Для того, щоб вирощена картопля зберігалась без втрат якомога довше і залишалася доброякісною, треба дотримуватися правил трьох періодів зберігання: післязбиральний (лікувальний), основний (глибокого спокою) і весняний (з початку проростання бульб).
Лікувальний період після збирання врожаю триває днів 10-20. В цей час бульби повинні перебувати при температурі 15-20 градусів і відносній вологості повітря відсотків 85-90. До кінця цього періоду температуру знижують на градусів 8-10, а потім поступово (протягом днів 20-50) — до 2-5 градусів.
Необхідною умовою для гарної схоронності картоплі є відсутність світла. Перед завантаженням продукції сховища очищують, просушують і дезінфікують розчином вапна (2,5 кг вапна і 100 г мідного купоросу на 10 л води). Бульби засипають у ящики або просто у засіки.
При зберіганні в засіках верхній шар бульб часто мокріє, внаслідок чого починається їх загнивання. Щоб цього не допустити, на картоплю кладуть шар буряків або опудрюють крейдою. Ефективний спосіб запобігання від запотівання — зберігання бульб у невеликих ящиках, складених у штабелі.
Закладають картоплю і в ями. Їх копають завглибшки 1,5 м і завширшки 2 м. На піщаних грунтах стіни зміцнюють обаполом чи дошками. Бульби завантажують шаром до метра, а зверху на 10 см засипають піском, потім землею, нагрібаючи над ямою горбок заввишки 10-15 см.
З настанням холодів це укриття утеплюють листям, торфом, соломою чи гноєм. Захисний шар повинен заходити за краї ями на метр. У такій ямі бульби не проростуть і добре зберігатимуться до весни без вентиляції. За сильних морозів шар утеплювального укриття збільшують удвічі.
Петро СТЕПАНЕНКО.
Залишити коментар