Холодний борщ із яйцем та зеленню
Інгредієнти:
Кефір – 1 літр (жирний – 7%).
Сметана – 100 г.
Вода – 1 склянка (холодна кип'ячена).
Буряк – 400 г (варений).
Цибуля зелена – 100 г (пір'я).
Кріп – 50 г (свіжий).
Яйце – 2-3 штуки.
Огірок – 3 шт. (невеликі).
Сіль, сік лимонний – на смак.
Приготування:
Ставимо варити круто яйця – 8 хв. після закипання води, потім опускаємо їх у холодну воду.
Подрібнюємо на великій тертці варені буряки та огірки (якщо вони не домашні, то шкірку краще зрізати).
Пір'я зеленої цибулі дрібно ріжемо, викладаємо в тарілку, додаємо дрібку солі й перетираємо виделкою.
Додаємо в каструлю цибулю та подрібнений кріп.
Додаємо в каструлю кефір, сметану (перемішану з водою), подрібнені яйця, перемішуємо і пробуємо на сіль-кислоту.
Солі виходить приблизно 1 столова ложка з невеликою гіркою.
Подавати холодний борщ із гарячою, відвареною картоплею чи чорним хлібом.
Страви з кабачків
Немає нічого простішого, ніж готувати страви з кабачків. Пропонуємо перевірені смачні рецепти.
Оладки з кабачків і фаршу на сковороді
Для тіста:
Кабачки – 400 г.
Курячі яйця – 2 шт.
Сода харчова + оцет – 0,5 ч. л.
Борошно – 5 ст. л.
Сіль, перець – за смаком.
Для начинки:
Курячий фарш – 300 г.
Цибуля ріпчаста – 1 шт.
Сіль, перець – за смаком.
Вода – 50 мл.
Рослинна олія для смаження.
Кабачки натріть на крупній тертці. Посоліть потерті кабачки, перемішайте, почекайте 10 хвилин і відіжміть зайву рідину. Додати до кабачків яйця, перець і гашену оцтом соду, перемішайте. Додайте до кабачків борошно і перемішайте.
В окрему миску викладіть фарш, подрібнену цибулю додайте до фаршу. Посоліть й додайте чорного перцю на свій смак. Додайте у фарш води для соковитості й перемішайте.
Викладайте ложкою кабачкове тісто на розпечену олію, розрівнюйте, щоб оладки були плоскими і тонкими. На кабачкові оладки викладіть фарш, також розрівняйте. Зверху на фарш тонким шаром покладіть ще кабачкового тіста. Накрийте сковорідку кришкою, смажте до рум'яності й золотистості з двох сторін.
На замітку: страви з кабачків з фаршем виходять особливо смачними й ароматними, якщо в них додати часник.
Кабачки з куркою в духовці
Курячі ніжки – 7 шт.
Кабачки – 1 шт.
Сметана – 100 г.
Гірчиця – 1 ст. л.
Куркума – 1 ч. л.
Часник – 3 зубчики.
Сіль, спеції – за смаком.
У просторій чаші з'єднайте сметану і гірчицю. Додайте куркуму, сіль, спеції й подрібнений часник.
Сюди ж покладіть кабачки нарізані кубиками по 2-3 сантиметри, залийте маринадом. Додайте курку. Перемішайте й залиште на 1 годину маринуватися.
Викладіть овочі з м'ясом у форму для запікання, накрийте фольгою або кришкою.
Запікайте при 180 градусах 45-60 хвилин. За 20 хвилин до закінчення, зніміть кришку, щоб кабачки та курка зарум'янилися.
Салат з баклажанами
Інгредієнти:
Баклажан – 1 шт.
Помідор – 2 шт.
Картопляний крохмаль – 2 ст. л.
Сіль, зелень, соус кисло-солодкий – на смак.
Спосіб приготування:
Наріжте баклажани великими шматками, посоліть і дайте їм постояти 3 хвилини. Потім промокніть їх серветкою, обваляйте у крохмалі та обсмажте до утворення скоринки. Викладіть баклажани на серветку, щоб увібралася олія.
Наріжте помідори та зелень. Усі інгредієнти змішайте та додайте соус.
Зелений салат зі шпинатом
Інгредієнти:
Молодий шпинат – 2 великих пучки.
Зелений горошок – 100 г.
Гострий зелений перець – 1 шт.
Огірок – 1 шт.
Несолоні фісташки – 50 г.
Пармезан – 30 г.
Оливкова олія, лимонний сік, сіль, перець – до смаку.
Спосіб приготування:
Відваріть горошок у киплячій підсоленій воді 2-3 хвилин до готовності. Обдайте холодною водою і злийте рідину. Остудіть.
Шпинат, огірок і перець помийте та обсушіть. Перець наріжте кільцями, за бажанням видаліть насіння. Огірок наріжте кільцями.
Викладіть на тарілку листя шпинату, горошок, перець і огірок. Заправте сумішшю оливкової олії, свіжого лимонного соку. Посоліть і поперчіть.
Посипте салат тертим пармезаном і колотими фісташками.
Підготувала
Наталія РОМАНОВСЬКА.
Залишити коментар