Науковці Клівлендського центру розладів сну (США, Огайо) визначили харчові продукти, котрі можуть спричинити появу нічних кошмарів.
На першому місці списку — гострі страви.
Вони викликають різку реакцію травного тракту. Активно починає діяти печінка, підшлункова залоза виробляє сік. Це – якби підкинули вугілля і "розкочегарили" топку. А позаяк усі імпульси, що посилає організм, надходять у мозок, то він збуджується, сон стає неспокійним, виникають кошмари.
На другому місці – молочна їжа. Вона може викликати здуття живота, бродіння, гази, що заважатиме спокійному сну.
Що ж до "швидких харчів" (фастфуду), то ця важка й калорійна їжа однозначно шкідлива, в тому числі нервовій системі.
Крім того, щоб уникнути кошмарів, останнім прийом їжі має бути не пізніше, ніж за дві-три години до сну.
Не існує чітких симптомів, котрі допомогли б розпізнати порушення мозкового кровообігу на найраннішій стадії.
Щоправда, можливі тимчасові неврологічні розлади: наприклад, на кілька годин чи навіть хвилин терпнуть кінцівки або половина язика чи й обличчя. А потім усе само собою відновлюється. Якщо у вас таке трапляється, негайно звертайтеся до лікаря: це можуть бути ознаки наближення інсульту.
Але частіше ця біда приходить зненацька. Тому після 40 років корисно хоча б із профілактичною метою почати приймання препаратів групи аспірину, які зменшують в'язкість крові і, відповідно, перешкоджають утворенню тромбів (певна річ, призначити ліки має спеціаліст). А також раз на рік треба обстежувати стан мозкового кровообігу.
За матеріалами Інтернет-видань.
Залишити коментар