Раді вітати Вас!
  • Головна
  • Контакти
  • Реклама
Весь архів випусків
  • Головна
  • Категорії
    • Повідомлення в номер
    • Місцева влада
    • Репортаж
    • Політика
    • Погода
    • Редакційна пошта
    • Духовність
    • Закон і ми
    • Благодійність
    • Пам’ять
    • Спорт, природа і здоров’я
    • Всяка всячина
    • Реклама і оголошення
    • З неопублікованого
  • Галерея
  • Про нас
  • Відгуки читачів
  • Передплата
  • Контакти
  • Четвер, 26 червня 2025 року №27 (12983)

Всяка всячина / Особливості харчування

26.06.2014

ягоди Особливості харчування

Коли, як не влітку, отримати заряд бадьорості та здоров'я на багато місяців вперед, користуючись овочево-ягідним розмаїттям? Тож скористайтеся нашими порадами щодо правильного харчування в цю чудову пору року.

Як правильно скласти раціон літнього сезону?

Скоротіть калорійність страв: влітку організм людини потребує менше  калорійної їжі – підвищення температури повітря на 100С призводить до прискорення хімічних реакцій в організмі удвічі, при високих температурах покращується засвоєння кисню клітинами та зменшуються загальні енергетичні потреби. (При кожному підвищенні температури на 100 С скоротіть кількість калорій на 5-10%).
Приблизний раціон літнього харчування: 25% жирів (з них 2/3 рослинних), 55% білків (співвідношення 50 на 50 рослинні та тваринні білки), 17% вуглеводів.
Влітку віддавайте перевагу легким овочевим супчикам, окрошкам, відмовтесь від борщів та міцних бульйонів.
Не слід вживати у спеку  смажену рибу, м'ясо, жирну їжу. Натомість, краще вживати курятину, відварену печінку, рибу з овочами, морепродукти. Як гарнір стануть в нагоді овочеві салати, заправлені сметаною, олією. Якщо дуже спекотно, час від часу можна замінити обід з 3-х страв на фрукти та овочі. Їжте потрохи, але частіше. Іноді основний прийом їжі можна перенести на період, коли спека вщухне.

Які напої та в якій кількості  краще пити влітку?

Щоб гарно почуватися, особливо пильно стежте за кількістю спожитої рідини. Зневоднення під час спеки вельми небезпечне. Під час спеки рекомендується вживати 100-200 мл рідини щогодини. Найліпше втамовувати спрагу простою водою, мінеральною (негазованою) водою, зеленим чаєм без цукру, компотами. Слід зауважити, що людям, які мають хворобу нирок, серцево-судинні захворювання, не слід вживати велику  кількість рідини.

Запас яких мікроелементів потрібно  поповнювати у спеку?

В достатній кількості вживайте фрукти та овочі: разом з виділенням поту наш організм втрачає вітаміни та мікроелементи, в результаті чого послаблюється імунітет, розвивається вітамінна недостатність, ми  відчуваємо кволість. Вітаміни та мікроелементи є необхідними для людини, оскільки вони не синтезуються (або практично не синтезуються)  клітинами організму, тому запас їх необхідно постійно поповнювати. Для цього потрібно в достатній кількості  вживати сезонні фрукти, ягоди, овочі та приготовані з них свіжі соки, морси, а також трав'яні чаї (з м'яти, шипшини тощо).
Найбільша небезпека, яка чатує на нас у період підвищення температур, – харчові отруєння. Саме в цей період створюються сприятливі умови для життєдіяльності мікроорганізмів, збудників кишкових інфекцій, найгостріші з яких холера, черевний тиф, вірусні гепатити А і В, дизентерія, ботулізм, сальмонельоз, стафілококові отруєння тощо.

Для запобігання харчовим отруєнням дотримуйтесь правил:

  • не купуйте продуктів в місцях, не призначених для торгівлі;
  • не беріть не сертифіковану продукцію;
  • звертайте увагу на термін придатності продуктів; чи зберігаються вони в холодильнику (t° – не вище 6°С);
  • перед вживанням ретельно мийте овочі, фрукти, ягоди під проточною водою;
  • готові страви довго не зберігайте; сирі та готові продукти зберігайте окремо;
  • готуйте їжу для дітей молодшого віку тільки на один прийом;
  • салати вживайте лише свіжоприготовлені;
  • перед їжею обов'язково мийте руки з милом;
  • не пийте сирої води з відкритих та необлаштованих джерел;
  • зберігайте харчові продукти в місцях, недоступних для гризунів і комах.

При виникненні симптомів харчового отруєння не займайтесь самолікуванням, негайно зверніться до лікаря. Бережіть своє здоров'я!
Світлана УСИК,
Лілія БОГДАНОВИЧ.
Навчально-методичний центр
ЦЗ та БЖД Волинської області.

Залишити коментар

Ваш коментар з’явиться після перевірки модератором

ВІСТІ КОВЕЛЬЩИНИ

  • Редактор
    Вельма Микола Григорович
  • Перший заступник редактора
    Ляшук Світлана Олександрівна
  • Головний бухгалтер
    Шостацька Ірина Іванівна

Громадсько-політична газета "Вісті Ковельщини" 2012-2025