Раді вітати Вас!
  • Головна
  • Контакти
  • Реклама
Весь архів випусків
  • Головна
  • Категорії
    • Повідомлення в номер
    • Місцева влада
    • Репортаж
    • Політика
    • Погода
    • Редакційна пошта
    • Духовність
    • Закон і ми
    • Благодійність
    • Пам’ять
    • Спорт, природа і здоров’я
    • Всяка всячина
    • Реклама і оголошення
    • З неопублікованого
  • Галерея
  • Про нас
  • Відгуки читачів
  • Передплата
  • Контакти
  • Четвер, 26 червня 2025 року №27 (12983)

Повідомлення в номер / Що потрібно знати про нітрати

27.05.2016

скачанные файлы (3)Що потрібно знати про нітрати?

Враховуючи ситуацію, що склалась у Волинській області, а саме — за даними Держсанепідслужби від 12.05.2016 р. у реанімаційне відділення дитячого обласного територіального об’єднання госпіталізовано дві місячних  дитини з діагнозом метгемоглобінемія та один летальний випадок у 2016 році у Кіровоградській області — 1,5 річний малюк помер від вживання води, забрудненої нітратами, вважаю необхідним нагадати населенню міста та району про важливість контролю за якістю питної води шахтних та трубчатих колодязів, належного їх утримання з метою профілактики метгемоглобінемії.
Метгемоглобінемія — захворювання, яке характеризується підвищеним рівнем метгемоглобіну в крові. Метгемоглобін — це одна із форм окисленого гемоглобіну, що не здатний вступати в зворотну реакцію з киснем і переносити його до всіх органів організму людини. 
Цей стан сприяє розвитку прогресуючої гіпоксії в тканинах організму людини, особливо дітей. У немовлят та дітей першого року життя спостерігається дефіцит ферментів, які перетворюють метгемоглобін, що призводить до його накопичення. Саме тому: що менша дитина, то тяжче перебігає хвороба. 
Якщо кількість метгемоглобіну перевищує 50% від загальної кількості гемоглобіну, організм може загинути від гіпоксії центральної нервової системи. Перебіг хвороби у дітей, у яких виникає це отруєння, супроводжується проносами, розладами серцево-судинної системи. Внаслідок порушення нормального формування кров'яних тілець шкіра дитини набуває синьо-сірого відтінку. До захворювання на метгемоглобінемію призводить вживання питної води переважно з криниць і продуктів харчування, в основному, рослинного походження з високим рівнем вмісту нітратів.
Нітрати з різних видів хімічних забруднювачів є найнебезпечнішими забруднювачами, які в рослинах накопичуються через підвищений вміст мінеральних та особливо органічних добрив в грунті. Ранні овочі, особливо тепличні, містять більше нітратів, ніж ті, що вирощенні пізніше на відкритому грунті.
Важливими показниками забруднення питної води децентралізованих джерел водопостачання (криниць) є солі аміаку, азотистої кислоти (нітрити) та азотної кислоти (нітрати). Аміак є початковим продуктом гниття і його присутність у воді свідчить про свіже фекальне забруднення. Нітрити та нітрати є кінцевими продуктами мінералізації органічних речовин. Приготування сумішей для дитячого харчування, в яких використовується колодязна вода, що містить велику кількість нітратів, становить основну загрозу отруєння немовлят. Пам'ятайте, що кип'ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність на 39-86%.
Щоб уникнути отруєнь нітратами, необхідно використовувати якісну воду, перевірену в лабораторії. Якість води криниць визначається згідно із Державними санітарними нормами та правилами «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10), затверджених наказом МОЗ України 12.05.2010 року, № 400 та залежить від місць розташування колодязів, стану прилеглої території, наявності джерел забруднення, санітарно-технічного стану колодязів та здійснення заходів щодо належного їх утримання.
З метою профілактики захворювання на мегемоглобінемію, необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:
-  не готуйте дитячі суміші з використанням води із колодязя, якщо не впевнені в її якості;
-  не купуйте та не вживайте ранніх овочів без наявності результатів лабораторних досліджень їх на вміст нітратів;
- не вживайте ранніх парникових овочів, на яких з'явилась гниль або цвіль;
-  не давайте дітям салати із свіжих овочів, які простояли при кімнатній температурі понад 2 години, оскільки в них за цих умов також наростає вміст нітритів;
- при перших клінічних проявах отруєння у дітей (проносах, розладах серцево-судинної системи, синюшності шкіри) слід негайно звертатися за кваліфікованою медичною допомогою;
-   забезпечте утримання колодязя в належному стані — своєчасно ремонтуйте та очищуйте його. Двічі на рік, у весняний і осінній періоди, необхідно проводити профілактичну дезінфекцію води у колодязі з наступним лабораторним контролем ефективності проведеного заходу.
До відома: з 463 проб води криниць, досліджених в 2016 році, спеціалістами Ковельського відділу ДУ «Волинський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» перевищення залишкових концентрацій нітратів виявлено в 111 пробах (24%). Найбільше проб з перевищенням гігієнічного нормативу виявлено в с. Пісочному (з 18 досліджених проб 12 з перевищенням гігієнічного нормативу), с. Колодяжному, Підріжжі.
Нагадуємо: дослідження питної води на вміст нітратів у Ковельському міськрайонному відділі (м. Ковель, вул. Незалежності, 17А) сім’ям з дітками до 3-х років проводиться безкоштовно.
При бажанні для лабораторного контролю якості та безпечності питної води, плодоовочевої продукції звертайтесь в Ковельський відділ за тел. 5-24-05. 
Людмила МАЛЯР,
завідувач Ковельського міськрайонного відділу Держсанепідемслужби.

