Раді вітати Вас!
  • Головна
  • Контакти
  • Реклама
Весь архів випусків
  • Головна
  • Категорії
    • Повідомлення в номер
    • Місцева влада
    • Репортаж
    • Політика
    • Погода
    • Редакційна пошта
    • Духовність
    • Закон і ми
    • Благодійність
    • Пам’ять
    • Спорт, природа і здоров’я
    • Всяка всячина
    • Реклама і оголошення
    • З неопублікованого
  • Галерея
  • Про нас
  • Відгуки читачів
  • Передплата
  • Контакти
  • Четвер, 28 серпня 2025 року № 36 (12992)

Повідомлення в номер / Лікарі рекомендують... сало!

28.08.2025
Сало має те, чого немає в інших жирах. 
Користь сала визначається унікальним поєднанням цінних складників. Перш за все, арахідоновою поліненасиченою кислотою, якої немає в рослинних оліях. У ньому також є ліноленова, пальмітинова, лінолева, олеїнова жирні кислоти, вітаміни А, Е, D й каротин. Усі ці речовини справляють благотворний вплив на всю серцево-судинну систему, а особливо на печінку. Структура жирних кислот, які містяться в салі, максимально підходить людині: вона така ж, як і в оливковій олії.
Звичайно, всі ці властивості поширюються лише на свіже сало, яке не містить токсичних продуктів на відміну від смаженого. Свиняче сало допомагає виводити з організму токсичні, радіоактивні та канцерогенні речовини. Це натуральний, не оброблений хімією продукт. 
Протиінфарктна дивовижна суміш
Жовч потрібна людині для розщеплення жирів, а сало має виражений і тривалий жовчогінний ефект. Часник володіє потужними проти паразитарною, противірусною та протираковою, а також жовчогінною властивостями.
І найголовніше – поєднання часнику й сала  очищає навіть коронарні судини серця.
Це доведений факт: у невеликих кількостях свіже сало і часник працюють як протиінфарктні ліки. Відновлюється інтима (внутрішня оболонка судин), зникають атеросклеротичні бляшки. Відбувається омолодження всього організму.
І ще один парадокс цієї дивовижної суміші: у невеликих кількостях сало з часником є прекрасним засобом для схуднення. Клин клином вибивають – запускається механізм розчинення жирів.
У салі багато арахідонової кислоти, а вона є основою в обміні холестерину.
Із холестерину синтезуються наші гормони, а це означає – бадьорість і довголіття, профілактика болісного клімаксу й імпотенції. 
І в салі, і в часнику багато селену. Він потрібен для відновлення сили людей, що займаються важкою фізичною працею, а також виснажених хворобою.
Готуємо «ліки»
Знадобляться свіже сало – 500 г, часник – півсклянки (100-120 г), корінь петрушки – 200 г. Перекрутити все разом двічі. Перемішати гарненько і зберігати в холодильнику.
Приймати по чайній ложці з чорним хлібом вранці натщесерце. Повільно пережувати і лягти подрімати на правий бік на 20-30 хвилин. Жовч, яка накопичилася за ніч, спокійно піде і простимулює товсту кишку, нормалізуючи випорожнення.
У складних випадках, коли є жовчнокам’яна хвороба, рекомендую приймати суміш двічі на день: уранці й на ніч, за пів години до сну. Перед прийомом випити м’ятний чай або но-шпу, щоб зняти спазм жовчних проток. 
Зовнішньо сало полегшує лікування в разі потертостей, фурункулів, артритів, артрозів, опіків, відморожень, маститу, екземи й ран. Допомагає позбутися п’яткової шпори і зубного болю.
Володимир БОЛСУН,
лікар-невропатолог.

салоСало має те, чого немає в інших жирах. 

Користь сала визначається унікальним поєднанням цінних складників. Перш за все, арахідоновою поліненасиченою кислотою, якої немає в рослинних оліях. У ньому також є ліноленова, пальмітинова, лінолева, олеїнова жирні кислоти, вітаміни А, Е, D й каротин. Усі ці речовини справляють благотворний вплив на всю серцево-судинну систему, а особливо на печінку. Структура жирних кислот, які містяться в салі, максимально підходить людині: вона така ж, як і в оливковій олії.

Звичайно, всі ці властивості поширюються лише на свіже сало, яке не містить токсичних продуктів на відміну від смаженого. Свиняче сало допомагає виводити з організму токсичні, радіоактивні та канцерогенні речовини. Це натуральний, не оброблений хімією продукт. 

Протиінфарктна дивовижна суміш

Жовч потрібна людині для розщеплення жирів, а сало має виражений і тривалий жовчогінний ефект. Часник володіє потужними проти паразитарною, противірусною та протираковою, а також жовчогінною властивостями.

І найголовніше – поєднання часнику й сала  очищає навіть коронарні судини серця.

Це доведений факт: у невеликих кількостях свіже сало і часник працюють як протиінфарктні ліки. Відновлюється інтима (внутрішня оболонка судин), зникають атеросклеротичні бляшки. Відбувається омолодження всього організму.

І ще один парадокс цієї дивовижної суміші: у невеликих кількостях сало з часником є прекрасним засобом для схуднення. Клин клином вибивають – запускається механізм розчинення жирів.

У салі багато арахідонової кислоти, а вона є основою в обміні холестерину.

Із холестерину синтезуються наші гормони, а це означає – бадьорість і довголіття, профілактика болісного клімаксу й імпотенції. 

І в салі, і в часнику багато селену. Він потрібен для відновлення сили людей, що займаються важкою фізичною працею, а також виснажених хворобою.

Готуємо «ліки»

Знадобляться свіже сало – 500 г, часник – півсклянки (100-120 г), корінь петрушки – 200 г. Перекрутити все разом двічі. Перемішати гарненько і зберігати в холодильнику.

Приймати по чайній ложці з чорним хлібом вранці натщесерце. Повільно пережувати і лягти подрімати на правий бік на 20-30 хвилин. Жовч, яка накопичилася за ніч, спокійно піде і простимулює товсту кишку, нормалізуючи випорожнення.

У складних випадках, коли є жовчнокам’яна хвороба, рекомендую приймати суміш двічі на день: уранці й на ніч, за пів години до сну. Перед прийомом випити м’ятний чай або но-шпу, щоб зняти спазм жовчних проток. 

Зовнішньо сало полегшує лікування в разі потертостей, фурункулів, артритів, артрозів, опіків, відморожень, маститу, екземи й ран. Допомагає позбутися п’яткової шпори і зубного болю.

Володимир БОЛСУН,

лікар-невропатолог.

х х х

До речі, як пишуть у мережі Інтернет, сало також корисне й при легеневих захворюваннях, воно виводить з організму важкі метали, в ньому не живуть гельмінти-паразити. Свиняче сало, особливо в поєднанні з часником, підвищує імунітет і життєвий тонус, особливо в осінньо-зимовий період. 

Шматочок сала – прекрасний «перекус» у робочий час. Воно добре засвоюється, не перевантажує печінку і дає аж 9 ккал енергії на 1 г продукту. Це набагато корисніше, ніж навіть найдорожча ковбаса, булочка або пиріжки.

Залишити коментар

Ваш коментар з’явиться після перевірки модератором

ВІСТІ КОВЕЛЬЩИНИ

  • Редактор
    Вельма Микола Григорович
  • Перший заступник редактора
    Ляшук Світлана Олександрівна
  • Головний бухгалтер
    Шостацька Ірина Іванівна

Громадсько-політична газета "Вісті Ковельщини" 2012-2025