Раді вітати Вас!
  • Головна
  • Контакти
  • Реклама
Весь архів випусків
  • Головна
  • Категорії
    • Повідомлення в номер
    • Місцева влада
    • Репортаж
    • Політика
    • Погода
    • Редакційна пошта
    • Духовність
    • Закон і ми
    • Благодійність
    • Пам’ять
    • Спорт, природа і здоров’я
    • Всяка всячина
    • Реклама і оголошення
    • З неопублікованого
  • Галерея
  • Про нас
  • Відгуки читачів
  • Передплата
  • Контакти
  • Четвер, 26 червня 2025 року №27 (12983)

Повідомлення в номер / Грудень в саду і на городі

30.11.2017

садГрудень в саду і на городі

Грудень – найтемніший місяць у році, однак у грудні ж настає день сонцестояння: Сонце повертає на весну.
Добре вже на початку грудня повісити в саду годівницю. Синиці, що залишилися на зимівлю, горобці та інші птахи будуть раді гостинцям, і,  у свою чергу, навесні подбають про сад.
На присадибній ділянці
Перевірте й відрегулюйте газові або електричні опалювальні системи в зимових садах і теплих теплицях.
Розберіть запаси насіння овочів. З настанням морозної погоди (уночі нижче -10°С) закрийте щілини в укриттях троянд, залишені для провітрювання
Продезінфікуйте садові інструменти. Збудники таких небезпечних захворювань, як фузаріоз, вертицильоз, кила хрестоцвітних, бактеріальний рак та інші живуть у землі. Навіть найдрібніші, непомітні для ока часточки ґрунту можуть містити інфекцію. 
Обробіть інструменти міцним розчином марганцевокислого калію, дрібні інструменти можна прокип'ятити протягом півгодини.
Декоративний сад
Продовжуйте доглядати за бульбами, що зберігаються в будинку, і бульбоцибулинами. Якщо коренебульби жоржин почали в'янути, знизьте температуру до оптимальної (5-7°С) і зволожте субстрат. 
Якщо ж на них з'явилася гниль, обріжте підгнилі частини, обробіть міцним розчином марганцевокислого калію і замініть субстрат, у якому зберігаються коренебульби, на свіжий і більш сухий.
У гладіолусів вибирайте захворілі бульбоцибулини, а сусідні протягом півгодини обробіть в 0,2%-ому розчині фундазолу, потім просушіть й укладіть в чисту тару.
У другій половині грудня переставте в приміщення з температурою 2-4°С цибулини тих культур і сортів, які ви плануєте до вигонки у квітні. Це затримає ріст і розвиток паростків.
Плодовий сад
Узимку на оголених деревах особливо добре помітно, де влаштувалися зимувати шкідники. Якщо ви побачите в кроні клубок сухого листя, скріплений павутиною, обов'язково зніміть його – там зимують гусениці білану або золотогузки. Навесні вони будуть вигризати бруньки й бутони, позбавляючи вас урожаю. 
А молоді гусениці кільчастого шовкопряда на зиму ховаються в оболонки яєць, що розташовані колечками, схожими на бісер, навколо тонких гілочок. Зняти ці кладки практично неможливо, тому доводиться їх зрізати разом з гілкою. І, обов'язково, зніміть всі сухі, муміфіковані плоди – там зимує гриб – збудник плодової гнилі. 
Боротьба 
з мишами 
та зайцями
Обов'язково на початку зими необхідно перевірити захист саду від зайців. Перше, що вони знищують, це молоду поросль кущів, потім річні саджанці й кору більш дорослих дерев, висотою до 1 м. 
Тому не варто ризикувати і, якщо це не було зроблено раніше,  слід поставити навколо стовбурів дрібну сітку або підв'язати густіше (голками вниз) ялинові гілки, надягнути на стовбури спеціальні (продаються в магазинах) пластикові трубки, що розгинаються, або виставити сенсорні відлякувачі. 
Якщо ж сад надійно огороджений, достатньо періодично придивлятися – чи не з'явилися в ньому сліди шкідників.
Але є в сплячого саду й інший шкідник – миші. Якщо вони завелися в саду, то це,  швидше за все,  полівки. Миші-полівки риють системи ходів і залишають на поверхні невеликі горбки, у яких можна знайти залишки корінців. 
У першу чергу вони з'їдають цибулини тюльпанів, а потім беруться й за все інше, не виключаючи корені молодих саджанців. 
Тому в пристовбурних колах дерев необхідно регулярно притоптувати землю, руйнуючи їхні ходи, і розкидати зубки часнику, листя волоського горіха, гілочки туї або бузини, які так не любить полівка.
Через підвищення активності гризунів не зайвим буде ще раз заглянути й у сховища. Перевірити, чи всі вентиляційні отвори прикриті сіткою, установити пастки для мишей, розкласти отруту для пацюків або поставити спеціальні ультразвукові відлякувачі.
Переглянути 
та перебрати врожай
Обов'язково в грудні необхідно знайти час на те, щоб оглянути і перебрати закладені на зберігання яблука, картоплю, капусту, буряк та інші овочі. Гнилі екземпляри необхідно винести з підвалу, а місце, де вони лежали, засипати піском, змішаним з вапном.
Якщо в ящику з яблуками спостерігається близько 10% ушкоджених плодів – краще весь його відразу зняти зі зберігання. 
Якщо зіпсованих яблук незначна кількість – ушкоджені необхідно видалити, а ті, що лежали поруч, протерти дрантям і впакувати в папір. Недовго зберігаються й груші. Тому їх краще переробити, а так само – інші фрукти й овочі, у яких ви не впевнені, що вони можуть ще полежати.
Обов'язково необхідно контролювати показники температури й вологості у сховищі. Для цього гарними помічниками стануть психрометр і термометр. Температура має триматися в районі від +1 до + 5°C, вологість від 85 до 95%. 
Якщо повітря сухе, у приміщенні потрібно поставити ящик зі зволоженим піском, якщо зайво вологе – провести провітрювання і встановити ящик з негашеним вапном (воно має високу гігроскопічність). При цьому важливо не допускати різких перепадів температур.
Підготувала 
Орися ФІЛІПЧУК.
Грудень – найтемніший місяць у році, однак у грудні ж настає день сонцестояння: Сонце повертає на весну.
Добре вже на початку грудня повісити в саду годівницю. Синиці, що залишилися на зимівлю, горобці та інші птахи будуть раді гостинцям, і,  у свою чергу, навесні подбають про сад.

