Домашній кетчуп
- В алюмінієвій каструлі варити 2 години, помішуючи дерев’яною ложкою, перекручені на м’ясорубці 5 кг помідорів, 1 кг яблук і дві великі цибулини. Додати склянку оцту, півлітрову банку цукру і 3,5 ст. ложки солі. За 1,5 години приправити чайною ложкою кориці і чорного меленого перцю та 25 гвоздиками. Варити ще 10 хв. із спеціями і закрити в півлітрові банки.
- Перемолоти 5 кг помідорів і варити, доки маса не зменшиться на третину. Додати дві великі цибулини, натертих на тертці. Як маса ще зменшиться наполовину, вкинути столову ложку солі, по склянці цукру й оцту. Зав’язати в марлю по чайній ложці пахучого перцю, гвоздики, хвостик гіркого перцю і вкинути в кетчуп за 5—7 хв. до кінця варіння.
- Взяти 8 кг помідорів, 1 кг кислих яблук, 1 кг цибулі, дві гострі перчини. Порізати овочі на дві або чотири частини, покласти у 15-літровий казан, залити 1 л води і варити 40 хв. на середньому вогні. Коли схолоне, перетерти крізь сито і додати 600 г цукру та 400 г оцту, 4 ст. л. з верхом солі, 16 гвоздик, 20 горошин чорного перцю, 12 лаврових листків і ще варити 2 години, помішуючи.
Підготувала Людмила ЛЮБЧЕНКО.
Залишити коментар