Враховуючи ситуацію, що склалась у Волинській області, а саме — за даними Держсанепідслужби від 12.05.2016 р. у реанімаційне відділення дитячого обласного територіального об’єднання госпіталізовано дві місячних  дитини з діагнозом метгемоглобінемія та один летальний випадок у 2016 році у Кіровоградській області — 1,5 річний малюк помер від вживання води, забрудненої нітратами, вважаю необхідним нагадати населенню міста та району про важливість контролю за якістю питної води шахтних та трубчатих колодязів, належного їх утримання з метою профілактики метгемоглобінемії.

Метгемоглобінемія — захворювання, яке характеризується підвищеним рівнем метгемоглобіну в крові. Метгемоглобін — це одна із форм окисленого гемоглобіну, що не здатний вступати в зворотну реакцію з киснем і переносити його до всіх органів організму людини. 

Цей стан сприяє розвитку прогресуючої гіпоксії в тканинах організму людини, особливо дітей. У немовлят та дітей першого року життя спостерігається дефіцит ферментів, які перетворюють метгемоглобін, що призводить до його накопичення. Саме тому: що менша дитина, то тяжче перебігає хвороба. 

Якщо кількість метгемоглобіну перевищує 50% від загальної кількості гемоглобіну, організм може загинути від гіпоксії центральної нервової системи. Перебіг хвороби у дітей, у яких виникає це отруєння, супроводжується проносами, розладами серцево-судинної системи. Внаслідок порушення нормального формування кров'яних тілець шкіра дитини набуває синьо-сірого відтінку. До захворювання на метгемоглобінемію призводить вживання питної води переважно з криниць і продуктів харчування, в основному, рослинного походження з високим рівнем вмісту нітратів.

Нітрати з різних видів хімічних забруднювачів є найнебезпечнішими забруднювачами, які в рослинах накопичуються через підвищений вміст мінеральних та особливо органічних добрив в грунті. Ранні овочі, особливо тепличні, містять більше нітратів, ніж ті, що вирощенні пізніше на відкритому грунті.

Важливими показниками забруднення питної води децентралізованих джерел водопостачання (криниць) є солі аміаку, азотистої кислоти (нітрити) та азотної кислоти (нітрати). Аміак є початковим продуктом гниття і його присутність у воді свідчить про свіже фекальне забруднення. Нітрити та нітрати є кінцевими продуктами мінералізації органічних речовин. Приготування сумішей для дитячого харчування, в яких використовується колодязна вода, що містить велику кількість нітратів, становить основну загрозу отруєння немовлят. Пам'ятайте, що кип'ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність на 39-86%.

Щоб уникнути отруєнь нітратами, необхідно використовувати якісну воду, перевірену в лабораторії. Якість води криниць визначається згідно із Державними санітарними нормами та правилами «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10), затверджених наказом МОЗ України 12.05.2010 року, № 400 та залежить від місць розташування колодязів, стану прилеглої території, наявності джерел забруднення, санітарно-технічного стану колодязів та здійснення заходів щодо належного їх утримання.

З метою профілактики захворювання на мегемоглобінемію, необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

-  не готуйте дитячі суміші з використанням води із колодязя, якщо не впевнені в її якості;

-  не купуйте та не вживайте ранніх овочів без наявності результатів лабораторних досліджень їх на вміст нітратів;

- не вживайте ранніх парникових овочів, на яких з'явилась гниль або цвіль;

-  не давайте дітям салати із свіжих овочів, які простояли при кімнатній температурі понад 2 години, оскільки в них за цих умов також наростає вміст нітритів;

- при перших клінічних проявах отруєння у дітей (проносах, розладах серцево-судинної системи, синюшності шкіри) слід негайно звертатися за кваліфікованою медичною допомогою;

-   забезпечте утримання колодязя в належному стані — своєчасно ремонтуйте та очищуйте його. Двічі на рік, у весняний і осінній періоди, необхідно проводити профілактичну дезінфекцію води у колодязі з наступним лабораторним контролем ефективності проведеного заходу.

До відома: з 463 проб води криниць, досліджених в 2016 році, спеціалістами Ковельського відділу ДУ «Волинський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» перевищення залишкових концентрацій нітратів виявлено в 111 пробах (24%). Найбільше проб з перевищенням гігієнічного нормативу виявлено в с. Пісочному (з 18 досліджених проб 12 з перевищенням гігієнічного нормативу), с. Колодяжному, Підріжжі.

Нагадуємо: дослідження питної води на вміст нітратів у Ковельському міськрайонному відділі (м. Ковель, вул. Незалежності, 17А) сім’ям з дітками до 3-х років проводиться безкоштовно.

При бажанні для лабораторного контролю якості та безпечності питної води, плодоовочевої продукції звертайтесь в Ковельський відділ за тел. 5-24-05. 

Людмила МАЛЯР,

завідувач Ковельського міськрайонного відділу Держсанепідемслужби.

Залишити коментар

Ваш коментар з’явиться після перевірки модератором

ВІСТІ КОВЕЛЬЩИНИ

  • Редактор
    Вельма Микола Григорович
  • Перший заступник редактора
    Ляшук Світлана Олександрівна
  • Головний бухгалтер
    Шостацька Ірина Іванівна

Громадсько-політична газета "Вісті Ковельщини" 2012-2025