Здоров’я подарує кульбаба
Цю рослину знають усі. Зустрічається на луках, у садах, серед полів, на узбіччях доріг та газонах. Однією з улюблених забав дітвори є плетіння віночків із жовтогарячих квітів та роздмухування «парашутиків» дозрілого насіння.
Однак не усім відомі лікувальні властивості кульбаби. Засоби, приготовлені з цієї рослини, поліпшують травлення і апетит. Для цього достатньо прополоскати рот настоєм. Ще однією важливою особливістю є стимулювання жовчотворення. Крім того, кульбаба відома сво-їми проносними, сечогінними і протиглисними властивостями, вона помічна при холециститах, гастритах, при профілактиці атеросклерозу, в суміші з іншими складовими рослинного походження запобігає цукровому діабету. Використовують кульбабу в комплексному лікуванні легеневих ускладнень, при проблемах із печінкою, нирками, малокрів'ї.
Коріння, стебло та квіти містять характерну гірку речовину тараксацин та кожрибофлавін, терпенові сполуки, флавоноїди, каротиноїди, похідні спиртів, сапонін, вітаміни С, А, Е, РР, В2, сполуки мікроелементів, органічні кислоти тощо. Ось деякі поради щодо практичного застосування цієї рослини.
Для збудження апетиту і поліпшення травлення беруть коріння кульбаби лікарської, трави деревію звичайного і полину гіркого (у співвідношенні 1:2:2), 100 г суміші заливають 200 мл окропу, настоюють 20-30 хвилин і приймають по 1 столовій ложці за півгодини до їди.
Як жовчогінний засіб, ефективний настій: одну столову ложку сухого коріння заливають склянкою окропу. Настоюють півгодини. Вживають по 50-70 мл тричі на день за 20 хвилин до їди.
Можна застосувати комплексний збір із коріння кульбаби лікарської і вовчуга польового, до яких додати листя м'яти перцевої і кору крушини ламкої. Чотири-п'ять столових ложок суміші заливають літром окропу. Настоюють 10-20 хвилин. Норма прийому — дві-три склянки щодня.
Чотири-п'ять столових ложок суміші з рівних пропорцій коріння кульбаби лікарської, цикорію дикого, квіток цмину піскового заливають літром води. Варять 5-7 хвилин. П'ють по 50-80 мл тричі на день.
При екземі застосовують, як відвар із листя та коріння, так і мазі. Для приготування настою беруть трохи більше столової ложки трави кульбаби на дві склянки окропу, настоюють дві години. Проціджують, приймають по 100 мл чотири рази на день до їди. Інший варіант — рівні частини коріння кульбаби і лопуха заливають холодною водою на 8-10 годин, проварюють 10-15 хвилин. Вживають по 100-120 мл тричі на день. У лікуванні екземи помічна суміш змеленого до стану порошку коріння кульбаби і меду. Можна додавати у ванночки для купання малих дітей.
Для очищення шкіри від висипань (фурункули, екземи тощо) використовують суміш трави кульбаби лікарської, кропиви жалкої і квіток терну у співвідношенні 1:1:1. Для цього п’ять столових ложок суміші настоюють у 0,5 л окропу чотири години, приймають по 100 мл настою чотири рази на день протягом 10-15 днів.
При закрепах 0,5 чайної ложки порошку з коріння вживають тричі на день за півгодини до іди, запиваючи водою. Для профілактики атеросклерозу та лікування початкової стадії чотири столові ложки суміші з рівних пропорцій коріння кульбаби лікарської, трави деревію звичайного, кореневищ пирію повзучого, коріння мильнянки лікарської настоюють в літрі окропу тридцять хвилин. Приймають по склянці двічі на день.
При цукровому діабеті народна медицина радить суміш із рівних пропорцій коріння кульбаби лікарської, листя кропиви дводомної і чорниці звичайної, трави козлятника лікарського, стручків квасолі звичайної. Чотири-п'ять ложок цієї, суміші настоюють півгодини у літрі окропу, п'ють по 200-250 мл три-чотири рази на день.
