Потурбуйтесь про себе
Минула друга украдена у нас росією весна, й настало літо. Поки Європа готується до жорстокої літньої посухи (деякі регіони вже потерпають від нестачі води, а фермери очікують на найгірші врожаї за останні десятиліття), ми, українці, сподіваємося і віримо у те, що нинішнє літо стане «гарячим» для окупантів, і, як написав у Twitter міністр оборони України Олексій Резніков, останнім для деяких з них.
А для нас нехай це літо стане останнім, коли звучатимуть сирени, коли тривожні новини затьмарюватимуть радість від літнього сонечка й коли замість того, щоби чекати відпустки, чекаєш миті, коли Україна «біліє» на мапі тривог і млієш не від спеки, а від думки: куди «прилетіло» на цей раз?
Але як би там не було. літо — це особливий час, чарівний, якого кожен з нас чекає з нетерпінням. Сонце, тепло, розквітла природа… Що може бути краще?
Тож на початку літнього сезону все-таки не буде зайвим згадати, які звички допоможуть наповнити тіло силою і енергією на рік уперед.
Робіть кардіо. Аеробні навантаження корисні для фізичного і психічного здоров’я. Саме кардіо допомагає в боротьбі з жиром в ділянці живота і сприяє поліпшенню метаболізму. При цьому необов’язково хекати на біговій доріжці або в басейні. Ефективною також буде годинна інтенсивна прогулянка, півгодини танців або велопрогулянка. Вибирайте те, що принесе задоволення особисто вам.
Чисте харчування. До слова, чисте харчування найлегше підлаштувати під свій ритм життя, адже його основа складається зі звичайних поживних продуктів. Наповніть свої прийоми їжі необхідними тілу білками, жирами і вуглеводами. Літні овочі і фрукти допоможуть наповнити раціон клітковиною, а перероблені продукти їжте від випадку до випадку, кілька раз на місяць. Замість дієт і жорстких обмежень оберіть шлях збалансованого харчування.
Їжте корисний цукор. З цим легко впоратися влітку. Солодке — це необхідна нашому організму глюкоза. Звісно, навіть з фруктами треба знати міру, але в будь-якому разі полуниця, персики, абрикоси і черешня — це приємна і корисна альтернатива торту.
Пийте. Вплив рідини на наш організм складно переоцінити. Сучасні дослідження і нутриціологи дотримуються думки, що кількість випитої за день води рахується не лише склянками, а й усіма водянистими продуктами і стравами. Серед продуктів це можуть бути, до прикладу, більшість сезонних овочів, на кшталт огірків і кабачків, а серед страв — супи (тільки вибирайте овочеві або легкі м’ясні бульйони). Словом, за кількістю чистої випитої води, звісно, потрібно слідкувати, але не слід пити її через силу.
Спілкуйтеся.Суспільні стосунки важливі не лише для нашого психічного благополуччя, але і фізичного здоров’я. Науково доведено, що люди, які мають близькі взаємини з друзями і сім’єю, здоровіші і живуть довше.
Дні влітку довгі, а ранки – неймовірні. Спробуйте прокидатися раніше, щоб «зарядитись» пташиним співом та свіжим повітрям. Це того варте.
Читайте! У парку, на лавці, на балконі, в лісі, засмагаючи. Ваш мозок потребує їжі.
Відправте соцмережі у відпустку. Навіть якщо не уявляєте життя без них – воно існує. Навіть якщо працюєте із ними, намагайтесь не відволікатись на дурниці і не тринькати свого дорогоцінного літнього часу.
Будьте вдячні. Бо надворі літо. Знаходьте час для того, щоб побути з рідними та друзями і не забувайте дякувати Богові за те, що все це є у вашому житті.
Минула друга украдена у нас росією весна, й настало літо. Поки Європа готується до жорстокої літньої посухи (деякі регіони вже потерпають від нестачі води, а фермери очікують на найгірші врожаї за останні десятиліття), ми, українці, сподіваємося і віримо у те, що нинішнє літо стане «гарячим» для окупантів, і, як написав у Twitter міністр оборони України Олексій Резніков, останнім для деяких з них.
А для нас нехай це літо стане останнім, коли звучатимуть сирени, коли тривожні новини затьмарюватимуть радість від літнього сонечка й коли замість того, щоби чекати відпустки, чекаєш миті, коли Україна «біліє» на мапі тривог і млієш не від спеки, а від думки: куди «прилетіло» на цей раз?
Але як би там не було. літо — це особливий час, чарівний, якого кожен з нас чекає з нетерпінням. Сонце, тепло, розквітла природа… Що може бути краще?
