Раді вітати Вас!
  • Головна
  • Контакти
  • Реклама
Весь архів випусків
  • Головна
  • Категорії
    • Повідомлення в номер
    • Місцева влада
    • Репортаж
    • Політика
    • Погода
    • Редакційна пошта
    • Духовність
    • Закон і ми
    • Благодійність
    • Пам’ять
    • Спорт, природа і здоров’я
    • Всяка всячина
    • Реклама і оголошення
    • З неопублікованого
  • Галерея
  • Про нас
  • Відгуки читачів
  • Передплата
  • Контакти
  • Четвер, 10 липня 2025 року № 29 (12985)

Всяка всячина / З овочами — цілий рік

03.10.2013

index З овочами — цілий рік

«Завдяки деяким порадам, якими я користуюся вже декілька років, у мене овочі зберігаються до нового врожаю, – каже Тетяна Цуркун. — До прикладу, перед тим, як покласти на зберігання моркву, її потрібно ретельно очистити від землі та висушити протягом доби при сонячній погоді. Лише після цього знову добре очистити від решти землі та в жодному разі не мити.
Зазвичай добре зберігається до нового врожаю сорт Шантане. Для цього плоди моркви оглядаю, чи нема ушкоджень, і відкладаю у ящики без щілин, бо від зайвого кисню вона може почати в'янути й навіть гнити. Вкладаю моркву шарами, але не щільними, та пересипаю кожний з них сухим цибулевим лушпинням. Також моркву можна пересипати піском або кожен окремий плід занурити у рідкий глиняний розчин. Так морква може зберігатися цілий рік».
Господиня каже, що перед тим, як покласти на зберігання картоплю, вона її кілька тижнів тримає у темному місці, що виявилися приховані хвороби. Після цього все ретельно перебирає.
"Опісля у льосі її можна просто розсипати, проте я викладаю шар соломи, а зверху кілька буряків і знову трохи присипаю соломою. Буряк буде рятувати бульбу від конденсату. До речі, щоб бульба не почала зарано проростати, покладіть до неї кілька листків м'яти", — ділиться господиня. Загалом вона радить зберігати картоплю, коли температура повітря буде від нуля до трьох градусів тепла.
А ось для зберігання капусти потрібна добра вентиляція, тому краще покласти її на решітки або підвісити. Температура зберігання — близько нуля. Якщо верхні листки головки злегка підсохнуть, видаляти їх не варто — вони стануть своєрідним захистом капусти. А ось якщо листя почорніє, то таку капусту краще відразу з'їсти.
Цибулю та часник жінка зберігає за давніми технологіями — добре просушує та підвішує у капронових панчохах.
Тетяна Іванівна навіть помідори з городу навчилася зберігати до зими. Для цього збирає найліпші зелені помідори, кожний загортає папером і складає у ящик, вистелений соломою. Потім ставить усе в темне місце.
Андрій ТАРАСЮК.

Залишити коментар

Ваш коментар з’явиться після перевірки модератором

ВІСТІ КОВЕЛЬЩИНИ

  • Редактор
    Вельма Микола Григорович
  • Перший заступник редактора
    Ляшук Світлана Олександрівна
  • Головний бухгалтер
    Шостацька Ірина Іванівна

Громадсько-політична газета "Вісті Ковельщини" 2012-2025