Раді вітати Вас!
  • Головна
  • Контакти
  • Реклама
Весь архів випусків
  • Головна
  • Категорії
    • Повідомлення в номер
    • Місцева влада
    • Репортаж
    • Політика
    • Погода
    • Редакційна пошта
    • Духовність
    • Закон і ми
    • Благодійність
    • Пам’ять
    • Спорт, природа і здоров’я
    • Всяка всячина
    • Реклама і оголошення
    • З неопублікованого
  • Галерея
  • Про нас
  • Відгуки читачів
  • Передплата
  • Контакти
  • Четвер, 21 серпня 2025 року № 35 (12991)

Повідомлення в номер / Магія осені на вашій кухні

19.09.2024
Найкориснішу та найсмачнішу їжу готуємо з сезонних продуктів. 
Пропонуємо декілька рецептів осінньої кухні. Прості і смачні страви допоможуть вам насолоджуватися кожним осіннім днем.
Картопля 
з грибами, запечена в гарбузі
Інгредієнти: 3 великих картоплини; 400 г будь-яких грибів; великий гарбуз; 1 головка ріпчастої цибулі; рослинна олія; сіль, перець за смаком.
Приготування. Картоплю з грибами наріжте і обсмажте на сковороді з цибулею і сіллю до напівготовності. З гарбуза акуратно зріжте верхівку (отвір повинен бути не дуже великим) і залиште її в якості кришки. Відокремте м’якоть і ретельно промийте гарбуз всередині і зовні. Складіть обсмажену картоплю з грибами в гарбуз, закрийте «кришкою» і поставте у духовку. Випікайте близько 40 хвилин при 180 градусах, поки гарбуз не стане м’яким.
Гарбузовий суп із солодким перцем
Інгредієнти: Гарбуз – 1 шт., рис – 2/3 скл., цибуля ріпчаста – 1 шт., червоний солодкий перець – 2 шт., масло вершкове – 1 ст. л., вершки – 1,5 скл., вода – 1 скл., сіль, перець за смаком.
Приготування. Очистіть гарбуз від шкірки і насіння, наріжте кубиками. Почистіть і дрібно поріжте цибулю, обсмажте на олії. Додайте 2/3 гарбуза і тушкуйте з додаванням води 20 хвилин. Подрібніть отриману суміш в блендері. До пюре додайте рис, нарізаний дрібними шматочками перець, залишки гарбуза, сіль, 2/3 склянки води. Варіть до готовності рису.
В кінці влийте вершки і варіть ще 3-5 хвилин. Перед подачею підсмажте грінки і посипте суп зеленню.
Цвітна капуста 
з сиром
Беремо: 1 качан цвітної капусти, 1/4 склянки оливкової олії, пів склянки панірувальних сухарів, стільки ж тертого сиру пармезану або будь-якого іншого, сіль, перець за смаком.
Розігріваємо духовку до 180 градусів. Цвітну капусту нарізаємо великими плоскими скибочками. Не засмучуйтеся, якщо вони будуть розвалюватися і кришитися. Кладемо капусту на лист з бортиками, поливаємо трьома столовими ложками олії, посипаємо сіллю, перцем. Запікаємо в духовці близько 15 хвилин.
Змішуємо панірувальні сухарі з однією столовою ложкою олії і посипаємо ними цвітну капусту. Випікаємо ще 10-15 хвилин, поки вона не стане м’якою і коричневою. Посипаємо капусту сиром і тримаємо в духовці ще пару хвилин, щоб дати йому розтанути. Страва готова.
Деруни з м’ясом
Деруни з  картоплі – це завжди швидко, просто та смачно, а з м’ясним фаршем  вони виходять завжди соковиті та ще смачніші!
Інгредієнти: м’ясо – 400 г, картопля – 1,5 кг, цибуля – 2 шт., яйце – 1 шт., сіль, перець за смаком, сметана для подачі.
Приготування. М’ясо пропустити через  м’ясорубку разом із  цибулею, додати сіль та перець за смаком. Перемішати.
Картоплю із цибулиною натерти на тертці, додати яйце (можна і без нього).
На розігріту з олією сковорідку викласти 1 ст. л. картоплі, зверху трішки фаршу та накрити ще раз картоплею. Смажити на повільному вогні, щоб м’ясо пропеклось з двох сторін до золотистої скоринки.
Подавати із сметаною та зеленню.
Французький цибулевий суп
Інгредієнти: 1 кг цибулі, 1 л бульйону (краще яловичого), 250 г картоплі, 3 ст.л. вершкового масла, 200 г твердого сиру, 300 г вершків, сік одного лимона або 75 мл білого сухого вина, черствий батон або багет, лавровий лист, чорний перець, тим’ян.
Приготування. Цибулю нарізати пів кільцями і впродовж пів години пасерувати на вершковому маслі у великій сковороді або сотейнику. До цибулі додати картоплю, нарізану кубиками, і залити бульйоном. Варити до готовності картоплі і додати сіль, перець. Отриману масу слід трохи остудити і подрібнити блендером. Після чого необхідно додати вершки, сік лимона (або вино) і спеції. В принципі, суп готовий, і подавати його слід з грінками з білого хліба. 
Але якщо ви хочете повної відповідності класиці, то приготований суп варто перелити в порційні горщики для запікання і рясно посипати тертим сиром. В такому випадку суп буде готовий до споживання  після запікання в духовці до золотистої скоринки сиру.
Запечена картопля 
Вам знадобиться: картопля – 700 г, оливкова олія –   1/4 чашки, розтоплене вершкове масло – 2 ст. л., часник – 2 головки, нарізані листя петрушки – 1/2 ст. л., лимон – 1/2 шт., чебрець – 5-6 гілочок, сіль – 1/4 ч.л., чорний перець – 1/2 ч.л.
Приготування. Розігрійте духовку до 180° C.
Надріжте картоплю і викладіть на деко.
Збризніть картоплю оливковою олією і полийте розтопленим вершковим маслом.
Додайте подрібнений часник, петрушку, лимон і чебрець.
Посипте сіллю і чорним перцем.
Запікайте протягом години. Подавайте до столу.
Підготувала 
Світлана ЛЯШУК.

