Влітку збільшується загроза виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. Кишкові інфекції викликають збудники, які потрапляють в організм головним чином через рот з інфікованою водою, недоброякісними харчовими продуктами або контактно-побутовим шляхом через брудні руки.
Не можна виключати і такий фактор, як купання у відкритих водоймах. Зараження відбувається при ковтанні річкової води під час купання або пірнання. А тому купання дітей вимагає особливої уваги від батьків.
Нерідко причиною захворювання стає вживання немитих ягід, фруктів та овочів. Перед вживанням овочі та фрукти обов'язково потрібно ретельно мити під краном або проточною водою, а при споживанні дітьми – додатково облити кип'ятком.
Високий ризик виникнення кишкових захворювань виникає при проведенні масових гулянь (весіль, ювілеїв, проводів в армію, ритуальних обрядів у побуті), коли особи, які долучаються до приготування страв, не дотримуються елементарних правил особистої гігієни, порушують технологію приготування їжі, допускають зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах та без належного температурного режиму.
Роль мух у розповсюдженні гострих кишкових захворювань також загальновідома. На лапках та поверхні тіла мухи переносять велику кількість мікробів на предмети оточуючого середовища: продукти харчування, посуд і т.д.
Хвороба проявляється не одразу. Прихований період при різних кишкових захворюваннях частіше продовжується від 2 до 7 днів. Потім проявляються характерні ознаки захворювання: слабкість, головний біль, блювання, болі в животі, пронос, підвищення температури.
З метою профілактики кишкових інфекцій та харчових отруєнь фахівці Держсанепідслужби рекомендують:
– не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з протермінованими термінами споживання; зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
– не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
– не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини; при харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском;
– не готувати страви “із запасом”; приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання вони мають проходити вторинну термічну обробку; зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин;
– подорожуючи, не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);
– не готувати багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо) та не зберігати їх без холодильного обладнання;
– не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо);
– для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану; при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена; для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води;
– перед приготуванням їжі та перед її вживанням слід завжди мити руки з милом; обов'язково мити руки після відвідування туалетів;
– при відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни; дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти;
– для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами;
– вести боротьбу з мухами.
У разі виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.
Пам'ятайте: самолікування небезпечне для здоров'я! Неконтрольоване і неправильне застосування антибіотиків та інших антибактеріальних препаратів призводить до того, що в кишківнику знищуються не тільки збудники хвороби, але й корисна мікрофлора.
Анжела ШУМИН,
лікар-епідеміолог.
Залишити коментар