Кульбабою можна запастись на зиму. Восени, після завершення вегетації, викопують коріння, ретельно промивають. Сировину бажано порізати смужками або поперечними шматками невеликої товщини. Сушать спочатку на сонці, потім на горищі. Головне — розкласти тонким шаром і забезпечити помірну вентиляцію. Можна використати і електросушарки за температурного режиму 40-50 градусів. Продається цілюща рослина і в аптеках. Термін придатності сухого коріння — п'ять років.
З молодого листя (до квітування) готують вітамінний салат: вимочують його у холодній підсоленій воді, додають іншу зелень (зелену цибулю, кріп, петрушку, васильки тощо), подрібнене варене яйце (за бажанням), змащують олією, майонезом чи сметаною, сіль та інші спеції — за смаком.
Легким і приємним є вино із квітів кульбаби. На літр води беруть 35-40 квіток, три-чотири родзинки, 350 г цукру, 2-2,5 г лимонної кислоти. Квіти заливають окропом і настоюють протягом доби. Рідину проціджують, кладуть цукор, кислоту, родзинки та витримують у теплому місці ще дві доби. Зливають у банку і залишають для бродіння на два місяці, закривши кришку водяним клапаном. Показником готовності вина є світло-жовте забарвлення з бурштиновим відтінком. Залишається процідити та розлити в пляшки для подальшого зберігання та лікування.
Кульбаба зберігає основні лікарські властивості і в консервованому вигляді. Аромат і смак смачного жовто-бурштинового варення, для приготування якого потрібно зовсім мало часу, скрасять вам холодні зимові дні. Рецепт: 0,2-0,3 кг зібраних зранку квітів, півтора літра води, 0,7 кг цукру, лимон та два апельсини. Апельсинові часточки разом із підсушеними квітами варити годину, додати сік з лимона і проварити ще годину.
Олександр КУРДЮК,
кандидат біологічних наук.
“Сільські вісті”),
Цю рослину знають усі. Зустрічається на луках, у садах, серед полів, на узбіччях доріг та газонах. Однією з улюблених забав дітвори є плетіння віночків із жовтогарячих квітів та роздмухування «парашутиків» дозрілого насіння.
Однак не усім відомі лікувальні властивості кульбаби. Засоби, приготовлені з цієї рослини, поліпшують травлення і апетит. Для цього достатньо прополоскати рот настоєм. Ще однією важливою особливістю є стимулювання жовчотворення. Крім того, кульбаба відома сво-їми проносними, сечогінними і протиглисними властивостями, вона помічна при холециститах, гастритах, при профілактиці атеросклерозу, в суміші з іншими складовими рослинного походження запобігає цукровому діабету. Використовують кульбабу в комплексному лікуванні легеневих ускладнень, при проблемах із печінкою, нирками, малокрів'ї.
Коріння, стебло та квіти містять характерну гірку речовину тараксацин та кожрибофлавін, терпенові сполуки, флавоноїди, каротиноїди, похідні спиртів, сапонін, вітаміни С, А, Е, РР, В2, сполуки мікроелементів, органічні кислоти тощо. Ось деякі поради щодо практичного застосування цієї рослини.
Для збудження апетиту і поліпшення травлення беруть коріння кульбаби лікарської, трави деревію звичайного і полину гіркого (у співвідношенні 1:2:2), 100 г суміші заливають 200 мл окропу, настоюють 20-30 хвилин і приймають по 1 столовій ложці за півгодини до їди.
Як жовчогінний засіб, ефективний настій: одну столову ложку сухого коріння заливають склянкою окропу. Настоюють півгодини. Вживають по 50-70 мл тричі на день за 20 хвилин до їди.
Можна застосувати комплексний збір із коріння кульбаби лікарської і вовчуга польового, до яких додати листя м'яти перцевої і кору крушини ламкої. Чотири-п'ять столових ложок суміші заливають літром окропу. Настоюють 10-20 хвилин. Норма прийому — дві-три склянки щодня.