Найкориснішу та найсмачнішу їжу готуємо з сезонних продуктів. 

Пропонуємо декілька рецептів осінньої кухні. Прості і смачні страви допоможуть вам насолоджуватися кожним осіннім днем.

 

IMG_1556Картопля з грибами, запечена в гарбузі

Інгредієнти: 3 великих картоплини; 400 г будь-яких грибів; великий гарбуз; 1 головка ріпчастої цибулі; рослинна олія; сіль, перець за смаком.

Приготування. Картоплю з грибами наріжте і обсмажте на сковороді з цибулею і сіллю до напівготовності. З гарбуза акуратно зріжте верхівку (отвір повинен бути не дуже великим) і залиште її в якості кришки. Відокремте м’якоть і ретельно промийте гарбуз всередині і зовні. Складіть обсмажену картоплю з грибами в гарбуз, закрийте «кришкою» і поставте у духовку. Випікайте близько 40 хвилин при 180 градусах, поки гарбуз не стане м’яким.

 

Гарбузовий суп із солодким перцем

Інгредієнти: Гарбуз – 1 шт., рис – 2/3 скл., цибуля ріпчаста – 1 шт., червоний солодкий перець – 2 шт., масло вершкове – 1 ст. л., вершки – 1,5 скл., вода – 1 скл., сіль, перець за смаком.

Приготування. Очистіть гарбуз від шкірки і насіння, наріжте кубиками. Почистіть і дрібно поріжте цибулю, обсмажте на олії. Додайте 2/3 гарбуза і тушкуйте з додаванням води 20 хвилин. Подрібніть отриману суміш в блендері. До пюре додайте рис, нарізаний дрібними шматочками перець, залишки гарбуза, сіль, 2/3 склянки води. Варіть до готовності рису.

В кінці влийте вершки і варіть ще 3-5 хвилин. Перед подачею підсмажте грінки і посипте суп зеленню.

