Вирощуємо розсаду
Свої поради та рекомендації пропонує державний фітосанітарний інспектор Володимир САВЧЕНОК
Підготовка грунту
– Ґрунт для розсади потрібно готувати як мінімум за два-три тижні до посадки насіння, – констатує Володимир Савченок. – Для цього беремо землю з городу, додаємо перегній і пісок (у співвідношенні 1:1:1).
Ґрунт можна обробити теплом і холодом. Для цього набираємо землю і виносимо її на мороз на два-три дні, потім заносимо в тепло на такий же термін, і так тричі. Ніякої термічної обробки! Не треба прожарювати землю в духовці або поливати її гарячим розчином марганцівки, тому що в цьому випадку знищуються не тільки шкідливі мікроорганізми, але й корисні, які роблять землю «живою».
Перед посівом ґрунт повинен прогрітися до +18... +20°С. Потім розкладаємо його в стаканчики або ящики для розсади та поливаємо одним із препаратів: Фітодоктор (чайна ложка на два літри води) або Фітоспорин.
Обробка насіння
– Перед посівом насіння обов'язково обробляємо, – наголошує фахівець. – За винятком вже обробленого кольорового насіння. Є багато способів обробки. Можна зубок часнику потовкти і залити півлітра води, дати настоятися 10 хвилин і залити насіння на 20 хвилин, потім промити і просушити. Також беруть одну столову ложку перекису водню на 50 мл води, замочують насіння на 20 хвилин, потім промивають. Використовують і слаборожевий настій марганцівки, у ньому замочують насіння на одну годину.
Попіл – чудовий стимулятор: беремо 200 г попелу на 10 л води, настоюємо дві доби, насіння замочуємо на чотири – шість годин.
Наступний етап підготовки насіння – загартовування. Набрякле насіння можна загартовувати, помістивши його на дві – три доби в холодильник. Або день у теплі – ніч у холодильнику. Насіння після будь-якої обробки просушуємо і відразу висіваємо. Не треба його тримати в мокрих ганчірках і т. п., інакше втрачається енергія проростання. Насіння повинно бути набрякле, але не проросле.
Терміни посадки
Усю лютневу розсаду потрібно досвічувати, щоб світловий день був 14-16 годин. Цю ранню розсаду висаджуємо в теплиці, тому що в нашій кліматичній зоні без укриття можна висаджувати розсаду після 10 травня.
Легко можна підрахувати терміни посіву насіння і якою має бути розсада до висадки в грунт: якщо вона переросте, то ми втрачаємо врожай.
Розсада томатів має рости 50-60 днів (це час від посіву насіння до висадки в грунт), перець – 70 днів, білокачанна капуста – 55-60 днів, цвітна капуста – 40-45 днів, пекінська капуста – 25 днів.
І головне – рослина перед посадкою повинна мати не менше трьох пар справжніх листків.
Полив
і підживлення
– Поливають розсаду рівномірно, щоб не перелити, але й не пересушити, – говорить Володимир Савченок. – Поливати потрібно теплою водою (20-25°С). Якщо використовуєте водопровідну воду, її треба відстоювати три – п’ять годин. Полив необхідний як тільки підсохне верхній шар грунту. Розсаду томату, перцю, баклажана поливають зрідка, але підвищеними нормами у сонячну погоду й у першій половині дня. Розсаду білокачанної та цвітної капусти, салату – також підвищеними нормами води у першій половині дня. Якщо поливати холодною водою при підвищеній вологості грунту та повітря, рослини уражують грибкові хвороби.
Дуже добре використовувати для поливу настій шкаралупи курячих яєць (10-15 штук на три літри води).
За період вирощування розсаду підживлюють два – три рази. Перше підживлення мінеральними добривами (в основному це звична аміачна селітра) проводять через 7-10 днів після пікіровки томатів, перців, баклажанів, через 10 днів після пікіровки капусти. Після підживлення рослини поливають теплою водою, щоб змити розчин добрив та, за потреби, провітрюють приміщення.
Розсаді необхідне добре освітлення. В кімнаті ящики з розсадою розміщують на вікнах з південного боку. Чим вища температура в приміщенні, тим кращим повинно бути освітлення, інакше розсада витягнеться. І ще потрібно уникати тривалого прямого попадання сонячних променів на рослини, бо можливі опіки.
Якщо розсада захворіла
– Якщо на вашу розсаду напали попелиці, обробіть її настоєм тютюну, – рекомендує Володимир Миколайович. – Сигарети «Прима», тютюн, тютюновий пил заливають водою з розрахунку 2:5 та настоюють добу (якщо ви застосували холодну воду – дві доби). Для кращого прилипання можна додати господарського мила.
Одними з найнебезпечні-ших шкідників є кліщі. Проти них ви можете використати біологічні настої. Настій цибулевого лушпиння: 15– 20 г лушпиння настоюють у літрі води чотири – п’ять днів, фільтрують та обприскують рослини. Настій часнику: 20-30 г часнику подрібнюють, додають води до одного літру, проціджують, додають розчин господарського мила та обробляють рослини.
