Зимової пори, коли на дворі з кожним днем стає все холодніше, ніщо так не зігріє, як чашка ароматного гарячого чаю.
Одним із кращих рецептів зимового чаю, по-праву вважається імбирний. Крім того, гарячий імбирний чай з лимоном — це один із найкращих засобів для профілактики застуди.
Такий напій має тонізуючу властивість, він повертає ясність думки, а тому рекомендують його людям творчих професій.
Корінь імбиру сприяє розрідженню крові, тому багато східних лікарів відносять імбир до засобів профілактики пухлин.
Складові: 1 л води, 3 ст. л. дрібно натертого імбиру (або порізаного скибочками), 3 ст. л. меду, щіпка меленого чорного перцю, 1 лимон або апельсин, листя м'яти (за бажанням).
Приготування:
У киплячу воду кидаємо натертий імбир. Коли він кілька хвилин покипить, ретельно проціджуємо в чашку. Потім додаємо перець, лимон (апельсин), м'яту і мед. Подаємо гарячим!
Немов зачаровані, під сніговими шапками замріялись сосни. Милує око смарагдова зелень дерев. На верхівках сіро-бурих зморшкуватих пагонів помітні бруньки. З настанням тепла лусочки розкриваються, скидають плівку – і... їх цілюща сила зникає. Тому бруньки заготовляють тільки взимку при проведенні рубок.
У бруньках накопичується ефірне масло (до 0,36 відсотка), смола, дубильні речовини, каротин, аскорбінова кислота, терпеноїди, калій, кальцій, магній, алюміній, нікель та інші елементи.
Бруньки – це молоді пагони 1-4 см завдовжки, розміщені «коронками» по 5-6 штук на верхівках стовбура і гілок. Зовні вони вкриті спірально розміщеними рожево-бурими бахромчастими лусочками, склеєними між собою смолою. Містять у своїх пазухах маленькі бруньки. При їх заготівлі відрізають коронки від гілок так, щоб довжина гілки під коронкою не перевищувала 3 мм. Сушать у теплому приміщенні, а за сприятливих умов – на Сонці. Колір бруньок зовні рожевувато-бурий, на зламі зелений або бурий. Смак гіркуватий, запах ароматний, смолистий. Сухих бруньок виходить 38-40 відсотків. Строк придатності – 2 роки.
Відвар бруньок сосни (10 г, або столова ложка сировини на 200 мл окропу) вживають по пів- або третині склянки 2-3 рази на день після їжі. Застосовують при запаленнях верхніх дихальних шляхів, бронхітах, хронічному запаленні легень, ревматизмі, подагрі, нирковокам’яній хворобі, водянці, запаленні жовчного міхура та як кровоочисний засіб.
Для зовнішнього застосування (спринцювання, ванночки) – відвар бруньок (10 г сировини на 200 г окропу, кип’ятити 2 хвилини, процідити).
Настій бруньок – 20 г сировини на 200 г окропу застосовують для інгаляцій. Вдихають пару протягом 10-15 хвилин.
«Мед» сосновий – одну частину свіжих бруньок заливають двома частинами холодної води, доводять до кипіння, кип’ятять 15-20 хвилин, доливають кип’яченою водою до початкового об’єму, охолоджують, додають 2 частини цукру й доводять знову до кипіння. Вживають по столовій ложці від кашлю і як джерело вітаміну С.
Настій для лікування коклюшу. Беруть порівну бруньки сосни, листя подорожника великого, листя підбілу звичайного (мати-й-мачуха). Збір (4 чайні ложки) заливають склянкою холодної води, настоюють дві години, потім кип’ятять 5 хвилин, проціджують. П’ють по 1/4 склянки 4 рази на день.
Настойка соснова. Бруньки настоюють на спирті (1:5) 10 днів. Приймають по столовій ложці перед уживанням їжі. Це надійний протитуберкульозний засіб.
Соснове пиво. Зріжте молоді пагони сосни завдовжки 5-8 см, півкілограма сировини мілко подрібніть, залийте п’ятьма літрами води й варіть після закипання 30-40 хвилин. Після вистигання рідину процідіть, додайте 4 склянки цукру та варіть до консистенції патоки. Сироп злийте в бочечку, закрийте і зберігайте у сухому прохолодному місці. Строк зберігання – до одного року.
Для приготування пива на 3 л води беруть 300 г сиропу, кип’ятять дві години, охолоджують, додають дріжджі, після бродіння розливають у пляшки та закорковують. Перед уживанням охолоджують. Смачного!
Василь Рябчук,
доктор сільськогосподарських наук, професор.
Залишити коментар