Вересень в саду і на городі
Вересень – перший місяць осені, перші думки і перші турботи про вирощений врожай. Дуже важливо зробити все вчасно, щоб взимку з легкістю на душі згадувати минулий сприятливий рік.
Саме в цей час необхідно прибрати все вирощене в строк, вибираючи оптимальну, суху і трохи вітряну погоду. Потрібно встигнути підготувати всі приміщення, де будуть зберігатися і дозрівати ваші овочі. Крім усього, потрібно і далі доглядати за літніми та осінніми посівами. Загалом, роботи у вересні вистачить вдосталь.
У суху теплу погоду викопують картоплю. Відібрану насіннєву картоплю необхідно виставити на світло для позеленіння, це додасть картоплі витривалості та збереже її від хвороб і шкідників. Розділяють картоплю, як правило, на сорти.
У вересні прибирають насіннєву цибулю. Збирають, коли 50 % (але не більше) стебел поляже на землю, оскільки запізнення із збиранням, особливо у вологий період, може призвести до подальшого відновлення зростання, а це, у свою чергу, погано позначиться на зберіганні. Після викопування цибулю гарненько складають на грядці, щоб її просушити. У дощову погоду необхідно занести цибулю у сухе приміщення, укладаючи невеликим шаром на будь-яке природне полотно. Коли вона висохне, зрізують стебла на три-чотири сантиметри вище шийки. Відбирають хворі або пошкоджені цибулини, а решту зберігають в сухому, добре провітрюваному місці.
Не забудьте і про ярий часник, який не терпить прямих сонячних променів, тому його потрібно сушити під навісом. В іншому випадку, його головки набудуть гострого і неприємного смаку.
На ділянці продовжують зріти помідори, перець, баклажани та інші овочеві культури. Їм також потрібен дбайливий догляд, при якому вони зможуть дати великі та смачні плоди.
Орієнтиром для збирання солодкого перцю може послужити зниження температури повітря до 15 градусів Цельсія і нижче. Справа в тому, що перець дуже теплолюбний, і така температура є граничною для його вегетації. Як тільки вдень повітря прогрівається не вище цієї позначки, перець припиняє своє зростання, і його потрібно відразу ж зібрати.
Не слід забувати поливати і робити підживлення. Припиняти підживлення необхідно за чотири тижні до передбачуваних похолодань і збору врожаю.
У разі вересневих заморозків близько 0°C, що трапляється рідко, необхідно зібрати плоди помідорів, баклажанів, перцю тощо. Їх розсортовують на зрілі, зелені, великі та дрібні. Дрібні і недозрілі плоди опускають в окріп, додавши солі, на три хвилини, після чого виймають. Укладають шарами, пересипаючи їх тертим часником. Зверху наливають олії і придавлюють гнітом. Зберігають при кімнатній температурі один – два тижні до повної готовності.
У вересні вже встигає дозріти насіння бобових (квасоля, соя тощо). Вилущивши їх з бобів, гарненько просушують і кладуть на зберігання. Дуже часто квасоля, горох уражаються зернівкою. Для запобігання псуванню зберігають бобові на балконі або в холодильнику, бо температура нижче 10 °C перешкоджає розвитку яєць шкідника, відкладених ним ще при зав’язі.
Приділіть увагу всім видам капусти – кольорової, броколі, кольрабі, білокачанної, савойської. Своєчасно зрізують готові до збирання головки. У цей час добре набирає вагу середньо- та пізньостигла білокачанна капуста. Забезпечують її вологою і «харчуванням». Не повинно бути різких перепадів з поливаннями – капуста дуже до цього чутлива, що проявляється на її голівках, які можуть тріскатися і відповідно погано зберігатися.
Ріпа, бруква, редька також продовжують достигати у вересні на городі. Не слід і їх забувати поливати й захищати від шкідників. Основним шкідником є хрестоцвіті блішки, для профілактики і боротьби з якими рослини посипають попелом рано-вранці.
В перших числах вересня можна посіяти шпинат, редис, салат. Вони до наступного місяця встигнуть дати смачні і соковиті плоди. Для прискорення дозрівання зазвичай використовують додаткові накривні матеріали.
У цьому місяці можна пересаджувати багаторічні види цибулі. Зазвичай пересаджують чотирьохрічні рослини. Після того, як викопують рослини, розділяють їх на посадкові одиниці. У кожного посадкового матеріалу видаляють сухі листя, а коріння вкорочують, залишаючи довжиною два сантиметри. Висаджують за стандартною схемою. Після садіння проводять полив, після чого лунку присипають сухим ґрунтом. До настання морозів рослини добре вкорінюються і можуть зимувати без додаткових укриттів.
Сад
У вересні починається масовий збір урожаю плодів осінніх і зимових сортів яблунь і груш. У першу чергу, знімають дозрілі плоди, не допускаючи їх опадання на землю. Визначають зрілість плодів за характерним сортовим забарвленням, наявністю зрілого насіння всередині і легкого відділення з плодової гілочки. Такі плоди буквально самі падають у руку при дотику до них. Відривати плоди із зусиллям або відкручувати їх з гілки не бажано – нехай вони повисять ще кілька днів, дозріють. Збирати врожай потрібно в теплу суху погоду до настання затяжних дощів і заморозків.
