Любителям шоколаду варто спробувати рецепт вишневого варення з какао і, власне, самим шоколадом.
Інгредієнти:
вишня - 0,5 кг;
цукор - 0,3 кг;
чорний шоколад - 50 г;
какао-порошок - 50 г.
Приготування:
Ягоди перебрати, помити, почистити від кісточок. Пересипати цукром і залишити на 5-6 годин при кімнатній температурі, щоб вишні пустили сік.
Після закипання варити на слабкому вогні протягом 10 хвилин. Дати охолонути.
Коли охолоне – знову поставити на плиту, після закипання варити 10 хвилин на слабкому вогні. Знову вимкнути і дати охолонути.
Повторити попередній крок ще 2-3 рази. На останньому "колі" варіння додати: какао порошок і потертий на тертці шоколад. Добре перемішати.
Коли шоколад розтане – варимо ще 5 хвилин і вимикаємо. Вишневе варення з шоколадом готове, можна розлити його по стерилізованих банках і закрити на зиму.
Варення із смородини та вишні
Інгредієнти:
вишня - 500 г;
цукор - 1 кг;
чорна, червона або біла смородина - 500 г.
Видаляємо з вишень кісточки і засипаємо ягоди 250 грамами цукру. Смородину з'єднуємо із 250 г цукру і подрібнюємо ягоди блендером. Викладаємо смородинове пюре в каструлю, доводимо до кипіння на слабкому вогні. Додаємо вишню і варимо ще 10-15 хвилин. Закатати і поставити в прохолодне місце.
Варення із бананів
1. Готувати варення рекомендується в емальованій каструлі або термостійкій ємності з антипригарним покриттям. Посудину краще брати з товстим дном, це забезпечить рівномірне нагрівання. Помішувати заготівлю потрібно дерев'яною лопаткою.
2. Пропорції солодкого інгредієнта, зазначені в рецепті, знижувати не варто, бо ласощі можуть швидко зіпсуватися. Однак якщо в хід йдуть переспілі плоди, кількість цукру зменшується, адже такі банани більш солодкі.
3. Банки для варення промити з содою, потім простерилізувати в духовці, мультиварці або на паровій бані. Кришки п'ять-десять хвилин прокип'ятити або обшпарити окропом.
4. Гаряче варення розподіляється по банках і герметично закривається кришками.
Вам знадобиться:
очищені банани - 1 кг;
цукор - 2 склянки;
вода - 1 склянка;
2 щіпки лимонної кислоти або 3 ч. л. свіжого лимонного соку.
Приготування:
Банани, очищені від шкірки, розрізати на невеликі шматочки і гарненько пом'яти. Помістити отриману кашку в каструлю з цукровим сиропом. Варити банани протягом однієї години, а за 5 хвилин до готовності додати лимонну кислоту або свіжий сік лимона.
Готове варення розкладіть в попередньо простерилізованих маленьких баночках і закатайте. Зберігайте в прохолодному місці.
Варення із винограду
Інгредієнти:
1 кг темного винограду із кісточками;
0,5-1 кг цукру;
0,5 склянки води.
Приготування:
Виноград перебираємо, видаляємо зіпсовані та м'які ягоди. Ті, що залишилися, відокремлюємо від гілочок, ретельно миємо під проточною водою і відкидаємо на друшляк.
Перекладаємо ягоди в каструлю і засипаємо цукром. Залишаємо на ніч (10-12 годин), щоб вони пустили сік. Доливаємо пів склянки води та доводимо до кипіння.
Після кипіння варення охолоджуємо і перетираємо через сито, кісточки та шкірку викидаємо. Виноградне пюре переливаємо назад у каструлю, ще раз доводимо до кипіння та варимо протягом 15 хвилин. Якщо утворюється пінка, видаляємо її шумівкою.
Після 15 хвилин варіння вимикаємо вогонь і залишаємо на 5-7 годин, після чого знову кип'ятимо і варимо близько 10 хвилин. Залишаємо виноградне пюре до остигання. Якщо вас не влаштовує його густота, поваріть його до бажаної густоти на повільному вогні.
Готове варення після розливаємо в банки та закручуємо. Банки та кришки при цьому мають бути стерилізованими. Перевертаємо їх догори дном і залишаємо до остигання. Зберігайте варення в прохолодному місці.
Апельсиновий джем з лимоном
Інгредієнти:
Лимони – 1 шт.
Апельсини – 6 шт.
Цукор – приблизно 500 г.
З цитрусів зняти шкірку і нарізати невеликими шматочками. Обов'язково видалити всі кісточки. Блендером подрібнити апельсини і лимони до однорідності. Зважити отриману суміш і взяти у два рази менше цукру. Якщо апельсини дуже солодкі, цукру можна взяти трохи менше. Перемішати суміш з цукром і всипати в посуд з антипригарним покриттям. Поставити на сильний вогонь на 40 хвилин, іноді помішуючи. Піну знімати не потрібно. Готовий джем розлити по банках. Джем буде ставати все рідшим під час варіння, але після охолодження загусне.
Для того, щоб варення вийшло більш густим, збільшуємо час приготування до 30 хвилин.
Джем-мармелад
Яблучний джем за цим рецептом виходить дуже густий і ніколи не пригорає, а все тому, що готують його в духовці.
Інгредієнти:
2 кг яблук;
800 г цукру;
3 ст. ложки оцту.
Яблука почистити, порізати дольками, пересипати цукром, додати оцту, залишити на ніч. Зранку поставити у добре розігріту духовку. Коли закиплять, пом'яти товкачем або блендером, зняти кришку і залишити мліти на 2 години при найменшій температурі. Розкласти у стерильні банки, закрутити. Виходить 1,5-1,7 л густого джему.
Повидло зі слив
Інгредієнти:
кілограм слив;
кілограм цукру;
пів склянки води.
Сливи промити теплою водою, розрізати навпіл, дістати кісточки, викласти фрукти в ємність. Приготувати сироп – у каструлі або сотейнику змішати воду і цукор, довести до кипіння, плавно помішуючи, кип'ятити 2-3 хвилини.
Залити сиропом сливи, залишити на 3-4 години (сливи мають пустити сік). Потім поставити на вогонь, довести до кипіння. Зняти з плити і залишити при кімнатній температурі на ніч (це необхідно, щоб сливи, як слід, просочилися цукровим сиропом).
Щоб було густим, вам потрібно спочатку поставити ємність із плодами на вогонь знову, довести до кипіння, варити 2-3 хвилини. Потім зняти з плити, остудити й повторити процедуру ще 2 рази, але востаннє варити масу потрібно 10-15 хвилин.
Залишити коментар