Раді вітати Вас!
  • Головна
  • Контакти
  • Реклама
Весь архів випусків
  • Головна
  • Категорії
    • Повідомлення в номер
    • Місцева влада
    • Репортаж
    • Політика
    • Погода
    • Редакційна пошта
    • Духовність
    • Закон і ми
    • Благодійність
    • Пам’ять
    • Спорт, природа і здоров’я
    • Всяка всячина
    • Реклама і оголошення
    • З неопублікованого
  • Галерея
  • Про нас
  • Відгуки читачів
  • Передплата
  • Контакти
  • Четвер, 3 липня 2025 року № 28 (12984)

Всяка всячина / Не викидайте апельсинових шкірок

24.01.2013 Скоклюк Людмила Віталіївна

index Не викидайте апельсинових шкірок!

Крапельки жиру постійно пристають до стінок мікрохвильовки, згодом з’являється неприємний запах. Звичайно, є спеціальні засоби для наведення чистоти в печі. Але можна скористатися звичайною апельсиновою шкіркою.
Почистивши один апельсин середнього розміру, покладіть шкірку в глибоку тарілку для мікрохвильової печі, налийте в неї 0,5 літра води й поставте тарілку в мікрохвильову піч.
Увімкніть піч на 2-4 хвилини: завдяки ефірним оліям, що виділяються із цедри, весь жир і бруд, що є на стінках печі, почнуть розчинятися. Для досягнення необхідного ефекту необхідно, щоб вода з апельсиновими шкірками кипіла не менше хвилини. Тому час цієї операції залежить від потужності мікрохвильовки.
Жирні цятки почнуть розчинятися, їх легко   витерти зі стінок мікрохвильової печі вологою ганчіркою. А от для того, щоб зняти жир з верхньої внутрішньої стінки печі, доведеться прогріти тарілку зі шкірками апельсина ще 2 хвилини.
Піч стане чистою, а вода зі шкірками апельсина вбере неприємний запах і розм’якшить жир, що зібрався на стінках. Ще один приємний ефект – після чищення і мікрохви

index1

льова піч, і кухня пахнутимуть   апельсином.

Розсада виросте у... пляшці

Для вирощування розсади городники пристосовують найрізноманітнішу тару: склянки з-під йогуртів, сметани тощо. Однак у них необхідно облаштовувати дренаж.
Набагато кращі ємкості   багаторазового використання можна  виготовити зі звичайної пластикової пляшки. Зокрема, розріжте цю посудину трішки нижче середини. Потім верхню частину слід вставити у нижню (шийкою додолу). Таким чином буде прекрасна тара з піддоном та отвором для стікання зайвої води. Залишається тільки наповнити її поживною ґрунтосумішшю.

Місяць "підкаже"...

Коли не маєте змоги сумлінно дотримуватися порад місячного посівного календаря, запам’ятайте головне правило: культури, що ростуть над землею, потрібно садити в період, коли Місяць зростає, а рослини, у яких плоди зріють під землею, слід садити в період, коли Місяць спадає.
Молодик вважається несприятливим періодом для проведення будь-яких сільськогосподарських робіт (крім поливання та обприскування). За кілька днів до настання молодика фахівці радять збирати коренеплоди (буряк, редьку, моркву тощо). Помічено, що такі овочі смачніші і краще зберігаються.
Так само корисно за день до повні знищувати шкідників,  бур’яни, обрізати й видаляти засохлі пагони.
У час, коли Місяць зростає, енергія рослин спрямована на ріст і розвиток. Не варто в цей час обрізindex3ати пагони, оскільки «рани» загоюватимуться довше. Це – найсприятливіший час для садіння й пересаджування плодовоягідних та овочевих культур (огірки, капуста, томати, яблуня, слива, полуниця тощо). Також рекомендовано щеплювати і підживляти рослини.
У повний Місяць добре розпушувати грунт, підгортати рослини, проріджувати розсаду, збирати плоди на насіння, полоти грядки. Не варто висаджувати плодово-ягідні та овочеві культури.
Якщо Місяць спадає, протипоказано всі агрозаходи, спрямовані на кореневу систему рослин. У цей час треба сіяти й садити коренеплоди, підживлювати рослин, збирати врожай (квіти та овочі) для тривалого зберігання. Не варто садити і пересаджувати рослини.
Однак, пам’ятайте: Місячний посівний календар має лише рекомендаційний характер. Завжди враховуйте сезонні та кліматичні особливості.

Запасіться універсальним засобом

Під час опалення будинків, бань, камінів  дровами з’являється багато попелу. Його варто ретельно збирати та зберігати. З початком городньо-дачного сезону цей продукт згоряння стане вам у великій пригоді.
Деревна зола – цінне добриво, яке містить багато калію, кальцію, фосфору та інших необхідних для рослин елементів. Натомість відсутній хлор. Тому попіл можна вносити практично під усі овочеві.
Зокрема, дуже допомагає він картоплі (підвищує врожайність, збільшує кількість крохмалю). Готуючи площу для бульби, восени вносять  на квадратний метр по склянці деревної золи. Відтак дві столові ложки цієї речовини дають під кожен кущ при першому та другому підгортанні.
Потрібен попіл і для капусти. Його сиплять під час висаджування розсади (по 1-2 ложки в лунку). Таким чином вдасться покращити приживання та вберегти рослини від хвороб – кили, чорної ніжки.
Схожа ситуація і з помідорами, солодким перцем, баклажанами, кабачками, патисонами та іншою городиною.
1 кг попелу замінює 220 г гранульованого суперфосфату, 240 г хлористого калію та 500 г вапна.

Процес підживлення теж неможливий без цього добрива. Влітку багато господарів почергово здійснюють “підгодівлю” органікою та золою. Для приготування розчину на відро води візьміть 1,5 склянки попелу. Після старанного розмішування рідину разом з осадом вливають у борозенки. Лунки відразу ж присипайте ґрунтом.

  • Знадобляться відходи опалення і в багатьох інших випадках. Їхній добовий розчин (20 г на 1 л води), з якого злито осад, використовують для пробудження насіння. Особливо доцільна така “ванна” зернятам баклажанів, огірків, помідорів. За кілька днів до висадження можна посипати деревною золою бульби картоплі. Таким чином вони краще сходитимуть.
  • Незамінний попіл у боротьбі зі шкідниками. Зокрема, змішаний із тютюновим пилом (1:1), допоможе спекатися капустяної та цибульної мухи, хрестоцвітних блішок.

Попіл не можна змішувати з азотними мінеральними добривами та суперфосфатом, гноєм і пташиним послідом (тоді втрачається близько половини корисних речовин).

 

 


 

Залишити коментар

Ваш коментар з’явиться після перевірки модератором

ВІСТІ КОВЕЛЬЩИНИ

  • Редактор
    Вельма Микола Григорович
  • Перший заступник редактора
    Ляшук Світлана Олександрівна
  • Головний бухгалтер
    Шостацька Ірина Іванівна

Громадсько-політична газета "Вісті Ковельщини" 2012-2025