На молодих саджанцях, які не плодоносили, необхідно прищипнути верхівки у всіх однорічних пагонів. Цей прийом прискорює визрівання молодої деревини і сприяє підвищенню її морозостійкості.
У пристовбурові кола вносять калійно-фосфорні добрива, перегній, який одночасно буде слугувати і утеплювачем для кореневої системи в зимові холоди.
Якщо плануєте садити додаткові молоді саджанці плодових дерев, то для них заздалегідь готують ями. Уже з кінця вересня можна починати пересаджувати плодові дерева.
Особливу увагу слід звернути на наявність достатньої кількості вологи в грунті. При посушливій погоді сад потребує поливу – правда, в міру. Інакше дерева підуть в зиму ослабленими і будуть більше схильні до вимерзання. Якщо ж періодично йдуть дощі, то поливати сад необов’язково.
У вересні знімають врожай винограду. Грона акуратно зрізають в теплу суху погоду. Після перших же заморозків лозу слід зняти з шпалер і укласти на землю, попередньо обрізавши недозрілі пагони і видаливши всі залишки листя. У цей період лоза гнучка і легко піддається скручуванню й укладанню. Якщо ж вона зазнає заморозків, то стане ламкою, і укласти її буде набагато важче.
У першій половині місяця висаджують здерев’янілі живці червоної смородини, у другій половині – чорної смородини. Вирізають живці з 5-7 бруньками із середньої частини пагонів поточного року і заглиблюють в грунт на 1-2 бруньки під кутом 45 градусів. Місце посадки гарненько поливають і протягом всього теплого періоду стежать, щоб грунт був досить зволоженим. З настанням стійких холодів живці ретельно мульчують торфом або перегноєм і вкривають хвоєю або іншим матеріалом.
Дорослі кущі смородини, агрусу підгодовують перегноєм або фосфорно-калійними добривами згідно з прийнятими нормами. Грунт навколо кущів перекопують, але неглибоко, пам’ятаючи, що коренева система лежить близько до поверхні. Кущі корисно злегка обгорнути родючою землею. Ще не пізно вирізати зайву стару або загустілу крону пагонів, якщо це не зробили влітку.
Перша декада вересня - крайній термін для висаджування розсади садової суниці. На плодоносній грядці, як і раніше, актуальні прополка, видалення відростаючих вусів і зрошування при необхідності.
Підготувала
Ірина ГОЛЄНКОВА.
Вересень – перший місяць осені, перші думки і перші турботи про вирощений врожай. Дуже важливо зробити все вчасно, щоб взимку з легкістю на душі згадувати минулий сприятливий рік.
Саме в цей час необхідно прибрати все вирощене в строк, вибираючи оптимальну, суху і трохи вітряну погоду. Потрібно встигнути підготувати всі приміщення, де будуть зберігатися і дозрівати ваші овочі. Крім усього, потрібно і далі доглядати за літніми та осінніми посівами. Загалом, роботи у вересні вистачить вдосталь.
У суху теплу погоду викопують картоплю. Відібрану насіннєву картоплю необхідно виставити на світло для позеленіння, це додасть картоплі витривалості та збереже її від хвороб і шкідників. Розділяють картоплю, як правило, на сорти.
У вересні прибирають насіннєву цибулю. Збирають, коли 50 % (але не більше) стебел поляже на землю, оскільки запізнення із збиранням, особливо у вологий період, може призвести до подальшого відновлення зростання, а це, у свою чергу, погано позначиться на зберіганні. Після викопування цибулю гарненько складають на грядці, щоб її просушити. У дощову погоду необхідно занести цибулю у сухе приміщення, укладаючи невеликим шаром на будь-яке природне полотно. Коли вона висохне, зрізують стебла на три-чотири сантиметри вище шийки. Відбирають хворі або пошкоджені цибулини, а решту зберігають в сухому, добре провітрюваному місці.
Не забудьте і про ярий часник, який не терпить прямих сонячних променів, тому його потрібно сушити під навісом. В іншому випадку, його головки набудуть гострого і неприємного смаку.
На ділянці продовжують зріти помідори, перець, баклажани та інші овочеві культури. Їм також потрібен дбайливий догляд, при якому вони зможуть дати великі та смачні плоди.
Орієнтиром для збирання солодкого перцю може послужити зниження температури повітря до 15 градусів Цельсія і нижче. Справа в тому, що перець дуже теплолюбний, і така температура є граничною для його вегетації. Як тільки вдень повітря прогрівається не вище цієї позначки, перець припиняє своє зростання, і його потрібно відразу ж зібрати.
Не слід забувати поливати і робити підживлення. Припиняти підживлення необхідно за чотири тижні до передбачуваних похолодань і збору врожаю.
