Ці незвичні овочі
Чимало городників захоплюються вирощуванням гарбуза, адже цей овоч не тільки смачний, але й дуже корисний і красивий. Сортів його є безліч, та природа людини така, що їй увесь час хочеться спробувати що-небудь новеньке. Тож, якщо ви експериментатор, — посадіть у себе фіголистий гарбуз та кавбуз.
Гарбуз фіголистий,
або фіцефалія
В Україні ця ягода — поки що мало поширений овоч. Рослина є ліаною, у неї грубі і тверді стебла, які можуть сягати в довжину 20-25 метрів.
Листя дуже нагадує листя інжиру (фіги), через що овоч назвали "фіголистий гарбуз".
Квітки у фіцефалії оранжеві або жовті, як у будь-якої рослини сімейства гарбузових.
Плоди овально витягнуті, колір у них світло-зелений або білий, з темно-зеленими плямами, як у деяких сортів кавуна. М'якоть овоча біла, у молодих гарбузин дуже соковита, солодка. Шкірка у плодів тонка, але надто міцна. Середня маса гарбуза 2-5 кг, але бувають екземпляри і до 20 кг. Плоди можуть зберігатися до 3-х років!
Насіння фіцефалії чорне, схоже на кавунове, тільки в два-три рази більше.
Як вирощувати
Агротехніка вирощування фіцефалії така ж, як і звичних нам видів гарбуза. Єдине: плоди дозрівають пізно, тому доцільним є вирощування овоча через розсаду.
Насіння висівають у грунт ближче до кінця квітня — на початку травня, коли пройдуть заморозки. Саджанці, вирощені, як розсада, у відкритий грунт висаджуються трохи пізніше і під укриття.
Оскільки рослина в'юнка, то буде чудово, якщо поруч з місцем її посадки знайдеться опора або щось інше, на що вона потім поплететься.
Повністю дозрілі плоди фіголистого гарбуза збирають восени, після появи перших заморозків, коли пропаде листя. Молоді плоди збирають у міру необхідності.
Гарбуз-фіцефалія дуже рідко уражається якимись хворобами. Культура дуже урожайна. На одному стеблі може вирости до двох десятків плодів!
Корисні
властивості фіцефалії
Плоди поліпшують роботу травного тракту, корисні при цукровому діабеті. У них багато вітамінів групи В. Застосовують їх також при ревматичному артриті, системних захворюваннях (ревматизм, вівчанка), шкірних (псоріаз та інші, що зокрема супроводжуються сверблячкою), а також при опіках і для загоєння ран. Плоди фіцефалії сприяють нормалізації обміну речовин, тому показані при ожирінні і подагрі.
У листі є багато кальцію, а також натрій, залізо, фосфор.
Насіння є джерелом вітамінів групи В. Як і у інших видів гарбуза, воно має глистогінну дію. Але при вагітності протипоказане, бо наносить шкоду плоду.
У їжу використовують молоді та зрілі плоди-гарбузини, а також, молоді пагони.
n Молоді, незрілі плоди приємні на смак. Їх можна використовувати як кабачки: смажити, тушкувати, а також маринувати, солити і ще класти в салати (разом з морквою, огірками, капустою, помідорами. Всі інгредієнти труть на тертці, підсолюють і заправляють сметаною).
n Зрілі плоди можна використовувати для приготування ікри.
n Насіння їстівне, як у звичайного гарбуза, з горіховим присмаком.
n Молоді пагони, а також плоди, квітки і листя використовують як зелень для згодовування тваринам.
Кавбуз:
що це таке?
Кавбуз — цікава рослина-ягода, результат схрещення українськими селекціонерами кавуна і гарбуза. Звідси й назва від українських слів "кавун" та "гарбуз". Кавбуз успадкув від гарбуза помаранчевий або білий колір м'якоті і відносно невисоку цукристість, і зовні плід кавбуза більше нагадує гарбуз, ніж кавун: він може бути помаранчевим, або зеленим із смугами, іноді — без смуг. Від кавуна кавбуз взяв м'яку, менш щільну, ніж у гарбуза, м'якоть і тверде темно-жовте насіння. Смак насіння кавбуза нагадує одночасно і гарбузове, і кавунове. Насінини досить великі (близько 2 см).
На смак м'якоть кавбуза не дуже солодка, хоча і вельми приємна. А ось запечений, у вигляді варення, пюре, соку, оладок, запіканок кавбуз схожий на гарбуз, але більш ніжний, із незвичайним присмаком.
Однак виведений був цей гібрид кавуна і гарбуза не для поліпшення смакових якостей, а як потужний антиоксидант і радіопротектор. На основі кавбуза створюються ефек-тивні ліки від діабету, злоякісних пухлин, вірусів та ін.
Кавбуз багатий на клітковину і пектинові речовини, що допомагають виводити з організму радіонукліди. Особливість кавбуза полягає в тому, що він не втрачає своїх лікувальних властивостей і в термічно обробленому вигляді.
