Цар-ягода чорниця
Спеціалісти Всесвітньої організації охорони здоров'я склали список з 10 продуктів, без яких просто неможливо підтримувати здоровий спосіб життя. Серед яблук, моркви, капусти, зеленого чаю, помідорів, гострого перцю чілі, брокколі, цибулі та крес-салату знайшлося місце і чорниці.
Регулярне вживання такого кошика продуктів допомагає не лише залишатися молодими та здоровими, а й впливає на психологічний стан та настрій людини, оскільки усі вищезгадані продукти мають унікальне поєднання активних елементів.
Чорницю у давнину називали «молодильною ягодою». Вважали, що вона омолоджує організм. Наші предки знали цілющу силу чорниці. Застосовували при каменях у нирках, при подагрі, ревматизмі, порушенні обміну речовин. При гострих і хронічних порушеннях травлення з проносами, втратою ваги, апетиту, при колітах і ентероколітах, бродильних і гнильних процесах в кишечнику в першу чергу зверталися до чорниці.
У ягодах і листках виявлено чимало корисних речовин. Листям лікують деякі форми цукрового діабету, пієлонефрит та інші захворювання нирок. Сироп з ягід дають при дисбактеріозі. Дякуючи вмісту вітаміну А, чорниця незамінна при лікуванні проблем зору!
Відомо, що вона не лише допомагає позбутися втоми очей, але й загострює зір, особливо — у сутінках. Можна їсти чорницю свіжу та повидло з неї, заварювати чай із висушених плодів. З неї роблять ліки та краплі для очей.
Цілющі властивості чорниці настільки сильні, що вона по праву може вважатися не просто ягодою, а лікарським засобом. І у народній, і в традиційній медицині широко застосовуються ягоди чорниці, листя і пагони рослини.
Користь чорниці для організму людини неоцінима, тож не забудьте скуштувати ці чудові ягоди, адже «чорничний» сезон уже розпочався.
Світлана УСИК, Лілія БОГДАНОВИЧ.
Навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Волинської області.
Спеціалісти Всесвітньої організації охорони здоров'я склали список з 10 продуктів, без яких просто неможливо підтримувати здоровий спосіб життя. Серед яблук, моркви, капусти, зеленого чаю, помідорів, гострого перцю чілі, брокколі, цибулі та крес-салату знайшлося місце і чорниці.
Регулярне вживання такого кошика продуктів допомагає не лише залишатися молодими та здоровими, а й впливає на психологічний стан та настрій людини, оскільки усі вищезгадані продукти мають унікальне поєднання активних елементів.
Чорницю у давнину називали «молодильною ягодою». Вважали, що вона омолоджує організм. Наші предки знали цілющу силу чорниці. Застосовували при каменях у нирках, при подагрі, ревматизмі, порушенні обміну речовин. При гострих і хронічних порушеннях травлення з проносами, втратою ваги, апетиту, при колітах і ентероколітах, бродильних і гнильних процесах в кишечнику в першу чергу зверталися до чорниці.
У ягодах і листках виявлено чимало корисних речовин. Листям лікують деякі форми цукрового діабету, пієлонефрит та інші захворювання нирок. Сироп з ягід дають при дисбактеріозі. Дякуючи вмісту вітаміну А, чорниця незамінна при лікуванні проблем зору!
Відомо, що вона не лише допомагає позбутися втоми очей, але й загострює зір, особливо — у сутінках. Можна їсти чорницю свіжу та повидло з неї, заварювати чай із висушених плодів. З неї роблять ліки та краплі для очей.
Цілющі властивості чорниці настільки сильні, що вона по праву може вважатися не просто ягодою, а лікарським засобом. І у народній, і в традиційній медицині широко застосовуються ягоди чорниці, листя і пагони рослини.
Користь чорниці для організму людини неоцінима, тож не забудьте скуштувати ці чудові ягоди, адже «чорничний» сезон уже розпочався.
Світлана УСИК, Лілія БОГДАНОВИЧ.
Навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Волинської області.
Залишити коментар