Дбайливий господар
Простий рецепт квашених помідорів
1. На дно найбільшої каструлі, що є в домі, кладемо:
• кріп;
• корінь хрону;
• часник;
• перець горошок чорний і запашний, а також лавровий лист (по горошині кожного виду перцю і по лавровому листу на кожен літр каструлі);
• гіркий перець.
2. Далі викладаємо помідори.
3. Зверху кладемо ще лавровий листок, листя чорної смородини, а закриваємо все це листям хрону.
4. Заливаємо охололим розсолом таким чином: на 1 л води – 2 столові ложки з гіркою солі.
5. Накриваємо марлею. Відразу попереджаємо, що на ній буде збиратися цвіль, тому її доведеться періодично міняти. Зверху потрібно також покласти якийсь вантаж.
6. Накриваємо кришкою і виставляємо на балкон або в льох.
Яблучний сік – поживно і смачно
Ароматний, смачний, а головне – дуже корисний яблучний сік на зиму можна приготувати з різних сортів цього чудового фрукта.
Але найкраще для заготовки в домашніх умовах вибирати яблука осінніх сортів – вони більш соковиті і солодкі.
Чим соковитіші плоди, з яких готується яблучний сік на зиму, тим відповідно більше соку і менше відходу. Але не поспішайте викидати макуху –її також можна використовувати в кулінарії, приготувавши, наприклад, на її основі фруктові оладки або додавши в йогурт.
Інгредієнти:
• яблука;
• цукор за смаком.
Приготування:
1. Яблука помийте, розріжте, очистіть від серцевини і хвостиків, виріжте пошкоджені місця і поріжте на невеликі шматочки.
2. Відіжміть яблучний сік, пропустивши плоди через соковижималку. Використовуйте для цього скляний або емальований посуд.
3. Відокремте яблучний сік від м’якоті, процідивши його в чисту емальовану каструлю через кілька шарів марлі.
4. Поставте каструлю на вогонь і за смаком додайте цукор.
5. Помішуючи сік і знімаючи утворену піну, доведіть його практично до кипіння, потримайте 2-3 хвилини на вогні, але не кип’ятіть. Температура соку має становити 90-95°С.
6. Розлийте яблучний сік по чистих стерилізованих банках і закатайте металевими кришками. Переверніть банки догори дном, укутайте ковдрою і залиште до повного охолодження.
7. Готовий яблучний сік на зиму можна зберігати при кімнатній температурі.
Виноградний сік: кому корисний?
Виноградний сік домашнього приготування неймовірно корисний. У ньому міститься фолієва кислота, органічні кислоти, залізо, цинк, мідь, фосфор, натрій, багато вітамінів – С, РР, А, Ст. Сік з темного винограду благотворно впливає на роботу мозку, на зір. А сік з світлого винограду особливо багатий залізом, він добре зміцнює імунітет.
Але при цьому є деякі обмеження для споживання цього смачного напою. Виноградний сік дуже калорійний, тому його не рекомендують вживати людям із зайвою вагою. Також він протипоказаний людям, що страждають цукровим діабетом, гіпертонією і хворобами шлунка.
Інгредієнти:
• виноград - 10 кг;
• цукор - за смаком.
Приготування:
Спочатку перебираємо виноград, викидаємо зіпсовані мляві ягоди. Хороші виноградинки обривати з гілочок не потрібно. Ретельно миємо грона і вкладаємо їх в ємність соковарки. Кількість ягід не повинно бути вище бортика. Якщо плануєте додавати цукор, то робити це потрібно одразу, посипаючи ним ягоди.
Тепер приступаємо до складання соковарки: в нижню частину наливаємо воду, а зверху ставимо резервуар для соку, на нього встановлюємо ємність з виноградом. Ставимо соковарку на плиту, накриваємо кришкою і вмикаємо вогонь. На приготування соку піде близько години.
Відразу ж гарячий сік розливаємо по банках і закатуємо.
l
Можна сік одержати за допомогою соковижималки.
Інгредієнти:
• виноград - 5 кг.
Приготування:
Виноградинки відокремлюємо від гілочок, недоспілі і пошкоджені викидаємо. Гарні ягоди миємо і вичавлюємо з них сік за допомогою соковижималки. Після цього двічі проціджуємо його через марлю, складену в декілька шарів.
