10 кабачків середнього розміру, 500 г фаршу, 2 яйця, 2 пучки кропу, 200 г вершкового масла, 200 г сметани, 2 цибулини, 100 г рису, 1,2 кг помідорів, сіль, перець за смаком.
Для соусу: 1 ст. ложка вершкового масла, 1 ст. ложка борошна.
Очистити кабачки й видалити чайною ложкою частину м’якоті з насінням. Фарш змішати з яйцями, сіллю, перцем, сметаною (3 ст. ложки), вершковим маслом (2 ст. ложки), дрібно нарізаною ледь пасерованою цибулею й наполовину звареним рисом. Фарш добре перемішати, додавши нарізану зелень кропу.
Начинити кабачки фаршем, обсмажити до золотавого кольору, скласти у каструлю і залити солоним окропом (води повинно бути небагато). Варити під кришкою на помірному вогні. Помідори розрізати навпіл, посолити, прокип’ятити у невеликій кількості води й протерти через сито у майже готові кабачки.
Приготувати соус: підсмажити на вершковому маслі борошно, розбавити відваром з кабачків. Кабачки заправити соусом, коли вони майже готові й рідина викіпила, та довести до остаточної готовності. Подавати із сметаною.
Невеликі кабачки і баклажани – вимиті, обчищені від шкірки й нарізані круглими шматочками – опускаємо порціями у киплячу солону воду і варимо 5–7 хв., після чого виймаємо друшляком і даємо воді стекти.
На дно дека викладаємо рівним шаром обсмажену у великій кількості олії цибулю, далі шарами – баклажани, кабачки, пересипаючи кожний шар сіллю, перцем, за бажанням – тертим сиром. Останній шар – із помідорів, нарізаних товстими шматочками і присипаних панірувальними сухарями. Запікаємо в духовці 40 хв. при температурі 180 градусів.
На 4 порції: 4 середніх баклажани, сіль, 350 г помідорів, 2 ст. ложки оливкової олії, перець, 250 г сиру моцарела.
Баклажани вимити і розрізати на дві половинки. Ложкою вийняти м’якоть, яку дрібно порізати.
Половинки баклажанів посолити і залишити на 30 хв.
Помідори ошпарити і обчистити шкірку, нарізати дрібно.
Форму змазати жиром. Половинки баклажанів сполоснути водою і обсушити. Наповнити їх овочевим фаршем, зверху покласти нарізаний сир, поперчити. Запікати 20 хв.
Для маринаду потрібно: 2 літри води, 2 столових ложки солі з «горбиком», 300 г цукру, 250 г оцту, спеції.
Маринад зварити, охолодити і залити підготовлені літрові банки з огірками. Стерилізувати 5 хв.
За цим рецептом можна закривати «город», кабачки, помідори.
Людмила ЛЮБЧЕНКО.
Залишити коментар