А ще для цього є необхідні препарати, які можна придбати у спеціальних магазинах.
Підготовка грунту
– Ґрунт для розсади потрібно готувати як мінімум за два-три тижні до посадки насіння, – констатує Володимир Савченок. – Для цього беремо землю з городу, додаємо перегній і пісок (у співвідношенні 1:1:1).
Ґрунт можна обробити теплом і холодом. Для цього набираємо землю і виносимо її на мороз на два-три дні, потім заносимо в тепло на такий же термін, і так тричі. Ніякої термічної обробки! Не треба прожарювати землю в духовці або поливати її гарячим розчином марганцівки, тому що в цьому випадку знищуються не тільки шкідливі мікроорганізми, але й корисні, які роблять землю «живою».
Перед посівом ґрунт повинен прогрітися до +18... +20°С. Потім розкладаємо його в стаканчики або ящики для розсади та поливаємо одним із препаратів: Фітодоктор (чайна ложка на два літри води) або Фітоспорин.
Обробка насіння
– Перед посівом насіння обов'язково обробляємо, – наголошує фахівець. – За винятком вже обробленого кольорового насіння. Є багато способів обробки. Можна зубок часнику потовкти і залити півлітра води, дати настоятися 10 хвилин і залити насіння на 20 хвилин, потім промити і просушити. Також беруть одну столову ложку перекису водню на 50 мл води, замочують насіння на 20 хвилин, потім промивають. Використовують і слаборожевий настій марганцівки, у ньому замочують насіння на одну годину.
Попіл – чудовий стимулятор: беремо 200 г попелу на 10 л води, настоюємо дві доби, насіння замочуємо на чотири – шість годин.
Наступний етап підготовки насіння – загартовування. Набрякле насіння можна загартовувати, помістивши його на дві – три доби в холодильник. Або день у теплі – ніч у холодильнику. Насіння після будь-якої обробки просушуємо і відразу висіваємо. Не треба його тримати в мокрих ганчірках і т. п., інакше втрачається енергія проростання. Насіння повинно бути набрякле, але не проросле.
Терміни посадки
Усю лютневу розсаду потрібно досвічувати, щоб світловий день був 14-16 годин. Цю ранню розсаду висаджуємо в теплиці, тому що в нашій кліматичній зоні без укриття можна висаджувати розсаду після 10 травня.
Легко можна підрахувати терміни посіву насіння і якою має бути розсада до висадки в грунт: якщо вона переросте, то ми втрачаємо врожай.
Розсада томатів має рости 50-60 днів (це час від посіву насіння до висадки в грунт), перець – 70 днів, білокачанна капуста – 55-60 днів, цвітна капуста – 40-45 днів, пекінська капуста – 25 днів.
І головне – рослина перед посадкою повинна мати не менше трьох пар справжніх листків.
Полив і підживлення
– Поливають розсаду рівномірно, щоб не перелити, але й не пересушити, – говорить Володимир Савченок. – Поливати потрібно теплою водою (20-25°С). Якщо використовуєте водопровідну воду, її треба відстоювати три – п’ять годин. Полив необхідний як тільки підсохне верхній шар грунту. Розсаду томату, перцю, баклажана поливають зрідка, але підвищеними нормами у сонячну погоду й у першій половині дня. Розсаду білокачанної та цвітної капусти, салату – також підвищеними нормами води у першій половині дня. Якщо поливати холодною водою при підвищеній вологості грунту та повітря, рослини уражують грибкові хвороби.
Дуже добре використовувати для поливу настій шкаралупи курячих яєць (10-15 штук на три літри води).
За період вирощування розсаду підживлюють два – три рази. Перше підживлення мінеральними добривами (в основному це звична аміачна селітра) проводять через 7-10 днів після пікіровки томатів, перців, баклажанів, через 10 днів після пікіровки капусти. Після підживлення рослини поливають теплою водою, щоб змити розчин добрив та, за потреби, провітрюють приміщення.
Розсаді необхідне добре освітлення. В кімнаті ящики з розсадою розміщують на вікнах з південного боку. Чим вища температура в приміщенні, тим кращим повинно бути освітлення, інакше розсада витягнеться. І ще потрібно уникати тривалого прямого попадання сонячних променів на рослини, бо можливі опіки.
Якщо розсада захворіла
– Якщо на вашу розсаду напали попелиці, обробіть її настоєм тютюну, – рекомендує Володимир Миколайович. – Сигарети «Прима», тютюн, тютюновий пил заливають водою з розрахунку 2:5 та настоюють добу (якщо ви застосували холодну воду – дві доби). Для кращого прилипання можна додати господарського мила.
Одними з найнебезпечні-ших шкідників є кліщі. Проти них ви можете використати біологічні настої. Настій цибулевого лушпиння: 15– 20 г лушпиння настоюють у літрі води чотири – п’ять днів, фільтрують та обприскують рослини. Настій часнику: 20-30 г часнику подрібнюють, додають води до одного літру, проціджують, додають розчин господарського мила та обробляють рослини.
А ще для цього є необхідні препарати, які можна придбати у спеціальних магазинах.
Залишити коментар