Раді вітати Вас!
  • Головна
  • Контакти
  • Реклама
Весь архів випусків
  • Головна
  • Категорії
    • Повідомлення в номер
    • Місцева влада
    • Репортаж
    • Політика
    • Погода
    • Редакційна пошта
    • Духовність
    • Закон і ми
    • Благодійність
    • Пам’ять
    • Спорт, природа і здоров’я
    • Всяка всячина
    • Реклама і оголошення
    • З неопублікованого
  • Галерея
  • Про нас
  • Відгуки читачів
  • Передплата
  • Контакти
  • Четвер, 10 липня 2025 року № 29 (12985)

Всяка всячина / Вино на радість нам дано

03.10.2013

index Вино на радість нам давно

Кому з нас невідомі слова поета про те, що вино на радість нам дано? Звичайно, якщо вживати його в помірних дозах і не надто часто.
Цьогоріч в багатьох наших земляків непогано вродив виноград. Видно, саме тому днями до редакції зателефонував читач газети Петро Турик із Козлинич і поцікавився, чи не може редактор Микола Вельма подати свій рецепт виготовлення вина в домашніх умовах, яким він колись ділився із земляками на шпальтах обласних видань?
Ми звернулися із цим запитанням до Миколи Григоровича. Той погодився нагадати цей рецепт, який, до речі, наведений у його книзі "Миті життя". Ось він:

«Найкраще вино робити з винограду — можна з порічок, ожини (останнє лікарі рекомендують вживати чоловікам). Для початку слід ягоди помити, перебрати, а тоді  потовкти їх у якійсь посудині (можна в емальованій виварці). Після того додати приблизно однакову за обсягом кількість води і цукор за смаком (якщо ви хочете робити кріплене вино, цукру давайте стільки, щоб розчин був добре солодким — пізніше він втратить частину солодкості).
Посуд  із розчином поставте у тепле місце – нехай він "побродить" 4-5 днів. Затим процідіть його, лушпиння і кісточки (якщо це виноград чи ожина) викиньте геть, а рідину розлийте у бутлі, закупоріть і виведіть через корки гумові трубочки, вставивши їх у банки з водою (тепер, до речі, можна використовувати спеціальні капронові кришки). Вино має "грати" кілька місяців (не менше двох-трьох), доки осад не опуститься на дно і напій не стане прозорим.
Заключний етап: вино акуратно видобути з бутля (можна за допомогою тих же гумових трубок), а осад вилити. Тепер розлийте напій у пляшки, закоркуйте і споживайте в міру потреби. Смачного!
Дехто додає до вина горілку чи спирт. Я цього ніколи не роблю, бо інакше  вино втратить свій природний смак. Алкоголь має утворитися сам безпосередньо під час бродіння і відстоювання».
Підготував Володимир ПЕТРУК.

Залишити коментар

Ваш коментар з’явиться після перевірки модератором

ВІСТІ КОВЕЛЬЩИНИ

  • Редактор
    Вельма Микола Григорович
  • Перший заступник редактора
    Ляшук Світлана Олександрівна
  • Головний бухгалтер
    Шостацька Ірина Іванівна

Громадсько-політична газета "Вісті Ковельщини" 2012-2025