Нагріваємо сік до температури 60 градусів, а потім даємо настоятися протягом декількох годин. Після цього сік акуратно переливаємо в іншу ємність таким чином, щоб весь осад залишився в старій каструлі. Ставимо ємність з соком на вогонь, нагріваємо до температури 90 градусів і розливаємо в стерильні банки і відразу ж закатуємо.
Яблучно-виноградний сік
Інгредієнти:
• виноград - 10 кг;
• яблука - 5 кг.
Приготування:
Виноград миємо, відокремлюємо ягоди від листя і гілочок і пропускаємо їх через соковижималку. Отриманий сік переливаємо в каструлю. Точно так само вичавлюємо сік з яблук і виливаємо його в каструлю з виноградним соком.
Доводимо суміш практично до закипання, розливаємо по банках і стерилізуємо хвилин 20, після чого закатуємо.
Малинове варення – поради досвідчених кулінарів
Готовність малинового варення перевіряють, капнувши на блюдце крапельку: якщо сироп не розтікся, варення вже готове.
Варення буде ароматним і швидко звариться, якщо не варити більше 2 кілограмів малини за один раз.
Додатковий аромат варенню додасть сік червоної смородини, якщо замінити ним воду. До речі, таке варення ніколи не «засахариться».
Рівень варення в банках повинен бути міліметрів на 5 нижче горлечка.
Варення з малини — рецепт 1
Для малини, як і для полуниці, теж є рецепт, який називається «п’ятихвилинка». Принадність такого варення в тому, що мала термічна обробка ягід дозволяє краще зберегти саліцилову та фолієву кислоту, калій, мідь, залізо і вітаміни В і С.
Отже, необхідна за рецептом пропорція: на 1 кг цукру має припадати 1 кг малини. Засипану цукром малину залишають на 4-5 годин. Весь утворений за цей час сік зливають і кип’ятять 10 хвилин. Виходить сироп. У нього слід засипати ягоди, потім на слабкому вогні довести варення до кипіння і кип’ятити рівно 5 хвилин. Це варення збереже свої корисні властивості рік.
Варення з малини — рецепт 2
Сам процес варіння не займає багато часу і при приготуванні варення за цим рецептом. На кілограм малини слід використовувати 1,5 кг цукру. Ягоди укласти в ту ємність, в якій вони будуть варитися, засипати їх цукром і залишити в холодильнику годин на 10. Після чого варення довести до кипіння і кип’ятити 15 хвилин. Варення готове.
Білі гриби мариновані
Інгредієнти:
• білі гриби – 2,5 кілограма;
• цибуля ріпчаста — 3 штуки;
• 1 літр фільтрованої води;
• цукровий пісок – 2 столові ложки;
• сіль – 4 столові ложки без гірки;
• оцет 9% – 3 чайні ложки;
• лавровий лист – за смаком;
• перець духмяний горошок;
• гвоздика.
Приготування:
Найважливіше – акуратно і ретельно перебрати гриби, які нерідко бувають підточені хробаками, тому важливо стежити за тим, щоб не було ніяких пошкоджень. Почистіть їх від сміття і кілька разів промийте до чистої води.
Потім треба всі гриби, які ви підготували, залити водою в каструльці і дочекатися, доки вони закиплять. Найпершу воду треба злити. Після цього знову будемо заливати гриби водою – на цей раз треба додати тільки один літр. Тепер слід дочекатися, доки вода не закипить, а потім все треба варити протягом 15 хвилин на маленькому вогні.
Якщо будете бачити піну, то її треба буде обов’язково прибирати ложкою або шумівкою. Варіть приблизно 20 хвилин після того, як вода закипить, а потім можна все перекинути в друшляк. Пам’ятайте, що вода, в якій варилися гриби, буде потрібна. У неї ми додамо сіль, цукровий пісок і всі спеції, які вказані в рецепті.
Поставте цей відвар з грибів на вогонь, після чого звідти дістаньте лавровий листочок і налийте туди оцту. Варіть все протягом 10 хвилин. Далі треба взяти цибулю ріпчасту, очистити її від лушпиння і порізати півкільцями. Покладіть усе на дно банок, які заздалегідь стерилізовані. Гриби необхідно залити киплячим розсолом і відразу ж закатати. Далі все просто – перевернути банки і вкутати їх, доки не охолонуть повністю.
Підготувала
Ірина ГОЛЄНКОВА.
