийте, переберіть, помістіть у велику емальовану миску, засипте цукром і залиште на 10–12 годин. Потім вичавте з лимона сік і додайте до ягід. Поставте на середній вогонь, доведіть масу до кипіння. Зменшіть вогонь до слабкого і варіть 5 хвилин.
Зніміть із вогню, злегка остудіть. Потім злийте сироп в окрему посудину й уваріть його на дуже слабкому вогні протягом 40 хвилин. Якщо утворилася пінка, то в кінці варіння її видаліть.
Поверніть ягоди полуниці в сироп і варіть варення на слабкому вогні ще 5 хвилин. Розфасуйте.
Ягоди в сиропі
2 кілограми полуниці (дрібної), 550 мілілітрів води, 700 грамів цукру, лимонна кислота на кінчику ножа.
Підготуйте полуницю, як зазвичай. Наповніть ягодами простерилізовані півлітрові банки. Цукор залийте водою, доведіть до кипіння і уварюйте на слабкому вогні 5 хвилин. У кінці додайте дрібку лимонної кислоти.
Дуже акуратно залийте полуницю в банках киплячим сиропом, але не до самого краю. Залиште трохи місця для соку, який пустить полуниця.
Дно широкої каструлі застеліть старим рушником, наповніть каструлю гарячою водою так, щоб банки з полуницею (прикриті кришками) на три чверті були в неї занурені. Стерилізуйте банки 10 хвилин. Потім дістаньте з каструлі й закатайте кришками. Переверніть догори дном, вкутайте ковдрою і залиште до повного охолодження.
Підготувала
Юлія ЛИТВИНЮК.
Залишити коментар