Чотири-п'ять столових ложок суміші з рівних пропорцій коріння кульбаби лікарської, цикорію дикого, квіток цмину піскового заливають літром води. Варять 5-7 хвилин. П'ють по 50-80 мл тричі на день.
При екземі застосовують, як відвар із листя та коріння, так і мазі. Для приготування настою беруть трохи більше столової ложки трави кульбаби на дві склянки окропу, настоюють дві години. Проціджують, приймають по 100 мл чотири рази на день до їди. Інший варіант — рівні частини коріння кульбаби і лопуха заливають холодною водою на 8-10 годин, проварюють 10-15 хвилин. Вживають по 100-120 мл тричі на день. У лікуванні екземи помічна суміш змеленого до стану порошку коріння кульбаби і меду. Можна додавати у ванночки для купання малих дітей.
Для очищення шкіри від висипань (фурункули, екземи тощо) використовують суміш трави кульбаби лікарської, кропиви жалкої і квіток терну у співвідношенні 1:1:1. Для цього п’ять столових ложок суміші настоюють у 0,5 л окропу чотири години, приймають по 100 мл настою чотири рази на день протягом 10-15 днів.
При закрепах 0,5 чайної ложки порошку з коріння вживають тричі на день за півгодини до іди, запиваючи водою. Для профілактики атеросклерозу та лікування початкової стадії чотири столові ложки суміші з рівних пропорцій коріння кульбаби лікарської, трави деревію звичайного, кореневищ пирію повзучого, коріння мильнянки лікарської настоюють в літрі окропу тридцять хвилин. Приймають по склянці двічі на день.
При цукровому діабеті народна медицина радить суміш із рівних пропорцій коріння кульбаби лікарської, листя кропиви дводомної і чорниці звичайної, трави козлятника лікарського, стручків квасолі звичайної. Чотири-п'ять ложок цієї, суміші настоюють півгодини у літрі окропу, п'ють по 200-250 мл три-чотири рази на день.
Кульбабою можна запастись на зиму. Восени, після завершення вегетації, викопують коріння, ретельно промивають. Сировину бажано порізати смужками або поперечними шматками невеликої товщини. Сушать спочатку на сонці, потім на горищі. Головне — розкласти тонким шаром і забезпечити помірну вентиляцію. Можна використати і електросушарки за температурного режиму 40-50 градусів. Продається цілюща рослина і в аптеках. Термін придатності сухого коріння — п'ять років.
З молодого листя (до квітування) готують вітамінний салат: вимочують його у холодній підсоленій воді, додають іншу зелень (зелену цибулю, кріп, петрушку, васильки тощо), подрібнене варене яйце (за бажанням), змащують олією, майонезом чи сметаною, сіль та інші спеції — за смаком.
Легким і приємним є вино із квітів кульбаби. На літр води беруть 35-40 квіток, три-чотири родзинки, 350 г цукру, 2-2,5 г лимонної кислоти. Квіти заливають окропом і настоюють протягом доби. Рідину проціджують, кладуть цукор, кислоту, родзинки та витримують у теплому місці ще дві доби. Зливають у банку і залишають для бродіння на два місяці, закривши кришку водяним клапаном. Показником готовності вина є світло-жовте забарвлення з бурштиновим відтінком. Залишається процідити та розлити в пляшки для подальшого зберігання та лікування.
Кульбаба зберігає основні лікарські властивості і в консервованому вигляді. Аромат і смак смачного жовто-бурштинового варення, для приготування якого потрібно зовсім мало часу, скрасять вам холодні зимові дні. Рецепт: 0,2-0,3 кг зібраних зранку квітів, півтора літра води, 0,7 кг цукру, лимон та два апельсини. Апельсинові часточки разом із підсушеними квітами варити годину, додати сік з лимона і про
Залишити коментар