Профілактика гострих кишкових інфекцій
З метою попередження розповсюдження серед населення кишкових захворювань, виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь рекомендується:
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
- не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо). Для пиття і приготування їжі слід використовувати воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання;
- не допускати споживання продуктів та напоїв з простроченим терміном зберігання;
- не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності;
- при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена, для пиття та приготування їжі мати з собою запас води питної;
- при купівлі харчових продуктів та напоїв обов'язково звертати увагу на терміни й умови зберігання продуктів харчування. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
- при купівлі будь-якого харчового продукту у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції;
- при здійсненні подорожі не рекомендовано брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні);
- на відпочинку без організованого харчування виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо).
Не готувати продукти із запасом. Приготовлені страви бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають бути піддані повторній термічній обробці.
Зберігання виготовленої страви без холоду не має перевищувати 2 години;
- при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою. При споживанні дітьми — обдати окропом;
- при харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з грунтом та піском;
- перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов'язково мити руки з милом. Обов'язково мити руки після відвідування туалетів. При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Для дітей молодшої вікової групи — батькам необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб дитина не споживала незнайомі ягоди та інші продукти невизначеного походження;
- для купання та відпочинку користуватися лише офіційно відкритими для цього пляжами.
Та якщо ви все-таки захворіли (у вас нудота, блювота, пронос, біль у животі, слабкість), не займайтеся самолікуванням. У цій ситуації єдиний порадник для вас — лікар.
Анжела ШУМИН,
лікар-епідеміолог Ковельської центральної райлікарні.
З метою попередження розповсюдження серед населення кишкових захворювань, виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь рекомендується:
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
- не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо). Для пиття і приготування їжі слід використовувати воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання;
- не допускати споживання продуктів та напоїв з простроченим терміном зберігання;
- не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності;
- при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена, для пиття та приготування їжі мати з собою запас води питної;
- при купівлі харчових продуктів та напоїв обов'язково звертати увагу на терміни й умови зберігання продуктів харчування. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
- при купівлі будь-якого харчового продукту у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції;
- при здійсненні подорожі не рекомендовано брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні);
- на відпочинку без організованого харчування виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо).
Не готувати продукти із запасом. Приготовлені страви бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають бути піддані повторній термічній обробці.
Зберігання виготовленої страви без холоду не має перевищувати 2 години;
- при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою. При споживанні дітьми — обдати окропом;
- при харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з грунтом та піском;
- перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов'язково мити руки з милом. Обов'язково мити руки після відвідування туалетів. При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Для дітей молодшої вікової групи — батькам необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб дитина не споживала незнайомі ягоди та інші продукти невизначеного походження;
- для купання та відпочинку користуватися лише офіційно відкритими для цього пляжами.
Та якщо ви все-таки захворіли (у вас нудота, блювота, пронос, біль у животі, слабкість), не займайтеся самолікуванням. У цій ситуації єдиний порадник для вас — лікар.
Анжела ШУМИН,
лікар-епідеміолог Ковельської центральної райлікарні.
Залишити коментар