 

Цвітна капуста з сиром

Беремо: 1 качан цвітної капусти, 1/4 склянки оливкової олії, пів склянки панірувальних сухарів, стільки ж тертого сиру пармезану або будь-якого іншого, сіль, перець за смаком.

Розігріваємо духовку до 180 градусів. Цвітну капусту нарізаємо великими плоскими скибочками. Не засмучуйтеся, якщо вони будуть розвалюватися і кришитися. Кладемо капусту на лист з бортиками, поливаємо трьома столовими ложками олії, посипаємо сіллю, перцем. Запікаємо в духовці близько 15 хвилин.

Змішуємо панірувальні сухарі з однією столовою ложкою олії і посипаємо ними цвітну капусту. Випікаємо ще 10-15 хвилин, поки вона не стане м’якою і коричневою. Посипаємо капусту сиром і тримаємо в духовці ще пару хвилин, щоб дати йому розтанути. Страва готова.

 

деруниДеруни з м’ясом

Деруни з  картоплі – це завжди швидко, просто та смачно, а з м’ясним фаршем  вони виходять завжди соковиті та ще смачніші!

Інгредієнти: м’ясо – 400 г, картопля – 1,5 кг, цибуля – 2 шт., яйце – 1 шт., сіль, перець за смаком, сметана для подачі.

Приготування. М’ясо пропустити через  м’ясорубку разом із  цибулею, додати сіль та перець за смаком. Перемішати.

Картоплю із цибулиною натерти на тертці, додати яйце (можна і без нього).

На розігріту з олією сковорідку викласти 1 ст. л. картоплі, зверху трішки фаршу та накрити ще раз картоплею. Смажити на повільному вогні, щоб м’ясо пропеклось з двох сторін до золотистої скоринки.

Подавати із сметаною та зеленню.

 

супФранцузький цибулевий суп

Інгредієнти: 1 кг цибулі, 1 л бульйону (краще яловичого), 250 г картоплі, 3 ст.л. вершкового масла, 200 г твердого сиру, 300 г вершків, сік одного лимона або 75 мл білого сухого вина, черствий батон або багет, лавровий лист, чорний перець, тим’ян.

Приготування. Цибулю нарізати пів кільцями і впродовж пів години пасерувати на вершковому маслі у великій сковороді або сотейнику. До цибулі додати картоплю, нарізану кубиками, і залити бульйоном. Варити до готовності картоплі і додати сіль, перець. Отриману масу слід трохи остудити і подрібнити блендером. Після чого необхідно додати вершки, сік лимона (або вино) і спеції. В принципі, суп готовий, і подавати його слід з грінками з білого хліба. 

Але якщо ви хочете повної відповідності класиці, то приготований суп варто перелити в порційні горщики для запікання і рясно посипати тертим сиром. В такому випадку суп буде готовий до споживання  після запікання в духовці до золотистої скоринки сиру.

 

Запечена картопля 

Вам знадобиться: картопля – 700 г, оливкова олія –   1/4 чашки, розтоплене вершкове масло – 2 ст. л., часник – 2 головки, нарізані листя петрушки – 1/2 ст. л., лимон – 1/2 шт., чебрець – 5-6 гілочок, сіль – 1/4 ч.л., чорний перець – 1/2 ч.л.

картопяПриготування. Розігрійте духовку до 180° C.

Надріжте картоплю і викладіть на деко.

Збризніть картоплю оливковою олією і полийте розтопленим вершковим маслом.

Додайте подрібнений часник, петрушку, лимон і чебрець.

Посипте сіллю і чорним перцем.

Запікайте протягом години. Подавайте до столу.

Підготувала 

Світлана ЛЯШУК.

Залишити коментар

Ваш коментар з’явиться після перевірки модератором

ВІСТІ КОВЕЛЬЩИНИ

  • Редактор
    Вельма Микола Григорович
  • Перший заступник редактора
    Ляшук Світлана Олександрівна
  • Головний бухгалтер
    Шостацька Ірина Іванівна

Громадсько-політична газета "Вісті Ковельщини" 2012-2025