Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.
Значно важчими можуть бути інтоксикації, викликані дикоростучими отруйними рослинами, які ростуть на території нашої країни (віх отруйний, болиголов плямистий, собача петрушка, белена, беладонна, рицина, цикута та ін.). Ці небезпечні, нерідко смертельні, отруєння спостерігаються частіше серед дітей і рідше серед дорослих, що використовують їх помилково замість петрушки, щавлю, їстівних ягід, горіхів і т. д.
Основні причини отруєнь: вживання отруйних грибів; неправильне приготування умовно їстівних; вживання старих або зіпсованих їстівних; вживання грибів, що мають двійників, або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
Щоб запобігти отруєнню, необхідно дотримуватись певних заходів та правил:
– купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків;
– збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні;
– не збирайте грибів, якщо не впевнені, що знаєте їх — якими б апетитними вони не здавалися; не беріть їх поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах; з ушкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві, або ослизлі; якщо не впевнені, краще не збирайте пластинчасті гриби, отруйні маскуються під них; «печериці», у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору; не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, – вони не завжди відповідають дійсності, не куштуйте сирі гриби на смак; ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні — викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом, викидайте.
Гриби промийте, у маслюків зніміть з капелюшка слизьку плівку. Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється отрута; при обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте.
Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, — грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік. Тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку. Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок; гриби (зеленушка, гнойовик, синяк-дубовик та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.
Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд, також може статись отруєння.
Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.
УВАГА! В жодному разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:
— «Усі їстівні гриби мають приємний смак».
— «Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні — приємний».
— «Усі гриби в молодому віці їстівні».
— «Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів».
— «Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби».
— «Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні».
— «Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин».
— «Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах».
Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) з’являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів.
Біль та напади нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть може настати через 5-10 днів після отруєння.
Перша допомога при отруєнні грибами.
Викличте «швидку медичну допомогу».
Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
Після надання первинної допомоги, дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс.
З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.
Забороняється:
вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко — це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику, займатися будь-якими іншими видами самолікування.
Пам’ятайте: гриби — це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті.
Сергій ПАЛАЙДА, завідувач відділення швидкої медичної допомоги Ковельської ЦРЛ.
Залишити коментар