Ковельчанка Ліна Мордовіна випікає солодощі, які язик не повертається назвати просто кондитерськими виробами, а швидше – витворами мистецтва. У фотоархіві робіт пані Ліни є торти будь-якої, навіть найнеймовірнішої форми. Тут і футбольний м’яч, і боксерська рукавиця, і дитяча карусель, і потяги та автомобілі, і лікарський чемодан, і герої з мультфільмів та багато іншого. І що найцікавіше – жінка навчилася все творити самостійно з підручних матеріалів.
Фото власноруч виготовлених шедеврів, що просто вражають своєю оригінальністю та незвичайним оформленням, Ліна Миколаївна виставляє на огляд на сторінках Інтернету. Побачивши їх, переконуєшся, що майстриня не просто випікає, а творить, вкладає у них душу. Здається, ще мить – і метелики, казкові герої на солодкому виробі (усі, до речі, їстівні) оживуть, затанцюють і заспівають.
Своє заняття майстриня називає хобі, адже за спеціальністю вона – столяр із виготовлення художніх меблів. Проте рівень випечених нею солодощів засвідчує, що для їх створення потрібен не лише талант, а й грунтовна обізнаність у кондитерській справі.
– Любов до випікання мені прищепили ще в дитинстві мама та старша сестра, – розповіла Ліна Мордовіна. – Вони були великими майстринями у цій справі. Біля них і я вчилася. Ще навчаючись у четвертому класі, сама взялася пекти. І, як кажуть, пішло-поїхало. Звичайно, не все вдавалося відразу. Утім, з часом «набила руку».
Ось уже більше двадцяти років жінка продовжує удосконалювати свою «солодку» майстерність. Спершу це були звичайні домашні торти та тістечка, які різнилися лише за формою та начинкою і кремами, які Ліна Миколаївна випікала на сімейні торжества, для друзів. Згодом же «увійшли в моду» солодощі, прикрашені мастикою – солодкою пластичною глазур’ю, яка використовується для обтягування тортів, ліплення фігурок, квітів. З’явилися замовлення і більший простір для фантазії.
– Найголовніше в такій роботі – бажання й терпіння, – ділиться секретами майстриня. – Та коли усе вдається, отримуєш колосальне задоволення! Це – своєрідна творчість, яка ніколи не надокучає.
Виготовлення оригінального торта, як розповіла Ліна Мордовіна, займає від декількох годин до декількох днів. Усе залежить від складності обраного дизайну та кількості прикрас на торті. Більше часу забирає ліплення дрібних деталей та їх підсушування. Це копітка робота, яка інколи потребує цілої ночі.
– Для виготовлення фігурок та квітів використовую спеціальні інструменти, які економлять час, – каже жінка. – Спочатку я не мала їх, і доводилось виготовляти все вручну. Тепер робота просувається значно швидше.
Ліна Миколаївна намагається завше вгодити своїм замовникам, врахувати їхні побажання й примхи, дбає, аби торт був не лише гарним зовні, а й смачним. Має декілька власних перевірених рецептів випічки, які завжди повторює. Тобто середину торта намагається не робити складною – головне, щоб був смачний.
Купуючи інгредієнти для прикрас, обирає лише ті, що не шкідливі. Також для декорування випічки використовує чорний та білий шоколад. Має майстриня у своєму арсеналі і спеціальні пензлі та фарби, які також є не шкідливими для здоров’я.
Все необхідне для декорування замовляє через Інтернет, бо ж у нашому місті дуже малий асортимент для оздоблення випічок. Звідти черпає і багато ідей прикрашення тортів. Але намагається не повторювати побачене, а завжди додає щось своє, оригінальне.
А вже про те, як приємно отримати на день народження чи з нагоди іншої святкової дати ексклюзивний торт у вигляді об’ємної корзини квітів, гламурної жіночої сумочки, мішка із грішми, власного автомобіля чи улюбленого казкового героя, годі й говорити! Сам же по собі шматок пирога чи тортика – це смак доброго настрою, адже при поїданні солодощів в організмі людини виробляється гормон радості. Тож не нехтуйте можливістю розфарбувати своє життя та своїх рідних яскравими фарбами хоча б на мить, протягом якої ви будете смакувати шматочком великого святкового торта.
Галина ЦЮРА.
НА ЗНІМКАХ: Ліна МОРДОВІНА та її солодкі шедеври.
Фото з архіву героїні.
Залишити коментар