Корисні
властивості кавбуза
Кавбуз рекомендують людям, які відновлюються після серйозних операцій.
Насіння кавбуза (як і гарбуза) рекомендують для гельментизації організму.
М'якоть кавбуза в будь-якому вигляді і в необмеженій кількості допомагає впоратися при хворобах нирок, печінки, артритах, екземі, атеросклерозі, псоріазі, атонії кишківника, гастриті з підвищеною кислотністю.
Кавбуз застосовують як дієтичний продукт при порушенні обміну речовин, у т. ч. ожирінні, а також як продукт для дитячого харчування.
І, зрештою, плоди кавбуза використовують на корм тваринам: помічено, що продуктивність худоби при годуванні кавбузом підвищується.
Вирощування і догляд
Кавбуз не вибагливий до грунтів — росте на слабокислих, суглинних і супіщаних. Вирощування цього овоча таке ж, як і гарбуза.
Висадку насіння кавбуза у відкритий грунт проводять у травні, коли остаточно відступлять нічні заморозки, а земля прогріється мінімум до 12 градусів. Попередньо замочене на декілька днів насіння кавбуза вносять у ямки на відстані 0,8-1 м одна від одної, ширина між рядками — близько півтора метра.
У лунку обов'язково додають трохи попелу, перегній і суперфосфат. Все це ретельно перемішують із землею. Надалі підгодівлю кавбуза проводять ще двічі — водним розчином коров'яку у співвідношенні 1:10 або курячого посліду у співвідношенні 1:12.
Через тиждень після посадки кавбуза з'являться сходи. Верхівку головного стебла рекомендують прищипнути після утворення перших трьох зав'язей, інакше рослина буде витрачати свої сили на потужні ліани, а не на плоди. Якщо хочете отримати один великий кавбуз — залиште всього одну зав'язь (всього на рослині утворюється 5 плодів). До речі, кавбуз можна посадити біля сітчастого паркану, тоді він буде плестися по ньому, створюючи живопліт.
Кавбузи дозрівають до вересня. Зберігаються вони, як і звичайні гарбузи, — кілька місяців.
Від автора: оскільки вдалося зібрати трохи насіння фіцефалії та кавбуза, то, для розведення цих овочів, залишаю в редакції наcіння для 25 читачів "Вістей Ковельщини", котрі до 15 квітня ц. р. поділяться у листах своїми “секретами” вирощуванням рідкісних у наших краях овочів та фруктів.
Чимало городників захоплюються вирощуванням гарбуза, адже цей овоч не тільки смачний, але й дуже корисний і красивий. Сортів його є безліч, та природа людини така, що їй увесь час хочеться спробувати що-небудь новеньке. Тож, якщо ви експериментатор, — посадіть у себе фіголистий гарбуз та кавбуз.
Гарбуз фіголистий, або фіцефалія
В Україні ця ягода — поки що мало поширений овоч. Рослина є ліаною, у неї грубі і тверді стебла, які можуть сягати в довжину 20-25 метрів.
Листя дуже нагадує листя інжиру (фіги), через що овоч назвали "фіголистий гарбуз".
Квітки у фіцефалії оранжеві або жовті, як у будь-якої рослини сімейства гарбузових.
Плоди овально витягнуті, колір у них світло-зелений або білий, з темно-зеленими плямами, як у деяких сортів кавуна. М'якоть овоча біла, у молодих гарбузин дуже соковита, солодка. Шкірка у плодів тонка, але надто міцна. Середня маса гарбуза 2-5 кг, але бувають екземпляри і до 20 кг. Плоди можуть зберігатися до 3-х років!
Насіння фіцефалії чорне, схоже на кавунове, тільки в два-три рази більше.
Як вирощувати
Агротехніка вирощування фіцефалії така ж, як і звичних нам видів гарбуза. Єдине: плоди дозрівають пізно, тому доцільним є вирощування овоча через розсаду.
Насіння висівають у грунт ближче до кінця квітня — на початку травня, коли пройдуть заморозки. Саджанці, вирощені, як розсада, у відкритий грунт висаджуються трохи пізніше і під укриття.
Оскільки рослина в'юнка, то буде чудово, якщо поруч з місцем її посадки знайдеться опора або щось інше, на що вона потім поплететься.
Повністю дозрілі плоди фіголистого гарбуза збирають восени, після появи перших заморозків, коли пропаде листя. Молоді плоди збирають у міру необхідності.
Гарбуз-фіцефалія дуже рідко уражається якимись хворобами. Культура дуже урожайна. На одному стеблі може вирости до двох десятків плодів!
Корисні властивості фіцефалії
Плоди поліпшують роботу травного тракту, корисні при цукровому діабеті. У них багато вітамінів групи В. Застосовують їх також при ревматичному артриті, системних захворюваннях (ревматизм, вівчанка), шкірних (псоріаз та інші, що зокрема супроводжуються сверблячкою), а також при опіках і для загоєння ран. Плоди фіцефалії сприяють нормалізації обміну речовин, тому показані при ожирінні і подагрі.