Простий рецепт квашених помідорів
1. На дно найбільшої каструлі, що є в домі, кладемо:
• кріп;
• корінь хрону;
• часник;
• перець горошок чорний і запашний, а також лавровий лист (по горошині кожного виду перцю і по лавровому листу на кожен літр каструлі);
• гіркий перець.
2. Далі викладаємо помідори.
3. Зверху кладемо ще лавровий листок, листя чорної смородини, а закриваємо все це листям хрону.
4. Заливаємо охололим розсолом таким чином: на 1 л води – 2 столові ложки з гіркою солі.
5. Накриваємо марлею. Відразу попереджаємо, що на ній буде збиратися цвіль, тому її доведеться періодично міняти. Зверху потрібно також покласти якийсь вантаж.
6. Накриваємо кришкою і виставляємо на балкон або в льох.
Яблучний сік – поживно і смачно
Ароматний, смачний, а головне – дуже корисний яблучний сік на зиму можна приготувати з різних сортів цього чудового фрукта.
Але найкраще для заготовки в домашніх умовах вибирати яблука осінніх сортів – вони більш соковиті і солодкі.
Чим соковитіші плоди, з яких готується яблучний сік на зиму, тим відповідно більше соку і менше відходу. Але не поспішайте викидати макуху –її також можна використовувати в кулінарії, приготувавши, наприклад, на її основі фруктові оладки або додавши в йогурт.
Інгредієнти:
• яблука;
• цукор за смаком.
Приготування:
1. Яблука помийте, розріжте, очистіть від серцевини і хвостиків, виріжте пошкоджені місця і поріжте на невеликі шматочки.
2. Відіжміть яблучний сік, пропустивши плоди через соковижималку. Використовуйте для цього скляний або емальований посуд.
3. Відокремте яблучний сік від м’якоті, процідивши його в чисту емальовану каструлю через кілька шарів марлі.
4. Поставте каструлю на вогонь і за смаком додайте цукор.
5. Помішуючи сік і знімаючи утворену піну, доведіть його практично до кипіння, потримайте 2-3 хвилини на вогні, але не кип’ятіть. Температура соку має становити 90-95°С.
6. Розлийте яблучний сік по чистих стерилізованих банках і закатайте металевими кришками. Переверніть банки догори дном, укутайте ковдрою і залиште до повного охолодження.
7. Готовий яблучний сік на зиму можна зберігати при кімнатній температурі.
Виноградний сік: кому корисний?
Виноградний сік домашнього приготування неймовірно корисний. У ньому міститься фолієва кислота, органічні кислоти, залізо, цинк, мідь, фосфор, натрій, багато вітамінів – С, РР, А, Ст. Сік з темного винограду благотворно впливає на роботу мозку, на зір. А сік з світлого винограду особливо багатий залізом, він добре зміцнює імунітет.
Але при цьому є деякі обмеження для споживання цього смачного напою. Виноградний сік дуже калорійний, тому його не рекомендують вживати людям із зайвою вагою. Також він протипоказаний людям, що страждають цукровим діабетом, гіпертонією і хворобами шлунка.
Інгредієнти:
• виноград - 10 кг;
• цукор - за смаком.
Приготування:
Спочатку перебираємо виноград, викидаємо зіпсовані мляві ягоди. Хороші виноградинки обривати з гілочок не потрібно. Ретельно миємо грона і вкладаємо їх в ємність соковарки. Кількість ягід не повинно бути вище бортика. Якщо плануєте додавати цукор, то робити це потрібно одразу, посипаючи ним ягоди.
Тепер приступаємо до складання соковарки: в нижню частину наливаємо воду, а зверху ставимо резервуар для соку, на нього встановлюємо ємність з виноградом. Ставимо соковарку на плиту, накриваємо кришкою і вмикаємо вогонь. На приготування соку піде близько години.
Відразу ж гарячий сік розливаємо по банках і закатуємо.
ххх
Можна сік одержати за допомогою соковижималки.
Інгредієнти:
• виноград - 5 кг.
Приготування:
Виноградинки відокремлюємо від гілочок, недоспілі і пошкоджені викидаємо. Гарні ягоди миємо і вичавлюємо з них сік за допомогою соковижималки. Після цього двічі проціджуємо його через марлю, складену в декілька шарів.