Тож на початку літнього сезону все-таки не буде зайвим згадати, які звички допоможуть наповнити тіло силою і енергією на рік уперед.
Робіть кардіо. Аеробні навантаження корисні для фізичного і психічного здоров’я. Саме кардіо допомагає в боротьбі з жиром в ділянці живота і сприяє поліпшенню метаболізму. При цьому необов’язково хекати на біговій доріжці або в басейні. Ефективною також буде годинна інтенсивна прогулянка, півгодини танців або велопрогулянка. Вибирайте те, що принесе задоволення особисто вам.
Чисте харчування. До слова, чисте харчування найлегше підлаштувати під свій ритм життя, адже його основа складається зі звичайних поживних продуктів. Наповніть свої прийоми їжі необхідними тілу білками, жирами і вуглеводами. Літні овочі і фрукти допоможуть наповнити раціон клітковиною, а перероблені продукти їжте від випадку до випадку, кілька раз на місяць. Замість дієт і жорстких обмежень оберіть шлях збалансованого харчування.
Їжте корисний цукор. З цим легко впоратися влітку. Солодке — це необхідна нашому організму глюкоза. Звісно, навіть з фруктами треба знати міру, але в будь-якому разі полуниця, персики, абрикоси і черешня — це приємна і корисна альтернатива торту.
Пийте. Вплив рідини на наш організм складно переоцінити. Сучасні дослідження і нутриціологи дотримуються думки, що кількість випитої за день води рахується не лише склянками, а й усіма водянистими продуктами і стравами. Серед продуктів це можуть бути, до прикладу, більшість сезонних овочів, на кшталт огірків і кабачків, а серед страв — супи (тільки вибирайте овочеві або легкі м’ясні бульйони). Словом, за кількістю чистої випитої води, звісно, потрібно слідкувати, але не слід пити її через силу.
Спілкуйтеся.Суспільні стосунки важливі не лише для нашого психічного благополуччя, але і фізичного здоров’я. Науково доведено, що люди, які мають близькі взаємини з друзями і сім’єю, здоровіші і живуть довше.
Дні влітку довгі, а ранки – неймовірні. Спробуйте прокидатися раніше, щоб «зарядитись» пташиним співом та свіжим повітрям. Це того варте.
Читайте! У парку, на лавці, на балконі, в лісі, засмагаючи. Ваш мозок потребує їжі.
Відправте соцмережі у відпустку. Навіть якщо не уявляєте життя без них – воно існує. Навіть якщо працюєте із ними, намагайтесь не відволікатись на дурниці і не тринькати свого дорогоцінного літнього часу.
Будьте вдячні. Бо надворі літо. Знаходьте час для того, щоб побути з рідними та друзями і не забувайте дякувати Богові за те, що все це є у вашому житті.
Смачні рецепти
Салат овочевий
Вам буде потрібно:
50 г капусти білокачаної;
2 огірка;
2 помідора;
1 цибулина;
1 морква;
1 зелене яблуко;
1 червоний солодкий болгарський перець;
2 картоплини;
1 чайна ложка лимонного соку;
10 г зелені селери або любистка;
оливкова олія або сметана для заправки;
сіль за смаком.
Спосіб приготування:
Картоплю зварити в мундирі і нарізати кубиками, моркву і яблуко натерти на великій терці, перець нарізати соломкою. Огірки і помідори нарізувати невеликими шматочками, цибулю і селеру подрібнити. Все перемішати, додати лимонний сік, посолити, заправити оливковою олією.
Суп зелений
10 г зелені кропу;
25 г зелені петрушки;
10 г зелені кензи;
10 г базиліку;
2 свіжих помідора;
1 кабачок;
2-3 цибулини;
4-5 яєць;
Сіль, перець за смаком.
Спосіб приготування:
Усю зелень промити, просушити, подрібнити.
Помідори ошпарити окропом, зняти шкірку і дрібно нарізувати.
Цибулю і кабачок очистити і дрібно нарізувати.
Цибулю обсмажити на оливковій олії до рожевого кольору.
Додати зелень, помідори, кабачки і проварити хвилин 10. Перекласти в каструлю, залити водою, посолити, поперчити, накрити кришкою і варити півгодини на слабкому вогні.
Розлити по тарілках. У іншій каструлі зварити яйця, поклавши їх на 5 хвилин в киплячу воду. Охолодити, очистити і покласти в тарілки з супом.
Салат із молодої картоплі
Класичне поєднання смаку молодої картоплі, маринованих огірочків та часнику – все в одній салатниці.