На присадибній ділянці
Перевірте й відрегулюйте газові або електричні опалювальні системи в зимових садах і теплих теплицях.
Розберіть запаси насіння овочів. З настанням морозної погоди (уночі нижче -10°С) закрийте щілини в укриттях троянд, залишені для провітрювання
Продезінфікуйте садові інструменти. Збудники таких небезпечних захворювань, як фузаріоз, вертицильоз, кила хрестоцвітних, бактеріальний рак та інші живуть у землі. Навіть найдрібніші, непомітні для ока часточки ґрунту можуть містити інфекцію. 
Обробіть інструменти міцним розчином марганцевокислого калію, дрібні інструменти можна прокип'ятити протягом півгодини.
Декоративний сад
Продовжуйте доглядати за бульбами, що зберігаються в будинку, і бульбоцибулинами. Якщо коренебульби жоржин почали в'янути, знизьте температуру до оптимальної (5-7°С) і зволожте субстрат. 
Якщо ж на них з'явилася гниль, обріжте підгнилі частини, обробіть міцним розчином марганцевокислого калію і замініть субстрат, у якому зберігаються коренебульби, на свіжий і більш сухий.
У гладіолусів вибирайте захворілі бульбоцибулини, а сусідні протягом півгодини обробіть в 0,2%-ому розчині фундазолу, потім просушіть й укладіть в чисту тару.
У другій половині грудня переставте в приміщення з температурою 2-4°С цибулини тих культур і сортів, які ви плануєте до вигонки у квітні. Це затримає ріст і розвиток паростків.
Плодовий сад
Узимку на оголених деревах особливо добре помітно, де влаштувалися зимувати шкідники. Якщо ви побачите в кроні клубок сухого листя, скріплений павутиною, обов'язково зніміть його – там зимують гусениці білану або золотогузки. Навесні вони будуть вигризати бруньки й бутони, позбавляючи вас урожаю. 
А молоді гусениці кільчастого шовкопряда на зиму ховаються в оболонки яєць, що розташовані колечками, схожими на бісер, навколо тонких гілочок. Зняти ці кладки практично неможливо, тому доводиться їх зрізати разом з гілкою. І, обов'язково, зніміть всі сухі, муміфіковані плоди – там зимує гриб – збудник плодової гнилі. 
Боротьба  з мишами  та зайцями
Обов'язково на початку зими необхідно перевірити захист саду від зайців. Перше, що вони знищують, це молоду поросль кущів, потім річні саджанці й кору більш дорослих дерев, висотою до 1 м. 
Тому не варто ризикувати і, якщо це не було зроблено раніше,  слід поставити навколо стовбурів дрібну сітку або підв'язати густіше (голками вниз) ялинові гілки, надягнути на стовбури спеціальні (продаються в магазинах) пластикові трубки, що розгинаються, або виставити сенсорні відлякувачі. 
Якщо ж сад надійно огороджений, достатньо періодично придивлятися – чи не з'явилися в ньому сліди шкідників.
Але є в сплячого саду й інший шкідник – миші. Якщо вони завелися в саду, то це,  швидше за все,  полівки. Миші-полівки риють системи ходів і залишають на поверхні невеликі горбки, у яких можна знайти залишки корінців. 
У першу чергу вони з'їдають цибулини тюльпанів, а потім беруться й за все інше, не виключаючи корені молодих саджанців. 
Тому в пристовбурних колах дерев необхідно регулярно притоптувати землю, руйнуючи їхні ходи, і розкидати зубки часнику, листя волоського горіха, гілочки туї або бузини, які так не любить полівка.
Через підвищення активності гризунів не зайвим буде ще раз заглянути й у сховища. Перевірити, чи всі вентиляційні отвори прикриті сіткою, установити пастки для мишей, розкласти отруту для пацюків або поставити спеціальні ультразвукові відлякувачі.
Переглянути  та перебрати врожай
Обов'язково в грудні необхідно знайти час на те, щоб оглянути і перебрати закладені на зберігання яблука, картоплю, капусту, буряк та інші овочі. Гнилі екземпляри необхідно винести з підвалу, а місце, де вони лежали, засипати піском, змішаним з вапном.
Якщо в ящику з яблуками спостерігається близько 10% ушкоджених плодів – краще весь його відразу зняти зі зберігання. 
Якщо зіпсованих яблук незначна кількість – ушкоджені необхідно видалити, а ті, що лежали поруч, протерти дрантям і впакувати в папір. Недовго зберігаються й груші. Тому їх краще переробити, а так само – інші фрукти й овочі, у яких ви не впевнені, що вони можуть ще полежати.
Обов'язково необхідно контролювати показники температури й вологості у сховищі. Для цього гарними помічниками стануть психрометр і термометр. Температура має триматися в районі від +1 до + 5°C, вологість від 85 до 95%. 
Якщо повітря сухе, у приміщенні потрібно поставити ящик зі зволоженим піском, якщо зайво вологе – провести провітрювання і встановити ящик з негашеним вапном (воно має високу гігроскопічність). При цьому важливо не допускати різких перепадів температур.
Підготувала  Орися ФІЛІПЧУК.