Нагріваємо сік до температури 60 градусів, а потім даємо настоятися протягом декількох годин. Після цього сік акуратно переливаємо в іншу ємність таким чином, щоб весь осад залишився в старій каструлі. Ставимо ємність з соком на вогонь, нагріваємо до температури 90 градусів і розливаємо в стерильні банки і відразу ж закатуємо.
Яблучно-виноградний сік
Інгредієнти:
• виноград - 10 кг;
• яблука - 5 кг.
Приготування:
Виноград миємо, відокремлюємо ягоди від листя і гілочок і пропускаємо їх через соковижималку. Отриманий сік переливаємо в каструлю. Точно так само вичавлюємо сік з яблук і виливаємо його в каструлю з виноградним соком.
Доводимо суміш практично до закипання, розливаємо по банках і стерилізуємо хвилин 20, після чого закатуємо.
Малинове варення – поради досвідчених кулінарів
Готовність малинового варення перевіряють, капнувши на блюдце крапельку: якщо сироп не розтікся, варення вже готове.
Варення буде ароматним і швидко звариться, якщо не варити більше 2 кілограмів малини за один раз.
Додатковий аромат варенню додасть сік червоної смородини, якщо замінити ним воду. До речі, таке варення ніколи не «засахариться».
Рівень варення в банках повинен бути міліметрів на 5 нижче горлечка.
Варення з малини — рецепт 1
Для малини, як і для полуниці, теж є рецепт, який називається «п’ятихвилинка». Принадність такого варення в тому, що мала термічна обробка ягід дозволяє краще зберегти саліцилову та фолієву кислоту, калій, мідь, залізо і вітаміни В і С.
Отже, необхідна за рецептом пропорція: на 1 кг цукру має припадати 1 кг малини. Засипану цукром малину залишають на 4-5 годин. Весь утворений за цей час сік зливають і кип’ятять 10 хвилин. Виходить сироп. У нього слід засипати ягоди, потім на слабкому вогні довести варення до кипіння і кип’ятити рівно 5 хвилин. Це варення збереже свої корисні властивості рік.
Варення з малини — рецепт 2
Сам процес варіння не займає багато часу і при приготуванні варення за цим рецептом. На кілограм малини слід використовувати 1,5 кг цукру. Ягоди укласти в ту ємність, в якій вони будуть варитися, засипати їх цукром і залишити в холодильнику годин на 10. Після чого варення довести до кипіння і кип’ятити 15 хвилин. Варення готове.
Білі гриби мариновані
Інгредієнти:
• білі гриби – 2,5 кілограма;
• цибуля ріпчаста — 3 штуки;
• 1 літр фільтрованої води;
• цукровий пісок – 2 столові ложки;
• сіль – 4 столові ложки без гірки;
• оцет 9% – 3 чайні ложки;
• лавровий лист – за смаком;
• перець духмяний горошок;
• гвоздика.
Приготування:
Найважливіше – акуратно і ретельно перебрати гриби, які нерідко бувають підточені хробаками, тому важливо стежити за тим, щоб не було ніяких пошкоджень. Почистіть їх від сміття і кілька разів промийте до чистої води.
Потім треба всі гриби, які ви підготували, залити водою в каструльці і дочекатися, доки вони закиплять. Найпершу воду треба злити. Після цього знову будемо заливати гриби водою – на цей раз треба додати тільки один літр. Тепер слід дочекатися, доки вода не закипить, а потім все треба варити протягом 15 хвилин на маленькому вогні.
Якщо будете бачити піну, то її треба буде обов’язково прибирати ложкою або шумівкою. Варіть приблизно 20 хвилин після того, як вода закипить, а потім можна все перекинути в друшляк. Пам’ятайте, що вода, в якій варилися гриби, буде потрібна. У неї ми додамо сіль, цукровий пісок і всі спеції, які вказані в рецепті.
Поставте цей відвар з грибів на вогонь, після чого звідти дістаньте лавровий листочок і налийте туди оцту. Варіть все протягом 10 хвилин. Далі треба взяти цибулю ріпчасту, очистити її від лушпиння і порізати півкільцями. Покладіть усе на дно банок, які заздалегідь стерилізовані. Гриби необхідно залити киплячим розсолом і відразу ж закатати. Далі все просто – перевернути банки і вкутати їх, доки не охолонуть повністю.
Підготувала Ірина ГОЛЄНКОВА.
Залишити коментар