Після тривалих дощів уже з’являються гриби. Вони, звісно, смачні і корисні, містять білки, небагато жирів і вітаміни. Однак щороку грибний сезон затьмарюють сумні події – отруєння людей.
Вже є випадки смертельного отруєння грибами. На Хмельниччині дві жінки отруїлися: одна померла, інша – в лікарні.
Тому актуально нагадати, яку небезпеку несуть ці смачні знахідки. Адже є настільки «обдаровані» грибники, що здатні знайти гриб у будь-яку пору року. В більшості випадків вони виявляються ще й дуже підприємливими – залюбки продадуть грибні делікатеси на найближчому ринку або просто при дорозі.
А так і до трагедії недалеко: покупець не знає, в яких умовах і де росли гриби, коли їх було зібрано. Відомо, що їстівні гриби зустрічаються в будь-якому переліску, серед поля, навіть біля будинків на газонах. Але майте на увазі: гриби мають властивість накопичувати в своєму організмі різні отруйні речовини.
Тому їх не можна збирати у парках та скверах, поблизу смітників, доріг з великим рухом, уздовж залізничних трас. Екологічно нечистий гриб небезпечний, як і отруйний. Не беріть червиві гриби – ними теж можна отруїтися, до того ж, поки донесете кошик додому, заразяться і здорові.
Біда приходить до тих, хто не може відрізнити отруйні гриби від їстівних. Кажуть, що отруйні гриби згортають молоко, викликають побуріння головок цибулі та часнику, потемніння срібних предметів. Це не так! Є тільки один абсолютно надійний спосіб відрізнити отруйні гриби від їстівних – треба їх знати.
Найнебезпечніший гриб – бліда поганка. Зустрічається вона часто. Недосвідчені грибники іноді плутають її з печерицями або сироїжками.
У поганці, як і в інших грибах, дуже багато амінокислот, жирів та інших корисних речовин. Але «ложка дьогтю псує бочку меду»: гриб містить сильну отруту — аманітотоксін. Він не руйнується при термічній обробці, не розчиняється у воді. Одна бліда поганка, яка потрапила в їжу, може загубити трьох-чотирьох дорослих людей.
Бліді поганки трохи схожі на печериці, але в блідої поганки нижній бік шапки зеленувато-білий, а в печериці — рожевий. Мухомор легко розпізнати за яскраво-червоною з білими плямами шапкою. Іноді зустрічаються сірі мухомори.
Жовчний гриб схожий на білий, але верхня частина його ніжки покрита візерунком у вигляді чорної або темно-сірої сітки, а м’якоть на зламі червоніє. Несправжні лисички схожі на лисички їстівні, але їхні шапки рівні, червонувато-оранжеві, а не світло-жовті, як у їстівних, а із надламаної шапки несправжньої лисички виділяється білий сік.
Збираючи опеньки, уважно оглядайте їхні ніжки. У їстівних на ніжці є кільце з плівки, а в несправжніх такої плівки немає, і пластинки під шапкою зеленуваті. Щоб не отруїтися грибами, будьте уважні, коли їх збираєте. Якщо гриб схожий на отруйний, якщо ви сумніваєтесь, чи він їстівний, краще викиньте його.
Ніколи не їжте сирі гриби, у тому числі – сироїжки. Якщо пощастить – відбудетесь розладом шлунка, у гіршому випадку – важке отруєння.
Майя СТЕЦЮК,
майстер виробничого навчання Ковельських міських курсів ЦО.
Залишити коментар