«Завдяки деяким порадам, якими я користуюся вже декілька років, у мене овочі зберігаються до нового врожаю, – каже Тетяна Цуркун. — До прикладу, перед тим, як покласти на зберігання моркву, її потрібно ретельно очистити від землі та висушити протягом доби при сонячній погоді. Лише після цього знову добре очистити від решти землі та в жодному разі не мити.
Зазвичай добре зберігається до нового врожаю сорт Шантане. Для цього плоди моркви оглядаю, чи нема ушкоджень, і відкладаю у ящики без щілин, бо від зайвого кисню вона може почати в'янути й навіть гнити. Вкладаю моркву шарами, але не щільними, та пересипаю кожний з них сухим цибулевим лушпинням. Також моркву можна пересипати піском або кожен окремий плід занурити у рідкий глиняний розчин. Так морква може зберігатися цілий рік».
Господиня каже, що перед тим, як покласти на зберігання картоплю, вона її кілька тижнів тримає у темному місці, що виявилися приховані хвороби. Після цього все ретельно перебирає.
"Опісля у льосі її можна просто розсипати, проте я викладаю шар соломи, а зверху кілька буряків і знову трохи присипаю соломою. Буряк буде рятувати бульбу від конденсату. До речі, щоб бульба не почала зарано проростати, покладіть до неї кілька листків м'яти", — ділиться господиня. Загалом вона радить зберігати картоплю, коли температура повітря буде від нуля до трьох градусів тепла.
А ось для зберігання капусти потрібна добра вентиляція, тому краще покласти її на решітки або підвісити. Температура зберігання — близько нуля. Якщо верхні листки головки злегка підсохнуть, видаляти їх не варто — вони стануть своєрідним захистом капусти. А ось якщо листя почорніє, то таку капусту краще відразу з'їсти.
Цибулю та часник жінка зберігає за давніми технологіями — добре просушує та підвішує у капронових панчохах.
Тетяна Іванівна навіть помідори з городу навчилася зберігати до зими. Для цього збирає найліпші зелені помідори, кожний загортає папером і складає у ящик, вистелений соломою. Потім ставить усе в темне місце.
Андрій ТАРАСЮК.
Залишити коментар