Поради  до  часу

ДОПОМОЖЕ ЗИМОВЕ ЩЕПЛЕННЯ
Щеплання дерев можна проводити і зимової пори. Найкращий спосіб зимового щеплення – це поліпшене копулювання. Проте при розбіжності діаметрів живців і підщеп варто прищеплювати вприклад.
При проведенні зимового щеплення потрібно використовувати черешки з 2–3 бруньками. Щеплення може бути подвійним, тобто з проміжною вставкою. Застосовують при вирощуванні саджанців із вставкою живця карликової підщепи для одержання карликових дерев. Для вставки потрібно взяти живці клонових підщеп довжиною 10-12 сантиметрів.
Подвійне щеплення доцільно застосовувати також при розмноженні сортів, які не сумісні з підщепами. Для цього, як вставку (довжиною 6–8 см), потрібно підібрати сорт, який добре сумісний з підщепою і сортом, що розмножується.
Не забудьте місце щеплення обв'язати поліхлорвініловою плівкою. Для кращого зрощення прищепу і місце щеплення необхідно занурити у розплавлений парафін, що запобігає висиханню живця.
Щеплені рослини потрібно стратифікувати протягом 2–2,5 тижнів у ящиках зі зволоженою тирсою при температурі +20...+250 С. Після зрощення компонентів (у місці щеплення) утвориться каллюс, і рослини необхідно перености для збереження до посадки при температурі -1...0оС.
Як свідчить практика, у перший рік після посадки зимові щеплення ростуть слабше, ніж однолітки після окулірування.Тож потрібно використати усі можливості для посилення їхнього росту. З цією ж метою можна застосувати обрізку на зворотний ріст у другому полі.
СВІЙ САДОВИЙ ВАР
Садовий вар можна не купувати у  спеціалізованих магазинах, а приготувати власноруч.
Для цього візьміть 10 частин (за вагою) каніфолі або живиці (вони надають суміш липкості), 1 частину скипидару, 1 частину топленого сала (засіб проти розтріскування замазки), 2 частини денатурату та і частину охри або попелу.
Є і такий рецепт приготування садового вару.В розтоплену каніфоль (4 частини) додають 20 частин парафіну і 1 частину натуральної оліфи. Одержаний вар зберігають у скляних півлітрових банках, закритих кришками.
Садовий вар  можна приготувати ще й так. Спочатку візьміть дві банки і розтопіть на вогні в одній каніфоль, у другій – віск або парафін. Змішайте, додайте скипидар, олію або оліфу, залежно від рецепту. Влийте цю суміш  в холодну воду. Вар захолов. Опісля цього згорніть його в грудку, і можете замазувати зрізи.
«Присадибне і дачне господарство».

Залишити коментар

Ваш коментар з’явиться після перевірки модератором

ВІСТІ КОВЕЛЬЩИНИ

  • Редактор
    Вельма Микола Григорович
  • Перший заступник редактора
    Ляшук Світлана Олександрівна
  • Головний бухгалтер
    Шостацька Ірина Іванівна

Громадсько-політична газета "Вісті Ковельщини" 2012-2025