Раді вітати Вас!
  • Головна
  • Контакти
  • Реклама
Весь архів випусків
  • Головна
  • Категорії
    • Повідомлення в номер
    • Місцева влада
    • Репортаж
    • Політика
    • Погода
    • Редакційна пошта
    • Духовність
    • Закон і ми
    • Благодійність
    • Пам’ять
    • Спорт, природа і здоров’я
    • Всяка всячина
    • Реклама і оголошення
    • З неопублікованого
  • Галерея
  • Про нас
  • Відгуки читачів
  • Передплата
  • Контакти
  • Четвер, 26 червня 2025 року №27 (12983)

Повідомлення в номер / Симптоми отруєння грибами та перша допомога

21.09.2017

гриби1Симптоми отруєння грибами та перша допомога

Гриби — це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й до смерті.
Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, навіть судоми, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос)  з'являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів.     Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.
Щоб запобігти отруєннню грибами, рекомендуємо суворо дотримуватись слідуючих правил:
- не збирайте гриби:       якщо не впевнені, що знаєте їх, якими б апетитними вони не здавалися, а також      поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках,   в хімічно та радіаційно небезпечних зонах; з ушкодженою ніжкою, старі, в'ялі, червиві;  
- “шампіньйони" та "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору;
- не куштуйте сирі гриби на смак;
- гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута;
- при обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
- не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
- суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання — ботулізм. 
Перша допомога при отруєнні грибами:
- перш за все, викличте "Швидку медичну допомогу";
- одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту. Промивайте шлунок доти, доки промивні води не стануть чистими. Прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок);
- після надання первинної допомоги дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновивши тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану;
- з'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.
Забороняється: вживати будь-які ліки та їжу (особливо алкогольні напої, молоко) — це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Не займайтесь самолікуванням!
Рена КОВАЛЬ,
фахівець з питань цивільного захисту Ковельського МТМО.
Гриби — це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й до смерті.
Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, навіть судоми, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос)  з'являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів.     Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.
Щоб запобігти отруєннню грибами, рекомендуємо суворо дотримуватись слідуючих правил:
- не збирайте гриби:       якщо не впевнені, що знаєте їх, якими б апетитними вони не здавалися, а також      поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках,   в хімічно та радіаційно небезпечних зонах; з ушкодженою ніжкою, старі, в'ялі, червиві;  
- “шампіньйони" та "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору;
- не куштуйте сирі гриби на смак;
- гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута;
- при обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
- не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
- суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання — ботулізм. 
Перша допомога при отруєнні грибами:
- перш за все, викличте "Швидку медичну допомогу";
- одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту. Промивайте шлунок доти, доки промивні води не стануть чистими. Прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок);
- після надання первинної допомоги дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновивши тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану;
- з'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.
Забороняється: вживати будь-які ліки та їжу (особливо алкогольні напої, молоко) — це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Не займайтесь самолікуванням!
Рена КОВАЛЬ, фахівець з питань цивільного захисту Ковельського МТМО.

Залишити коментар

Ваш коментар з’явиться після перевірки модератором

ВІСТІ КОВЕЛЬЩИНИ

  • Редактор
    Вельма Микола Григорович
  • Перший заступник редактора
    Ляшук Світлана Олександрівна
  • Головний бухгалтер
    Шостацька Ірина Іванівна

Громадсько-політична газета "Вісті Ковельщини" 2012-2025