Раді вітати Вас!
  • Головна
  • Контакти
  • Реклама
Весь архів випусків
  • Головна
  • Категорії
    • Повідомлення в номер
    • Місцева влада
    • Репортаж
    • Політика
    • Погода
    • Редакційна пошта
    • Духовність
    • Закон і ми
    • Благодійність
    • Пам’ять
    • Спорт, природа і здоров’я
    • Всяка всячина
    • Реклама і оголошення
    • З неопублікованого
  • Галерея
  • Про нас
  • Відгуки читачів
  • Передплата
  • Контакти
  • Четвер, 5 червня 2025 року №24 (12 980)

Спорт, природа і здоров’я / Цар-ягода чорниця

19.06.2014

index.jpgчорниціЦар-ягода чорниця

Спеціалісти Всесвітньої організації охорони здоров'я склали список з 10 продуктів, без яких просто неможливо підтримувати здоровий спосіб життя. Серед яблук, моркви, капусти, зеленого чаю, помідорів, гострого перцю чілі, брокколі,   цибулі   та  крес-салату  знайшлося   місце   і   чорниці. 
Регулярне вживання такого кошика продуктів допомагає не лише залишатися молодими та здоровими, а й впливає на психологічний стан та настрій людини, оскільки усі вищезгадані продукти мають унікальне поєднання активних елементів.
Чорницю у давнину називали «молодильною ягодою». Вважали, що вона омолоджує організм. Наші предки знали цілющу силу чорниці. Застосовували при каменях у нирках, при подагрі, ревматизмі, порушенні обміну речовин. При гострих і хронічних порушеннях травлення з проносами, втратою ваги, апетиту, при колітах і ентероколітах, бродильних і гнильних процесах в кишечнику в першу чергу зверталися до чорниці.
У ягодах і листках виявлено чимало корисних речовин. Листям лікують деякі форми цукрового діабету, пієлонефрит та інші захворювання нирок. Сироп з ягід дають при дисбактеріозі. Дякуючи вмісту вітаміну А, чорниця незамінна при лікуванні проблем зору!
Відомо, що вона не лише допомагає позбутися втоми очей, але й загострює зір, особливо — у сутінках. Можна їсти чорницю свіжу та повидло з неї, заварювати чай із висушених плодів. З неї роблять ліки та краплі для очей.
Цілющі властивості чорниці настільки сильні, що вона по праву може вважатися не просто ягодою, а лікарським засобом. І у народній, і в традиційній медицині широко застосовуються ягоди чорниці, листя і пагони рослини.
Користь чорниці для організму людини неоцінима, тож не забудьте скуштувати ці чудові ягоди, адже «чорничний» сезон уже розпочався.
Світлана УСИК, Лілія БОГДАНОВИЧ.
Навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Волинської області.

Спеціалісти Всесвітньої організації охорони здоров'я склали список з 10 продуктів, без яких просто неможливо підтримувати здоровий спосіб життя. Серед яблук, моркви, капусти, зеленого чаю, помідорів, гострого перцю чілі, брокколі,   цибулі   та  крес-салату  знайшлося   місце   і   чорниці. 

Регулярне вживання такого кошика продуктів допомагає не лише залишатися молодими та здоровими, а й впливає на психологічний стан та настрій людини, оскільки усі вищезгадані продукти мають унікальне поєднання активних елементів.

Чорницю у давнину називали «молодильною ягодою». Вважали, що вона омолоджує організм. Наші предки знали цілющу силу чорниці. Застосовували при каменях у нирках, при подагрі, ревматизмі, порушенні обміну речовин. При гострих і хронічних порушеннях травлення з проносами, втратою ваги, апетиту, при колітах і ентероколітах, бродильних і гнильних процесах в кишечнику в першу чергу зверталися до чорниці.

У ягодах і листках виявлено чимало корисних речовин. Листям лікують деякі форми цукрового діабету, пієлонефрит та інші захворювання нирок. Сироп з ягід дають при дисбактеріозі. Дякуючи вмісту вітаміну А, чорниця незамінна при лікуванні проблем зору!

Відомо, що вона не лише допомагає позбутися втоми очей, але й загострює зір, особливо — у сутінках. Можна їсти чорницю свіжу та повидло з неї, заварювати чай із висушених плодів. З неї роблять ліки та краплі для очей.

Цілющі властивості чорниці настільки сильні, що вона по праву може вважатися не просто ягодою, а лікарським засобом. І у народній, і в традиційній медицині широко застосовуються ягоди чорниці, листя і пагони рослини.

Користь чорниці для організму людини неоцінима, тож не забудьте скуштувати ці чудові ягоди, адже «чорничний» сезон уже розпочався.

Світлана УСИК, Лілія БОГДАНОВИЧ.

Навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Волинської області.

Залишити коментар

Ваш коментар з’явиться після перевірки модератором

ВІСТІ КОВЕЛЬЩИНИ

  • Редактор
    Вельма Микола Григорович
  • Перший заступник редактора
    Ляшук Світлана Олександрівна
  • Головний бухгалтер
    Шостацька Ірина Іванівна

Громадсько-політична газета "Вісті Ковельщини" 2012-2025