Раді вітати Вас!
  • Головна
  • Контакти
  • Реклама
Весь архів випусків
  • Головна
  • Категорії
    • Повідомлення в номер
    • Місцева влада
    • Репортаж
    • Політика
    • Погода
    • Редакційна пошта
    • Духовність
    • Закон і ми
    • Благодійність
    • Пам’ять
    • Спорт, природа і здоров’я
    • Всяка всячина
    • Реклама і оголошення
    • З неопублікованого
  • Галерея
  • Про нас
  • Відгуки читачів
  • Передплата
  • Контакти
  • Четвер, 26 червня 2025 року №27 (12983)

Повідомлення в номер / Готуємось до Великодня

22.04.2016

PaskaГотуємось  до  Великодня!

Наближається одне з найвеличніших християнських свят – Воскресіння Христове. Надзвичайно важлива і відповідальна справа – приготування страв до Великоднього столу.
Пропонуємо увазі читачів кілька популярних рецептів головних великодніх страв, які, сподіваємось, стануть вам у нагоді.
Паска “Мамина"
На 1 кг борошна вищого ґатунку: 10 жовтків (бажано домашніх яєць), 2 склянки молока, 80 г свіжих дріжджів, 150 г вершкового масла чи вершкового маргарину, 150 г дрібного цукру-піску або цукрової пудри, 100 г родзинок (краще темних) та 100 г кураги, 0,5 чайної ложки солі, цедра 1 лимона, 1 пачка ванільного цукру чи ванілін на кінчику ножа.
Дріжджі розведіть у теплому молоці, додайте чайну ложку цукру, розмішайте, посипте зверху невеликою кількістю борошна і залишіть на деякий час. Розчин повинен підрости принаймні втричі. Просійте борошно. У заглибину влийте розчин, решту молока, розтерті з цукром жовтки, сіль, ванілін, цедру. Місити треба ретельно і не менше півгодини – від цього залежить якість паски. 
Під кінець додайте розтоплене масло чи маргарин, а також промиті у гарячій воді, підсушені й обсипані борошном родзинки. Після того, як тісто почне відставати від рук і виступатимуть пухирці, посуд з тістом прикрийте рушником і поставте в тепле місце, щоб підросло. 
Накладайте у змащені жиром невеликі форми на третину висоти, а коли тісто підросте до 3/4 форми, змастіть його жовтком і поставте у нагріту духовку. Випікайте паски при середній температурі не менше 40 хвилин. Ще гарячими посипте цукровою пудрою з ваніліном чи полийте помадкою, приготованою зі 150 г цукрової пудри, 2-3 столових ложок води чи яєчних білків з обов'язковим додаванням кількох крапель лимонного соку. Прикрасьте паски кольоровою посипкою.
Сирна паска (печена)
Інгредієнти: 1 кг жирного сухого сиру,  8 яєць,  500 г цукру,  200 г вершкового масла, 3 ст. л. манної крупи,  200 г родзинок, ванілін на кінчику ножа, кондитерська посипка для прикраси.
Як готувати: сир протерти через сито або пропустити через м'ясорубку. Родзинки залити теплою водою на 15 хвилин, потім злити рідину і ретельно обсушити їх. Яєчні білки відокремити від жовтків.  Жовтки розтерти з половиною цукру, додати до сиру і перемішати.  Додати розм'якшене вершкове масло і манну крупу, перемішати.  Білки збити з цукром у густу піну.  Акуратно ввести збиті білки в сирну масу. Додати родзинки, ванілін і обережно перемішати.  Круглу форму для випічки діаметром 24-26 см змастити маслом і наповнити отриманою сирною сумішшю. Покласти форму в розігріту до 180 градусів духовку. Випікати 15 хвилин, потім зменшити температуру до 150 градусів і запікати ще близько 50 хвилин.
Cирну паску прикрасити кондитерською посипкою.
Запечене м'ясо
Необхідно: 1,5 кг свинини (шия, грудинка), 2 ст. ложки олії, 2 ст. ложки гірчиці, 1 ч. ложка коріандру, 0,5 ч. ложки чорного перцю горошком.
Для маринаду: 2 цибулини, 4 зубки часнику, 1 паличка кориці, 1 ст. ложка меду, 1 лимон, 3 ст. ложки яблучного оцту, 2 шт. лаврового листа, 0,5 ч. ложки чорного перцю горошком, 3 ст. ложки солі, 0,7 л мінеральної сильногазованої (лужної) води.
Приготування: у гарячу воду (але не окріп) покладіть пів чайної ложки чорного перцю горошком, лавровий лист, корицю, сіль, проваріть 3-4 хвилини і остудіть.
Крупно поріжте цибулю і лимон. Подрібніть часник. Додайте у маринад цибулю, часник, оцет, лимон, мед і мінеральну воду. Отриманим маринадом залийте м'ясо і залиште у холодильнику на 1-2 доби.
Дістаньте м'ясо з маринаду, обсушіть його паперовим рушником і змастіть гірчицею. Викладіть м'ясо у форму для випікання, полийте олією і невеликою кількістю маринаду, а зверху посипте перцем і коріандром.
Випікайте м'ясо під кришкою або під фольгою в розігрітій до 200°С духовці протягом 1 години. Потім зніміть кришку, зменшіть температуру до 170°С і готуйте ще 1-1,5 години. Періодично поливайте м'ясо соком, що виділився, і маринадом.
Запечене м'ясо викладіть на блюдо, наріжте порційними шматочками і подавайте до столу з овочами і зеленню.

