Раді вітати Вас!
  • Головна
  • Контакти
  • Реклама
Весь архів випусків
  • Головна
  • Категорії
    • Повідомлення в номер
    • Місцева влада
    • Репортаж
    • Політика
    • Погода
    • Редакційна пошта
    • Духовність
    • Закон і ми
    • Благодійність
    • Пам’ять
    • Спорт, природа і здоров’я
    • Всяка всячина
    • Реклама і оголошення
    • З неопублікованого
  • Галерея
  • Про нас
  • Відгуки читачів
  • Передплата
  • Контакти
  • Четвер, 26 червня 2025 року №27 (12983)

Повідомлення в номер / Профілактика гострих кишкових інфекцій

14.07.2016

скачанные файлы (1)Профілактика гострих кишкових інфекцій

З метою попередження розповсюдження серед населення кишкових захворювань, виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь рекомендується:
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
- не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо). Для пиття і приготування їжі слід використовувати воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання;
- не допускати споживання продуктів та напоїв з простроченим терміном зберігання;
- не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності;
- при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена, для пиття та приготування їжі мати з собою запас води питної;
- при купівлі харчових продуктів та напоїв обов'язково звертати увагу на терміни й умови зберігання продуктів харчування. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
- при купівлі будь-якого харчового продукту у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції;
- при здійсненні подорожі не рекомендовано брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні);
- на відпочинку без організованого харчування виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо). 
Не готувати продукти із запасом. Приготовлені страви бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають бути піддані повторній термічній обробці. 
Зберігання виготовленої страви без холоду не має перевищувати 2 години;
- при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою. При споживанні дітьми — обдати окропом;
- при харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з грунтом та піском; 
- перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов'язково мити руки з милом. Обов'язково мити руки після відвідування туалетів. При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Для дітей молодшої вікової групи — батькам необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб дитина не споживала незнайомі ягоди та інші продукти невизначеного походження;
- для купання та відпочинку користуватися лише офіційно відкритими для цього пляжами.
Та якщо ви все-таки захворіли (у вас нудота, блювота, пронос, біль у животі, слабкість), не займайтеся самолікуванням. У цій ситуації єдиний порадник для вас — лікар.
Анжела ШУМИН,
лікар-епідеміолог Ковельської центральної райлікарні.

З метою попередження розповсюдження серед населення кишкових захворювань, виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь рекомендується:

- не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

- не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо). Для пиття і приготування їжі слід використовувати воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання;

- не допускати споживання продуктів та напоїв з простроченим терміном зберігання;

- не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності;

- при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена, для пиття та приготування їжі мати з собою запас води питної;

- при купівлі харчових продуктів та напоїв обов'язково звертати увагу на терміни й умови зберігання продуктів харчування. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;

- при купівлі будь-якого харчового продукту у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції;

- при здійсненні подорожі не рекомендовано брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні);

- на відпочинку без організованого харчування виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо). 

Не готувати продукти із запасом. Приготовлені страви бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають бути піддані повторній термічній обробці. 

Зберігання виготовленої страви без холоду не має перевищувати 2 години;

- при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою. При споживанні дітьми — обдати окропом;

- при харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з грунтом та піском; 

- перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов'язково мити руки з милом. Обов'язково мити руки після відвідування туалетів. При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Для дітей молодшої вікової групи — батькам необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб дитина не споживала незнайомі ягоди та інші продукти невизначеного походження;

- для купання та відпочинку користуватися лише офіційно відкритими для цього пляжами.

Та якщо ви все-таки захворіли (у вас нудота, блювота, пронос, біль у животі, слабкість), не займайтеся самолікуванням. У цій ситуації єдиний порадник для вас — лікар.

Анжела ШУМИН,

лікар-епідеміолог Ковельської центральної райлікарні.

Залишити коментар

Ваш коментар з’явиться після перевірки модератором

ВІСТІ КОВЕЛЬЩИНИ

  • Редактор
    Вельма Микола Григорович
  • Перший заступник редактора
    Ляшук Світлана Олександрівна
  • Головний бухгалтер
    Шостацька Ірина Іванівна

Громадсько-політична газета "Вісті Ковельщини" 2012-2025