Вітаміни для пернатихВ холодну пору року домашню птицю корисно підгодувати пророслим зерном, найкраще — вівсяним. 
Робиться  це так: у відро насипають овес і заливають його теплою водою. Бажано  додати 10 крапель формаліну, щоб не було шумування. Розмочують овес  протягом двох діб за кімнатної температури. Потім висипають його в  низенькі коробки. Днів через 6-10 (залежно від того, наскільки тепла  кімната) можна мати добре проросле зерно. 
Згодовувати його треба  якнайшвидше, бо паростки зів'януть. У такому вівсі у три з половиною  раза поживних речовин більше, ніж у сухому. Отож, якщо годувати ним  курей, то нестимуться краще.
Кукурудзу теж краще згодовувати  пророслою. Так само й жито. Горох (у ньому містяться речовини, що  сприяють ростові) слід давати у вигляді грубої дерті.
А ось буряки та  моркву найкраще прив'язати цілими в курнику на півметра від підлоги,  щоб кури, підлітаючи, клювали. Це буде й моціон: вони не  засиджуватимуться у холоди й зігріватимуться так.
ххх
Якщо курей  утримують у приміщенні, то зерно краще висипати на підстилку. Звісно, за  умови, що вона суха та чиста. Такий спосіб годівлі вважається  найкращим, бо птиця, визбируючи корм, весь час рухається, а це для неї  корисно.
 Зекономимо на розсадних стаканчикахНевеличкі  ємкості для розсади можна зробити й зі звичайної газети. Технологія  виготовлення дуже проста. Маючи навички, їх можна «накрутити» до сотні  за годину. Робиться це так. 
Газетний лист розрізається на три-чотири  рівні частини. Листки перегинають навпіл і накручують на який-небудь  циліндричний предмет, наприклад, пляшку ємністю 250 мл, бажано з  увігнутим дном. У результаті виходить паперовий циліндр із чотирьох  шарів газети. 
Краї паперової заготовки повинні виходити на 3-4 см за крайку дна пляшки. Ці краї при повертанні пляшки загинаються на дно. 
Зрештою виходить стаканчик, що знімається з пляшки й готовий до посадки рослин. Жодних кріплень чи склеювання не потрібно.
Вирощену  в таких стаканчиках розсаду легко перевозити. Рослина при  пересаджуванні не травмується, тому що до моменту посадки газетний папір  легко видаляється. 
Можна саджати розсаду в грядки й разом із  залишками стаканчика — у землі він остаточно зопріє, а корені рослини  вільно пройдуть крізь залишки паперу.
 Підготовка насінняПершочерговою  та обов'язковою умовою отримання високого врожаю городніх культур є  ретельна підготовка насіння і садивного матеріалу до висівання на  розсаду та безпосередньо в ґрунт. Недарма кажуть у народі: «Що посієш,  те й пожнеш». 
Насіння краще купувати в спеціалізованих насіннєвих магазинах, які гарантують відповідну якість свого товару.
Грибкові  хвороби і частково бактеріальні інфекції передаються через ґрунт,  містяться в насінині та на її поверхні. З насінням огірків, наприклад,  поширюється збудник антракнозу, капусти — судинного бактеріозу, фомозу,  пероноспорозу, моркви — чорної гнилі, столових буряків — пероноспорозу і  фомозу тощо.
ххх
Замочування насіння овочевих культур в розчині  марганцевокислого калію, що зазвичай практикують господарі, пригнічує  лише поверхневу мікозну інфекцію, а від збудників бактеріозів і вірусів  не позбавляє. 
В пригоді може стати суміш марганцевокислого калію —  1г, борної кислоти — 0,2 г, сульфату міді — 0,1 г, розведених в 1 л  води, в якій насіння витримують протягом 15 хвилин.
ххх
На  присадибних ділянках для знезараження посівного матеріалу практикується  застосування настоїв нагідок лікарських чи часнику. В першому випадку  насіння овочевих занурюють на 20-30 хвилин у настій квітів (1 чайна  ложка сухих квітів на склянку окропу, настояти із півгодини, після  проціджування додати до 1 л охолодженої кип'яченої води). У другому —  масу натертого зубка часнику розводять в 200 мл холодної кип'яченої  води, розчин доводять до 1 л води і витримують в ньому насіння 30-40 хв.  у марлевому мішечку.
ххх
Рекомендують також обробляти насіння  різних видів і сортів капусти розведеним у воді попелом і соком листя  алое деревоподібного (останнє діє як біостимулятор росту і має  бактерицидні властивості). 
Насіння овочевих замочують у добовому  настої (півсклянки попелу в 1 л). Чотири листочки алое миють, підсушують  і витримують у поліетиленовому пакеті в холодильнику (13-15 діб при  6-8°С або 5-7 діб при 2°С). У вичавленому соку алое посівний матеріал  витримують 4-6 годин, не промиваючи, викладають на папір або марлю для  набубнявіння. Цю операцію проводять за 3-4 дні до висівання. 
Така  передпосівна підготовка рекомендується для зменшення ураження хворобами  грядок помідорів, капусти, огірків, цибулі, перцю, моркви.
Залишити коментар