Наближається одне з найвеличніших християнських свят – Воскресіння Христове. Надзвичайно важлива і відповідальна справа – приготування страв до Великоднього столу.

Пропонуємо увазі читачів кілька популярних рецептів головних великодніх страв, які, сподіваємось, стануть вам у нагоді.

 

Паска “Мамина"

На 1 кг борошна вищого ґатунку: 10 жовтків (бажано домашніх яєць), 2 склянки молока, 80 г свіжих дріжджів, 150 г вершкового масла чи вершкового маргарину, 150 г дрібного цукру-піску або цукрової пудри, 100 г родзинок (краще темних) та 100 г кураги, 0,5 чайної ложки солі, цедра 1 лимона, 1 пачка ванільного цукру чи ванілін на кінчику ножа.

Дріжджі розведіть у теплому молоці, додайте чайну ложку цукру, розмішайте, посипте зверху невеликою кількістю борошна і залишіть на деякий час. Розчин повинен підрости принаймні втричі. Просійте борошно. У заглибину влийте розчин, решту молока, розтерті з цукром жовтки, сіль, ванілін, цедру. Місити треба ретельно і не менше півгодини – від цього залежить якість паски. 

Під кінець додайте розтоплене масло чи маргарин, а також промиті у гарячій воді, підсушені й обсипані борошном родзинки. Після того, як тісто почне відставати від рук і виступатимуть пухирці, посуд з тістом прикрийте рушником і поставте в тепле місце, щоб підросло. 

Накладайте у змащені жиром невеликі форми на третину висоти, а коли тісто підросте до 3/4 форми, змастіть його жовтком і поставте у нагріту духовку. Випікайте паски при середній температурі не менше 40 хвилин. Ще гарячими посипте цукровою пудрою з ваніліном чи полийте помадкою, приготованою зі 150 г цукрової пудри, 2-3 столових ложок води чи яєчних білків з обов'язковим додаванням кількох крапель лимонного соку. Прикрасьте паски кольоровою посипкою.

 

Сирна паска (печена)

Інгредієнти: 1 кг жирного сухого сиру,  8 яєць,  500 г цукру,  200 г вершкового масла, 3 ст. л. манної крупи,  200 г родзинок, ванілін на кінчику ножа, кондитерська посипка для прикраси.

Як готувати: сир протерти через сито або пропустити через м'ясорубку. Родзинки залити теплою водою на 15 хвилин, потім злити рідину і ретельно обсушити їх. Яєчні білки відокремити від жовтків.  Жовтки розтерти з половиною цукру, додати до сиру і перемішати.  Додати розм'якшене вершкове масло і манну крупу, перемішати.  Білки збити з цукром у густу піну.  Акуратно ввести збиті білки в сирну масу. Додати родзинки, ванілін і обережно перемішати.  Круглу форму для випічки діаметром 24-26 см змастити маслом і наповнити отриманою сирною сумішшю. Покласти форму в розігріту до 180 градусів духовку. Випікати 15 хвилин, потім зменшити температуру до 150 градусів і запікати ще близько 50 хвилин.

Cирну паску прикрасити кондитерською посипкою.

 

Секрети смачної паски

  •  Перш, ніж приступити до готування, приведіть в порядок і кухню, і свої думки. Під час приготування тіста важливо бути в гарному настрої: думати про хороше, нікуди не поспішати, не кричати і не сваритися.
  •  Дріжджове тісто метеозалежне: воно любить тепло і не терпить холоду й протягів. Тому подбайте про комфортну температуру на кухні і заздалегідь розігрійте духовку.
  •  Всі продукти потрібно дістати з холодильника заздалегідь: при змішуванні вони повинні бути кімнатної температури.
  •  Свіжі дріжджі – секрет смачної паски. Для випікання пасок вибирайте “живі” дріжджі – вологі, схожі на шматочок пластиліну. З ними тісто буде м'яким та насиченим крихітними повітряними бульбашками. Зверніть увагу на те, що свіжі дріжджі легко кришаться та приємно пахнуть молоком.
  •  Перед тим, як замісити тісто, обов'язково просійте борошно: це ще одне правило легкого, повітряного тіста.
  •  Вимішувати тісто для пасок потрібно руками. Причому досить довго – до тих пір, доки воно не буде з легкістю відставати від обробного столу. 

Залишити коментар

Ваш коментар з’явиться після перевірки модератором

ВІСТІ КОВЕЛЬЩИНИ

  • Редактор
    Вельма Микола Григорович
  • Перший заступник редактора
    Ляшук Світлана Олександрівна
  • Головний бухгалтер
    Шостацька Ірина Іванівна

Громадсько-політична газета "Вісті Ковельщини" 2012-2025