Інгредієнти:
400 г молодої картоплі,
200 г малосольних огірків,
1 пучок салату,
8 перепелиних яєць,
1 зубок часнику,
2 ст. ложки нерафінованої олії,
чорний мелений перець за смаком.
сіль за смаком.
Приготування:
1.Молоду картоплю відваріть в мундирі до готовності, охолодіть, почистіть і наріжте кубиками.
2. Перепелині яйця відваріть, почистіть і поріжте на половинки.
3. Огірки поріжте частинками. Подрібніть часник. Порвіть листя салату.
4. Змішайте у салатниці всі інгредієнти, посоли, поперчи і заправ олією.
Холодний борщ на квасі
Інгредієнти:
квас хлібний — 1,5 л
картопля — 500 г
варена ковбаса — 300 г
яйце куряче — 3 штуки
редиска – 200 г
зелень за смаком
сметана — 500 г
огірки — 300 г
сіль за смаком
солодкий перець — 1 штука
Спосіб приготування:
1. Картоплю відварити до готовності. Охолодити, почистити. Нарізати кубиками.
2. Ковбасу нарізати кубиками. Яйця нарізати кубиками. Редиску тонко нарізати. Огірки нарізати кубиками. Зелень дрібно нарізати.
3. Змішати картоплю, ковбасу, яйця, редиску, огірки. Посолити, поперчити. Викласти в тарілки.
4. Залити квасом, посипати зеленню. Подавати охолодженим зі сметаною.
Всі засоби хороші
Досвідчені садівники кажуть, що якщо колорадський жук з’явився в городі, то боротися з ним можна нескінченно. Цей неприємний шкідник атакує картопляні грядки і псує урожай. Гірше того – у колорадського жука з’являється імунітет до всіх хімічних засобів, які можна використовувати, і тому доцільно вдаватися до народних методів боротьби.
Картопляні пастки
Така “приманка” допоможе вам заощадити час при зборі комах з грядки. Візьміть літрову банку і складіть в неї нарізані бульби картоплі. Закопайте в міжряддя так, щоб верх банки залишився над грядкою. Краї банки змастіть картопляним соком. Жуки приповзуть на аромат, впадуть в банку, а вибратися з неї не зможуть.
Гірчиця від колорадського жука
Гірчиця – доступний і простий репелент, який можна використовувати для боротьби з різними комахами. Найчастіше з неї готують розчини:
- 100 гр сухої гірчиці на 10 л води + 100 мл 9% оцту;
- 100 гр сухої гірчиці на 1 л води + господарське мило.
Цибуля і часник
Найбільш ефективним вважається настій з цибулиння і часнику. Готується він просто: 200 г цибулиння і розтертих головок часнику залити 10 л води і 2 години кип’ятити на повільному вогні. По готовності відвар процідити і долити води так, щоб вийшло 10 літрів. В кінці додати 10 г натертого господарського мила.
ВАЖЛИВО: даний розчин допоможе тільки на ранніх стадіях дозрівання картоплі, коли комах мало.
Ялівець, полин
і чистотіл
Досвідчені дачники знають, що колорадський жук боїться запаху ялівцю, тому висаджують паростки цієї трави прямо в лунки з картоплею. Якщо урожай у вас вже достигає, то приготуйте розчин: пучок пагонів ялівцю залити 10 л води, настоюйте 3-4 години, процідіть і обприскати кущі.
Ялівець також допоможе проти комах на помідорах і баклажанах.
Чистотіл – ще більш ефективний засіб, оскільки вбиває не тільки дорослих жуків і личинок, а й відлякує тих, хто тільки збирається відвідати ваші рослини. Чистотіл можна використовувати двома способами:
- викладати рослину між рядами з картоплею;
- готувати відвар: пагони скласти у відро, залити 10 л води, кип’ятити 15-20 хвилин, охолодити, процідити, розвести 500 мл настою у відрі води і обприскати город.
Настоянка з полину часто використовується дачниками в процесі боротьби з шкідниками. Найбільш дієвим засобом вважається розчин:
- 400 г полину;
- 10 стручків гострого червоного перцю;
- 100 г листя часнику;
- 100 г чистотілу.
Залити вищевказані інгредієнти 10 л окропу, настояти 10-12 годин і використовувати для обприскування рослин.
Рослини люблять турботу і в спеку…
Погодні умови – це серйозне випробування для городництва. Дуже важливо знати тонкощі випробувань погодою.
Рослини без води не виживають – відомий факт. Якщо думаєте, що невеликий дощ промочив землю, це не зовсім так. Про полив можна забути лише у тому разі, якщо дощ йде затяжний і сильний. У всіх інших — допомагати рослинам доведеться вам.
