В Україні триває грибний сезон. І хоч на прилавках магазинів у наш час гриби є протягом усього року, не всі з них однаково корисні і далеко не завжди вони виросли у лісі. Тому від вживання – як користь, так і небезпека.
За даними Ковельського міськрайонного відділу лабораторних досліджень ДУ “Волинського ОЛУ ДСЄСУ”, у 2013 році в місті Ковелі і Ковельському ройоні внаслідок отруєння грибами постраждало 7 людей. Але завдяки тому, що вони звернулися вчасно до лікарів, смертельних випадків не сталося. І в цьому році також, на щастя, ще не було.
Аналіз випадків отруєнь грибами в Україні свідчить, що більшість із них зумовлена вживанням пластинчастих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково сприймають за їстівні печериці та сироїжки.
Нерідко отруюються грибами, які більшість досвідчених грибників спокійно кладуть до кошиків. Помилитися ж вони можуть, якщо збирають дуже молоді плодові тіла, морфологічні ознаки яких тоді ще не проявилися. Наприклад, бліда поганка, яка ще не розкрилася, зовні нагадує сироїжки.
Необхідно також правильно підготувати гриби до споживання. Багато пацієнтів стверджують, що варили гриби довго. Однак важливо не тривале варіння, а те, що слід декілька разів зливати відвар, бо він є найнебезпечнішим (щонайменше тричі, через кожні півгодини варіння), і лише після того продовжити готувати страви.
Симптоми грибного отруєння різні.
Характерні ознаки отруєння – нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунка, підвищення температури тіла (з'являються через 30-60 хвилин після вживання неякісних страв із сироїжок, недоварених осінніх опеньків, сатанинських грибів, несправжніх дощовиків).
Такі отруєння здебільшого не призводять до летальності, однак можуть мати серйозні наслідки для системи травлення, тому легковажити не можна.
Найбільше насторожує медиків те, що серед хворих, отруєних грибами, є діти (навіть однорічного віку), а врятувати їх життя вдається дуже рідко.
Слід пам'ятати, що страви з грибів важкі для перетравлення. Їх не повинні вживати діти, люди із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів.
Щоб не отруїтися дикорослими грибами:
1. Відмовтеся від споживання дикорослих грибів як продукту взагалі. Споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у магазинах.
2. Не купуйте грибів на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
3. Якщо ви, все ж, відправились до лісу збирати гриби, то обов'язково врахуйте наступне: ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте, остерігайтеся пластинчастих грибів.
Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
Під час засухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі. Не вживайте сирих грибів.
Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин.
Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
Гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю.
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі) у своїх близьких:
– негайно викликайте швидку допомогу (до її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму), пийте багато рідини;
– навіть при полегшенні стану обов'язково зверніться до найближчої лікувальної установи;
– недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
Пам'ятайте: порятунок життя потерпілого залежить від своєчасного надання йому допомоги. Тож – ніякого самолікування! Не ставте під загрозу життя і здоров'я своє та усієї родини.
Світлана УСИК,
Лілія БОГДАНОВИЧ,
навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності
Волинської області.
Володимир ВАЩУК,
зав. Ковельськими курсами цивільного захисту.
Залишити коментар