(Закінчення.
Поч. у номері за
13 червня ц. р.).
Нині хворобою багатьох людей є – остеохондроз. І тут знадобиться кульбаба. Для приготування ліків беруть: 0,5 літра гарячої води, 2,5 столові ложки подрібненого кореня, витримують 15 хв. на гарячій бані, потім годину настоюють, проціджують, доводять до попереднього об'єму і приймають теплим по 1/3 склянки 4 рази в день за 30 хв. до їжі. Це сприяє відновленню хрящової тканини і посилює рухливість суглобів та розчиненню відкладених речовин. Підсилюють дію кульбаби ягоди червоної бузини.
Увага! При прийомі ліків може бути діарея. Не приймати при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, гіпотонічній діскінезії жовчного міхура, алергічному дерматиті.
Одночасно з прийомом ліків з кульбаби споживають рисову дієту. Японці доказують, що рис – це їжа, дарована Богом. І кращого очищення для організму, ніж рис, природа ще не змогла вигадати. Для лікування остеохондрозу використовують округлий і не шліфований рис.
Якщо про лікувальні властивості кульбаби знають більшість людей давно, то харчова і смакова цінність її менш відома. В багатьох країнах рослину культивують і використовують для приготування перших, других страв, напоїв і навіть варення.
Ось один з рецептів: 100 г листків кульбаби, 50 г зеленої цибулі, 25 г петрушки, 15 г олії, сіль, оцет, перець, кріп за смаком. Додати одне круто зварене яйце. Споживайте смачну вітамінізовану страву.
А ще з кошиків кульбаби можна приготувати духмяне, янтарне, красиве варення. Цей згусток Сонця можна використовувати протягом року.
Моя сім'я щороку заготовляє такого "меду" до 10 літрів. З ним п'ємо чай. Приготувати такий "мед" просто. Беруть 350-400 кошиків рослини, 2 лимони (можна замінити 0,5 чайної ложки лимонної кислоти), 1,5 кг цукру і 1 літр води. Коли все готове, то лимони з шкіркою ріжуть і варять 10 хв. з квітками кульбаби. Настоюють ніч.
Потім масу відціджують, додають цукор і варять до готовності, тобто до густини меду. Гаряче варення розливають в банки, закатують кришками. Коли використовують лимонну кислоту, то додають її за 15 хв, до готовності меду.
Був цікавий випадок. Мед з кульбаби я пропонував для дегустації знайомому пасічнику. Скоштувавши, він відповів: "Нічого не скажеш, смак, духмяність, янтарність приваблюють".
З кульбаби можна приготувати прекрасне вино. Технологія приготування його проста. Беруть 2 лимони, 1,5 кг цукру, жменьку родзинок, трохи м'яти. У першій половині дня (коли зійде роса) назбирати кошиків кульбаби, засипати їх по вінця літрової банки, залити 4 літрами охолодженої кип'яченої води, довести до кипіння, охолодити, процідити крізь марлю і додати свіжий сік лимонів, цукровий сироп (співвідношення цукру і води 1,5 кг і 0,5). Для аромату вина можна додати цедру лимона чи апельсина, меліси. Для підсилення процесу бродіння додати родзинки.
Це триває майже два тижні. Слоїки закрити резиновими медичними рукавичками, попередньо пробивши голкою один з пальців, щоб визначити кінець бродіння. За допомогою трубочки злити рідину у темні пляшки і поставити в прохолодне місце. Це може бути підвал або льох. Цей "бальзам" з кульбаби чудово допомагає організму.
З кульбаби можна приготувати й «каву». Для цього корені ретельно миють щіточкою. Висушують на повітрі, тоді підсушують у духовці до коричневого кольору. Подрібнюють у ступі або кавомолці. Заварюють і п'ють, як смачний і корисний напій.
Розповідь про цілющі і корисні властивості кульбаби була б не повною, коли не додати, що рослина згодиться садівникам і городникам в боротьбі із шкідниками саду і городу. Для цього беруть 400 г листків, додають 10 л води, настоюють 2-3 години. Використовують в боротьбі з попелицями і кліщами на капусті, огірках та інших городніх культурах.
Отже, кульбаба – це не злісний бур'ян, а надзвичайно корисна рослина.
Матеріал підготував
Василь ГУШИНЕЦЬ,
біолог вищої категорії.
Залишити коментар