Коли і як поливати
Існує думка, що в жарку погоду треба поливати майже щодня, ввечері або рано вранці. Якщо краплі води потраплять на листя, це створить ефект лінзи, і залишить опіки на рослинах. Ми не сперечаємося, це не дуже корисно, але якщо рослина страждає і в’яне на спеці, не потрібно чекати, полийте відразу.
В жаркі і посушливі дні, коли у рослин опускається листя, можна освіжити їх душем о 15-17 годині. Тільки не поливайте крижаною водою зі шланга, а хоча б прохолодною. Тоді не буде стресу від різкого перепаду температур.
До речі: якщо на вулиці прохолодно, поливати краще вранці, щоб волога встигла всмоктатися в ґрунт і не стала причиною грибкових хвороб.
Не на листя, а під корінь
Більшість рослин цього не любить незалежно від перепадів температур. Мокре листя може призвести до поширення грибкових інфекцій, особливо якщо загущене садіння. Правильніше робити так: пересохлий ґрунт трохи збризнути водою, почекати, коли волога вбереться, і потім рясно полити під корінь.
Рідко, але рясно
Як ви вже зрозуміли, поливати рослини малими дозами безглуздо, бо ви тільки створюєте кірку на поверхні землі, а до коренів волога навіть не доходить.
Деякі рослини можна поливати і раз в 10 днів, але рясно. До речі, це досить довгий процес, і чим більше у рослини коріння, тим більше йому потрібно пити.
Не забувайте, що якщо ґрунт занадто сильно зволожений, коріння рослини може загнити, і з цим важко щось зробити. Тому не варто дуже старатися. В сирій землі розводиться грибок, підвищується кислотність, а коріння позбавляється кисню.
Як зрозуміти, що рослинам не вистачає вологи?
- Листя томатів стає темно-зеленим,
- Листя огірків і кабачків опадає,
- Морква скручується,
- Капуста покривається білим нальотом,
- Бадилля буряка стає дрібним і фіолетовим,
- У цибулі сіро-білі стрілки.
Які рослини потрібно поливати часто?
- Капуста: поливати кожні 3-4 дні на глибину 40 см, можна по листю.
- Редис і вся зелень (щавель, шпинат, кріп, селера).
- Огірок під час цвітіння і плодоношення ( поливати по борознах і між рядами теплою водою).
- Томати на етапі формування плодів (поливати потрібно їх тільки під корінь, вранці, прохолодною водою).
...І в дощ
Надлишок вологи – це неприємний стан для рослин, бо постійно вологий ґрунт – несприятливе середовище для вирощування, а для розвитку хвороб, особливо гнилі – справжній рай.
Як показує практика, саме огірки, помідори і капуста піддаються величезному впливу від надлишку дощів. Що і як відбувається з овочевими культурами?
1.Огірки і довготривалі дощі. Багато городників впевнені, що огіркам дощ безпечний, адже вони любителі постійної вологи. Але в даній ситуації, для рослини небезпека полягає не в гнитті через надлишок вологи, а в появі головного для огірків захворювання – борошнистої роси. Допомогти кореневій частині рослини можна розпушуванням, тим самим насичуючи ґрунт достатньою кількістю повітря, що створить можливість для більш швидкого випаровування рідини.
2.Помідори і довготривалі дощі. На томати надлишок вологи більш негативно впливає, ніж на огірки, тому слід бути дуже уважними. Перше, що з’являється у томатів – це їх постійна біда – фітофтороз, бо вологе середовище – це улюблений стан для поширення цієї хвороби. Аби врятувати посадки, необхідно знезаражувати ґрунт, а також проводити профілактичні заходи. Також значно загнивають коріння, тому розпушування для прискореного випаровування – доступний і ефективний спосіб в боротьбі з такими «сюрпризами» погоди.
3.Капуста і довготривалі дощі. Якщо у огірків і томатів проблема надлишку вологи проявляється в появі хвороб, то для капусти волога провокує появу шкідників.
Як тільки дощ на деякий час припинився, дійте. Сухою золою слід припорошити ґрунт навколо і саму капусту. Альтернативою може стати гашене вапно або розчин гірчиці для обприскування.
4.Баштанні і довготривалі дощі. Надлишок вологи істотно позначається на кабачках, динях і кавунах. У цих культур кілька проблем - листя прибите до ґрунту, тому повністю порушується процес вегетації і розвитку.
Вихід один – використання укривного матеріалу під листя, наприклад, спанбонд.
Залишити коментар