У разі вересневих заморозків близько 0°C, що трапляється рідко, необхідно зібрати плоди помідорів, баклажанів, перцю тощо. Їх розсортовують на зрілі, зелені, великі та дрібні. Дрібні і недозрілі плоди опускають в окріп, додавши солі, на три хвилини, після чого виймають. Укладають шарами, пересипаючи їх тертим часником. Зверху наливають олії і придавлюють гнітом. Зберігають при кімнатній температурі один – два тижні до повної готовності.
У вересні вже встигає дозріти насіння бобових (квасоля, соя тощо). Вилущивши їх з бобів, гарненько просушують і кладуть на зберігання. Дуже часто квасоля, горох уражаються зернівкою. Для запобігання псуванню зберігають бобові на балконі або в холодильнику, бо температура нижче 10 °C перешкоджає розвитку яєць шкідника, відкладених ним ще при зав’язі.
Приділіть увагу всім видам капусти – кольорової, броколі, кольрабі, білокачанної, савойської. Своєчасно зрізують готові до збирання головки. У цей час добре набирає вагу середньо- та пізньостигла білокачанна капуста. Забезпечують її вологою і «харчуванням». Не повинно бути різких перепадів з поливаннями – капуста дуже до цього чутлива, що проявляється на її голівках, які можуть тріскатися і відповідно погано зберігатися.
Ріпа, бруква, редька також продовжують достигати у вересні на городі. Не слід і їх забувати поливати й захищати від шкідників. Основним шкідником є хрестоцвіті блішки, для профілактики і боротьби з якими рослини посипають попелом рано-вранці.
В перших числах вересня можна посіяти шпинат, редис, салат. Вони до наступного місяця встигнуть дати смачні і соковиті плоди. Для прискорення дозрівання зазвичай використовують додаткові накривні матеріали.
У цьому місяці можна пересаджувати багаторічні види цибулі. Зазвичай пересаджують чотирьохрічні рослини. Після того, як викопують рослини, розділяють їх на посадкові одиниці. У кожного посадкового матеріалу видаляють сухі листя, а коріння вкорочують, залишаючи довжиною два сантиметри. Висаджують за стандартною схемою. Після садіння проводять полив, після чого лунку присипають сухим ґрунтом. До настання морозів рослини добре вкорінюються і можуть зимувати без додаткових укриттів.
Сад
У вересні починається масовий збір урожаю плодів осінніх і зимових сортів яблунь і груш. У першу чергу, знімають дозрілі плоди, не допускаючи їх опадання на землю. Визначають зрілість плодів за характерним сортовим забарвленням, наявністю зрілого насіння всередині і легкого відділення з плодової гілочки. Такі плоди буквально самі падають у руку при дотику до них. Відривати плоди із зусиллям або відкручувати їх з гілки не бажано – нехай вони повисять ще кілька днів, дозріють. Збирати врожай потрібно в теплу суху погоду до настання затяжних дощів і заморозків.
На молодих саджанцях, які не плодоносили, необхідно прищипнути верхівки у всіх однорічних пагонів. Цей прийом прискорює визрівання молодої деревини і сприяє підвищенню її морозостійкості.
У пристовбурові кола вносять калійно-фосфорні добрива, перегній, який одночасно буде слугувати і утеплювачем для кореневої системи в зимові холоди.
Якщо плануєте садити додаткові молоді саджанці плодових дерев, то для них заздалегідь готують ями. Уже з кінця вересня можна починати пересаджувати плодові дерева.
Особливу увагу слід звернути на наявність достатньої кількості вологи в грунті. При посушливій погоді сад потребує поливу – правда, в міру. Інакше дерева підуть в зиму ослабленими і будуть більше схильні до вимерзання. Якщо ж періодично йдуть дощі, то поливати сад необов’язково.
У вересні знімають врожай винограду. Грона акуратно зрізають в теплу суху погоду. Після перших же заморозків лозу слід зняти з шпалер і укласти на землю, попередньо обрізавши недозрілі пагони і видаливши всі залишки листя. У цей період лоза гнучка і легко піддається скручуванню й укладанню. Якщо ж вона зазнає заморозків, то стане ламкою, і укласти її буде набагато важче.
У першій половині місяця висаджують здерев’янілі живці червоної смородини, у другій половині – чорної смородини. Вирізають живці з 5-7 бруньками із середньої частини пагонів поточного року і заглиблюють в грунт на 1-2 бруньки під кутом 45 градусів. Місце посадки гарненько поливають і протягом всього теплого періоду стежать, щоб грунт був досить зволоженим. З настанням стійких холодів живці ретельно мульчують торфом або перегноєм і вкривають хвоєю або іншим матеріалом.
Дорослі кущі смородини, агрусу підгодовують перегноєм або фосфорно-калійними добривами згідно з прийнятими нормами. Грунт навколо кущів перекопують, але неглибоко, пам’ятаючи, що коренева система лежить близько до поверхні. Кущі корисно злегка обгорнути родючою землею. Ще не пізно вирізати зайву стару або загустілу крону пагонів, якщо це не зробили влітку.
Перша декада вересня - крайній термін для висаджування розсади садової суниці. На плодоносній грядці, як і раніше, актуальні прополка, видалення відростаючих вусів і зрошування при необхідності.
Підготувала Ірина ГОЛЄНКОВА.
Залишити коментар