Настав пасовищний період
Для тваринників господарств району настав найбільш відповідальний період в роботі – літньо-табірне утримання громадської худоби, або переведення її на пасовища. Нині головне завдання – активізувати роботу з підвищення продуктивності худоби на кожній фермі.
Перехід до пасовищного утримання худоби повинен бути обов'язково поступовий, не менше двох тижнів. При цьому необхідно згодовувати зелені корми невеликими порціями. Зокрема, в перший день використання озимого ріпаку чи жита корів випасають лише по 30 хв., на 2-4 день – по 60 хв., а в кінці декади – двічі на день по 3-3,5 години. Як відомо, зміна раціону викликає ряд небажаних наслідків.
Випасання великої рогатої худоби на травах, де переважають молоді рослини – конюшина або люцерна, часто призводить до виникнення тимпанії (здуття). В дощову погоду на таких травах взагалі забороняється випасання худоби.
Додаткове згодовування тваринам навіть невеликої кількості грубих кормів поліпшує процес травлення, запобігає розладу шлункового-кишкового тракту.
Молода зелена трава або маса містять в собі багато легкорозчинних форм протеїну і мало цукрів, що при їх згодовуванні негативно впливає на розвиток і життєдіяльність мікроорганізмів рубця і зниження продуктивності тварин. Щоб поліпшити засвоюваність ними протеїну зелених кормів у раціони потрібно обов'язково вводити вуглеводисті корми, зокрема, мелясу (0,3-0,5 кг на голову протягом доби), сухий жом до 20-25% в суміші з концентратами. Вуглеводи сприяють синтезу білків в організмі, підвищують продуктивність тварин.
Важливе значення в пасовищний період худоби має достатня наявність в раціонах годівлі кальцію і фосфору, натрію і калію. Перше співвідношення при випасанні на злакобобових сумішках нормують шляхом підгодівлі, молонокальцієм фосфатом або мононатрієм фосфатом з розрахунку 80-100 грамів на голову дорослій худобі на добу і 30-40 грамів молодняку, а при другому – потрібно давати розсипну кухонну сіль з розрахунку близько 100 грамів на корову щодоби. В ній 40% ваги становить натрій, за рахунок чого і балансується калієво-натрієве співвідношення. Крім того, сіль підвищує апетит у тварин, і вони більше поїдають трави.
Гурти корів краще формувати по 100 голів, виділяючи в них окремо сухостійні і корів І лактації. Гурти доцільно випасати поруч один з одним, розділяючи їх електропастухами, щоб кожна група мала свою (розрахункову) ділянку пасовища, водопій, сіль, мелясу і мінеральну підгодівлю.
Пасовищне утримання позитивно впливає і на організм тварин, його відтворні функції, а також на якість кінцевої продукції – молока і м'яса. От чому так важливо підвищувати врожайність природних кормових угідь шляхом їх культурного поліпшення.
Павло МУЗИЧУК,
головний спеціаліст управління
регіонального розвитку Ковельської районної державної адміністрації.
Для тваринників господарств району настав найбільш відповідальний період в роботі – літньо-табірне утримання громадської худоби, або переведення її на пасовища. Нині головне завдання – активізувати роботу з підвищення продуктивності худоби на кожній фермі.
Перехід до пасовищного утримання худоби повинен бути обов'язково поступовий, не менше двох тижнів. При цьому необхідно згодовувати зелені корми невеликими порціями. Зокрема, в перший день використання озимого ріпаку чи жита корів випасають лише по 30 хв., на 2-4 день – по 60 хв., а в кінці декади – двічі на день по 3-3,5 години. Як відомо, зміна раціону викликає ряд небажаних наслідків.
Випасання великої рогатої худоби на травах, де переважають молоді рослини – конюшина або люцерна, часто призводить до виникнення тимпанії (здуття). В дощову погоду на таких травах взагалі забороняється випасання худоби.
Додаткове згодовування тваринам навіть невеликої кількості грубих кормів поліпшує процес травлення, запобігає розладу шлункового-кишкового тракту.
Молода зелена трава або маса містять в собі багато легкорозчинних форм протеїну і мало цукрів, що при їх згодовуванні негативно впливає на розвиток і життєдіяльність мікроорганізмів рубця і зниження продуктивності тварин. Щоб поліпшити засвоюваність ними протеїну зелених кормів у раціони потрібно обов'язково вводити вуглеводисті корми, зокрема, мелясу (0,3-0,5 кг на голову протягом доби), сухий жом до 20-25% в суміші з концентратами. Вуглеводи сприяють синтезу білків в організмі, підвищують продуктивність тварин.
Важливе значення в пасовищний період худоби має достатня наявність в раціонах годівлі кальцію і фосфору, натрію і калію. Перше співвідношення при випасанні на злакобобових сумішках нормують шляхом підгодівлі, молонокальцієм фосфатом або мононатрієм фосфатом з розрахунку 80-100 грамів на голову дорослій худобі на добу і 30-40 грамів молодняку, а при другому – потрібно давати розсипну кухонну сіль з розрахунку близько 100 грамів на корову щодоби. В ній 40% ваги становить натрій, за рахунок чого і балансується калієво-натрієве співвідношення. Крім того, сіль підвищує апетит у тварин, і вони більше поїдають трави.
Гурти корів краще формувати по 100 голів, виділяючи в них окремо сухостійні і корів І лактації. Гурти доцільно випасати поруч один з одним, розділяючи їх електропастухами, щоб кожна група мала свою (розрахункову) ділянку пасовища, водопій, сіль, мелясу і мінеральну підгодівлю.
Пасовищне утримання позитивно впливає і на організм тварин, його відтворні функції, а також на якість кінцевої продукції – молока і м'яса. От чому так важливо підвищувати врожайність природних кормових угідь шляхом їх культурного поліпшення.
Павло МУЗИЧУК, головний спеціаліст управління регіонального розвитку Ковельської районної державної адміністрації.
Залишити коментар