У листі є багато кальцію, а також натрій, залізо, фосфор.
Насіння є джерелом вітамінів групи В. Як і у інших видів гарбуза, воно має глистогінну дію. Але при вагітності протипоказане, бо наносить шкоду плоду.
У їжу використовують молоді та зрілі плоди-гарбузини, а також, молоді пагони.
- Молоді, незрілі плоди приємні на смак. Їх можна використовувати як кабачки: смажити, тушкувати, а також маринувати, солити і ще класти в салати (разом з морквою, огірками, капустою, помідорами. Всі інгредієнти труть на тертці, підсолюють і заправляють сметаною).
- Зрілі плоди можна використовувати для приготування ікри.
- Насіння їстівне, як у звичайного гарбуза, з горіховим присмаком.
- Молоді пагони, а також плоди, квітки і листя використовують як зелень для згодовування тваринам.
Кавбуз: що це таке?
Кавбуз — цікава рослина-ягода, результат схрещення українськими селекціонерами кавуна і гарбуза. Звідси й назва від українських слів "кавун" та "гарбуз". Кавбуз успадкув від гарбуза помаранчевий або білий колір м'якоті і відносно невисоку цукристість, і зовні плід кавбуза більше нагадує гарбуз, ніж кавун: він може бути помаранчевим, або зеленим із смугами, іноді — без смуг. Від кавуна кавбуз взяв м'яку, менш щільну, ніж у гарбуза, м'якоть і тверде темно-жовте насіння. Смак насіння кавбуза нагадує одночасно і гарбузове, і кавунове. Насінини досить великі (близько 2 см).
На смак м'якоть кавбуза не дуже солодка, хоча і вельми приємна. А ось запечений, у вигляді варення, пюре, соку, оладок, запіканок кавбуз схожий на гарбуз, але більш ніжний, із незвичайним присмаком.
Однак виведений був цей гібрид кавуна і гарбуза не для поліпшення смакових якостей, а як потужний антиоксидант і радіопротектор. На основі кавбуза створюються ефек-тивні ліки від діабету, злоякісних пухлин, вірусів та ін.
Кавбуз багатий на клітковину і пектинові речовини, що допомагають виводити з організму радіонукліди. Особливість кавбуза полягає в тому, що він не втрачає своїх лікувальних властивостей і в термічно обробленому вигляді.
Корисні властивості кавбуза
Кавбуз рекомендують людям, які відновлюються після серйозних операцій.
Насіння кавбуза (як і гарбуза) рекомендують для гельментизації організму.
М'якоть кавбуза в будь-якому вигляді і в необмеженій кількості допомагає впоратися при хворобах нирок, печінки, артритах, екземі, атеросклерозі, псоріазі, атонії кишківника, гастриті з підвищеною кислотністю.
Кавбуз застосовують як дієтичний продукт при порушенні обміну речовин, у т. ч. ожирінні, а також як продукт для дитячого харчування.
І, зрештою, плоди кавбуза використовують на корм тваринам: помічено, що продуктивність худоби при годуванні кавбузом підвищується.
Вирощування і догляд
Кавбуз не вибагливий до грунтів — росте на слабокислих, суглинних і супіщаних. Вирощування цього овоча таке ж, як і гарбуза.
Висадку насіння кавбуза у відкритий грунт проводять у травні, коли остаточно відступлять нічні заморозки, а земля прогріється мінімум до 12 градусів. Попередньо замочене на декілька днів насіння кавбуза вносять у ямки на відстані 0,8-1 м одна від одної, ширина між рядками — близько півтора метра.
У лунку обов'язково додають трохи попелу, перегній і суперфосфат. Все це ретельно перемішують із землею. Надалі підгодівлю кавбуза проводять ще двічі — водним розчином коров'яку у співвідношенні 1:10 або курячого посліду у співвідношенні 1:12.
Через тиждень після посадки кавбуза з'являться сходи. Верхівку головного стебла рекомендують прищипнути після утворення перших трьох зав'язей, інакше рослина буде витрачати свої сили на потужні ліани, а не на плоди. Якщо хочете отримати один великий кавбуз — залиште всього одну зав'язь (всього на рослині утворюється 5 плодів). До речі, кавбуз можна посадити біля сітчастого паркану, тоді він буде плестися по ньому, створюючи живопліт.
Кавбузи дозрівають до вересня. Зберігаються вони, як і звичайні гарбузи, — кілька місяців.
Від автора: оскільки вдалося зібрати трохи насіння фіцефалії та кавбуза, то, для розведення цих овочів, залишаю в редакції наcіння для 25 читачів "Вістей Ковельщини", котрі до 15 квітня ц. р. поділяться у листах своїми “секретами” вирощуванням рідкісних у наших краях овочів та фруктів.
Залишити коментар