Раді вітати Вас!
  • Головна
  • Контакти
  • Реклама
Весь архів випусків
  • Головна
  • Категорії
    • Повідомлення в номер
    • Місцева влада
    • Репортаж
    • Політика
    • Погода
    • Редакційна пошта
    • Духовність
    • Закон і ми
    • Благодійність
    • Пам’ять
    • Спорт, природа і здоров’я
    • Всяка всячина
    • Реклама і оголошення
    • З неопублікованого
  • Галерея
  • Про нас
  • Відгуки читачів
  • Передплата
  • Контакти
  • Четвер, 10 липня 2025 року № 29 (12985)

Всяка всячина / Передпосівна підготовка насіння овочів

20.02.2014

images Передпосівна підготовка насіння овочів   

Зовсім скоро настане новий сезон, і виникне питання про необхідність посіву насіння. Важливу роль відіграє правильна передпосівна підготовка його.
В першу чергу потрібно провести протруювання насіння, щоб уникнути можливого розмноження хвороб. В домашніх умовах можна провести 1%-ним розчином марганцевокислого калію з наступним промиванням чистою водою, що сприяє підвищенню стійкості рослин проти бактеріальних і грибкових хвороб помідорів. У 1 л  води розчиняють 10 г  марганцевокислого калію і намочують 100 — 150 г насіння протягом 20 хвилин. Або проводиться термічна дезінфекція насіння у воді за температури 48-50°С 20 хвилин з охолодженням у воді 2-3 хв. Ні в якому разі не можна висівати насіння відразу після дезінфекції. Потрібно дати йому «відпочити» хоча б добу, а краще дві. Термічне знезараження цибулі проти пероноспорозу проводять, витримуючи її 16 годин при температурі 40°С. Цибулю-сіянку прогрівають протягом 10-15 днів при температурі 30-40°С з перемішуванням.
Для профілактики захворювань капусти сухе насіння перед посівом обробляють нагрітою (45-50°С) водою протягом 15 хвилин. Після цього його опускають на 1 хвилину в холодну воду. Потім замочують у живильному розчині (в 1 літрі води розводять чайну ложку нітрофоски  або нітроамофоски), промивають чистою водою і ставлять для загартовування в холодильник при температурі 1-2°С.
Це прискорює проростання насіння і підвищує холодостійкість. Після загартовування вологе насіння підсушують, щоб не прилипало до пальців, тоді сіють. У разі появи пероноспорозу розсаду капусти обробляють 0.5-1% бордоською рідиною і прискорюють висадку в грунт.
Досить ефективною є обробка насіння мікро-макроелементами проти бактеріозів і грибкових хвороб капусти.  На 1 літр води по 0,5 г  борної кислоти, марганцівки 5 г, бікарбонату натрію (питтєвої соди), 0,1 г мідного купоросу або 20 г  попелу намочити на 4-6 годин.
Гарні результати отримують при застосуванні біологічних препаратів Агат 25К, ПА на огірках, перці, моркві, помідорах, капусті – замочується   протягом  3-х годин 4-7г/кг насіння на 1 літр води. Це підвищує схожість, урожайність, знижується захворюваність.
Насіння буряків, моркви перед сівбою витримують протягом 3-4 діб  під вологою мішковиною при температурі 15-16°С  і висівають.
Ефективним є також прогрівання насіння овочевих на Сонці протягом 3-5 діб. Його розсипають шаром 2-4 см і періодично перемішують. За 3 дні до висіву насіння грунт знезаражують препаратами сірки 3-5 г/1м2.
Передпосівне замочування не дає 100% гарантії, що рослина не захворіє, але знижується вірогідність захворювань на 50%.
Природа допомагає  людині, то чому б нам не допомогти маленькій насінині отримати життя, додавши їй сили та харчування?  І земля віддячить нам гарним урожаєм.
Наталія СВИЩ,
провідний спеціаліст відділу методологічного прогнозування Державної фітосанітарної інспекції Волинської області – державний інспектор.

Залишити коментар

Ваш коментар з’явиться після перевірки модератором

ВІСТІ КОВЕЛЬЩИНИ

  • Редактор
    Вельма Микола Григорович
  • Перший заступник редактора
    Ляшук Світлана Олександрівна
  • Головний бухгалтер
    Шостацька Ірина Іванівна

Громадсько-політична газета "Вісті Ковельщини" 2012-2025