У вересні окремі городники обривають нижнє листя капусти, сподіваючись, що тоді до головки надходитиме максимум поживних речовин. Однак цей захід, навпаки, зменшить урожайність.
Для нормального розвитку качанові потрібні всі пластинки (крім пожовтілих та хворих). Саме там відбувається процес фотосинтезу, накопичуються додаткові компоненти.
Ще ж під час відривання "обгорток" виділятиметься сік, котрий приваблює шкідливих комах. Водночас через утворені ранки проникатимуть збудники хвороб.
Тому залиште овочам "одежину". Вона необхідна навіть під час зберігання, адже захищає від патогенів, бруду тощо.
Наприкінці сезону на кущах солодкого перцю ще багато нестиглих плодів. Аби пришвидшити визрівання, насамперед видаліть верхівки. Водночас обривають цвіт, з котрого вже не встигнуть сформуватися зав'язі.
Також треба якомога глибше розпушити навколо стовбурця ґрунт та злегка потривожити корені. У передчутті загибелі рослина, прагнучи дати потомство, всі сили кине на наливання перчин. А напередодні перших приморозків зривають овочі, що досягли технічного розміру. Їх занесіть до прохолодного приміщення (+9-120С). Там городина дійде необхідних кондицій.
Підготувала Людмила ЛЮБЧЕНКО.
Залишити коментар