Раді вітати Вас!
  • Головна
  • Контакти
  • Реклама
Весь архів випусків
  • Головна
  • Категорії
    • Повідомлення в номер
    • Місцева влада
    • Репортаж
    • Політика
    • Погода
    • Редакційна пошта
    • Духовність
    • Закон і ми
    • Благодійність
    • Пам’ять
    • Спорт, природа і здоров’я
    • Всяка всячина
    • Реклама і оголошення
    • З неопублікованого
  • Галерея
  • Про нас
  • Відгуки читачів
  • Передплата
  • Контакти
  • Четвер, 19 червня 2025 року №26 (12982)

Повідомлення в номер / Полуничний рай для дорослих і дітей

13.06.2024
Солодка, соковита, запашна полуниця смакує усій родині. Не менш смачні виходять заготовки з полуниці на зиму.
Густе варення 
з цілими ягодами
1 кілограм полуниці, 1,2 кілограма цукру, 2 грами лимонної кислоти.
Полуницю помийте, переберіть, видаліть чашолистки. Засипте ягоди приблизно половиною цукру. Залиште на 3 години. Потім злийте утворений сік, додайте в нього другу половину цукру й поставте на мінімальний вогонь до розчинення цукру.
Залийте полуницю сиропом. Доведіть до кипіння і варіть у сиропі 5 хвилин, постійно знімаючи піну. Відставте з вогню і витримайте 3 години. Знову доведіть до кипіння, варіть 5 хвилин і повторно витримайте 3 години. Робіть так від трьох до шести разів.
За останнім разом додайте лимонну кислоту, розчинену у воді в співвідношенні 1:1. Варіть полуничне варення 15 хвилин. Розлийте гарячим у стерилізовані банки, закатайте, переверніть і залиште охолонути.
Варення рубінове, 
з кислинкою
1 кілограм полуниці, 700 грамів цукру, 1 лимон.
Не дрібні, тверді ягоди полуниці помийте, переберіть, помістіть у велику емальовану миску, засипте цукром і залиште на 10–12 годин. Потім вичавте з лимона сік і додайте до ягід. Поставте на середній вогонь, доведіть масу до кипіння. Зменшіть вогонь до слабкого і варіть 5 хвилин.
Зніміть із вогню, злегка остудіть. Потім злийте сироп в окрему посудину й уваріть його на дуже слабкому вогні протягом 40 хвилин. Якщо утворилася пінка, то в кінці варіння її видаліть.
Поверніть ягоди полуниці в сироп і варіть варення на слабкому вогні ще 5 хвилин. Розфасуйте.
Ягоди в сиропі
2 кілограми полуниці (дрібної), 550 мілілітрів води, 700 грамів цукру, лимонна кислота на кінчику ножа.
Підготуйте полуницю, як зазвичай. Наповніть ягодами простерилізовані півлітрові банки. Цукор залийте водою, доведіть до кипіння і уварюйте на слабкому вогні 5 хвилин. У кінці додайте дрібку лимонної кислоти.
Дуже акуратно залийте полуницю в банках киплячим сиропом, але не до самого краю. Залиште трохи місця для соку, який пустить полуниця.
Дно широкої каструлі застеліть старим рушником, наповніть каструлю гарячою водою так, щоб банки з полуницею (прикриті кришками) на три чверті були в неї занурені. Стерилізуйте банки 10 хвилин. Потім дістаньте з каструлі й закатайте кришками. Переверніть догори дном, вкутайте ковдрою і залиште до повного охолодження.
Підготувала
Юлія ЛИТВИНЮК.

IMG_0341Солодка, соковита, запашна полуниця смакує усій родині. Не менш смачні виходять заготовки з полуниці на зиму.

Густе варення з цілими ягодами

1 кілограм полуниці, 1,2 кілограма цукру, 2 грами лимонної кислоти.

Полуницю помийте, переберіть, видаліть чашолистки. Засипте ягоди приблизно половиною цукру. Залиште на 3 години. Потім злийте утворений сік, додайте в нього другу половину цукру й поставте на мінімальний вогонь до розчинення цукру.

Залийте полуницю сиропом. Доведіть до кипіння і варіть у сиропі 5 хвилин, постійно знімаючи піну. Відставте з вогню і витримайте 3 години. Знову доведіть до кипіння, варіть 5 хвилин і повторно витримайте 3 години. Робіть так від трьох до шести разів.

За останнім разом додайте лимонну кислоту, розчинену у воді в співвідношенні 1:1. Варіть полуничне варення 15 хвилин. Розлийте гарячим у стерилізовані банки, закатайте, переверніть і залиште охолонути.

 

Варення рубінове, з кислинкою

1 кілограм полуниці, 700 грамів цукру, 1 лимон.

Не дрібні, тверді ягоди полуниці помийте, переберіть, помістіть у велику емальовану миску, засипте цукром і залиште на 10–12 годин. Потім вичавте з лимона сік і додайте до ягід. Поставте на середній вогонь, доведіть масу до кипіння. Зменшіть вогонь до слабкого і варіть 5 хвилин.

Зніміть із вогню, злегка остудіть. Потім злийте сироп в окрему посудину й уваріть його на дуже слабкому вогні протягом 40 хвилин. Якщо утворилася пінка, то в кінці варіння її видаліть.

Поверніть ягоди полуниці в сироп і варіть варення на слабкому вогні ще 5 хвилин. Розфасуйте.

 

Ягоди в сиропі

2 кілограми полуниці (дрібної), 550 мілілітрів води, 700 грамів цукру, лимонна кислота на кінчику ножа.

Підготуйте полуницю, як зазвичай. Наповніть ягодами простерилізовані півлітрові банки. Цукор залийте водою, доведіть до кипіння і уварюйте на слабкому вогні 5 хвилин. У кінці додайте дрібку лимонної кислоти.

Дуже акуратно залийте полуницю в банках киплячим сиропом, але не до самого краю. Залиште трохи місця для соку, який пустить полуниця.

Дно широкої каструлі застеліть старим рушником, наповніть каструлю гарячою водою так, щоб банки з полуницею (прикриті кришками) на три чверті були в неї занурені. Стерилізуйте банки 10 хвилин. Потім дістаньте з каструлі й закатайте кришками. Переверніть догори дном, вкутайте ковдрою і залиште до повного охолодження.

Підготувала

Юлія ЛИТВИНЮК.

Залишити коментар

Ваш коментар з’явиться після перевірки модератором

ВІСТІ КОВЕЛЬЩИНИ

  • Редактор
    Вельма Микола Григорович
  • Перший заступник редактора
    Ляшук Світлана Олександрівна
  • Головний бухгалтер
    Шостацька Ірина Іванівна

Громадсько-політична газета "Вісті Ковельщини" 2012-2025