Ви, напевно, помічали, що найкраще рослини ростуть... на компостній купі. Пояснення цьому просте: при розкладенні органіки виділяється вуглекислий газ — головне живлення рослин, котрий відразу надходить до посаджених овочів. Звідси простий висновок — потрібно грядки зробити у вигляді компостних куп!
Теплі грядки — це природні "грілки" для теплолюбних овочевих культур. Вони повністю складаються з рослинних залишків і влаштовуються таким чином, щоб органіка, що розкладається, виділяла тепло, підігрівала знизу коріння рослин, допомагаючи їм перенести нічні заморозки, літні перепади температур, холодні роси.
При розкладанні великої кількості органіки на теплій грядці виділяються тепло, вуглекислий газ, утворюється багато живильних речовин. Завдяки цьому рослини можна висаджувати в ґрунт раніше звичайного, вони швидше і краще розвиваються, здобувають стійкість до хвороб, раніше починають давати плоди. При цьому врожайність істотно підвищується, а період плодоношення продовжується до осені.
Готувати теплі грядки можна навесні та восени, коли на городі звільняється місце і накопичується достатня кількість рослинних відходів. Під теплі грядки варто вибирати сонячне місце й орієнтувати їх зі сходу на захід.
Тепла грядка в коробці
Рано-навесні місце для майбутньої теплої грядки необхідно обгородити дошками, всередині укласти деревні відходи (друзки, гілки, що залишилися від обрізки дерев і кущів). Наступним шаром ідуть старі газети, або будь-який інший папір у три шари або пакувальний картон. Зверху на картон на двадцять сантиметрів насипається перепрілий гній, компост або перегній, попіл і добре поливається. Цей шар не дасть бур'янам пробитися в грядку, утримає вологу й забезпечить живлення. Потім все це зверху засипається сухою травою, мульчується соломою.
При висадці розсади солому трохи розгрібають, роблять лунку, саджають рослину і знову мульчують соломою.
Тепла грядка з викопуванням траншеї
Якщо ви хочете, щоб тепла грядка служила на ділянці довше (8-10 років), тоді доведеться попрацювати. Для початку на місці майбутньої грядки необхідно викопати траншею глибиною на дві лопати або навіть більше.
На дно траншеї по центру поперек грядки вкладають гілки, корені і стовбури висохлих плодових дерев. З боків траншея набивається друзками, корою, дрібними гілками. На важких глинистих ґрунтах варто поглибити траншею на 5-7 см, і на її дно засипати шар піску, а потім уже укладати деревні залишки.
Шар з деревними залишками зверху закривають бадиллям, сухою травою, землею і добре втоптують. Потім ставиться дерев'яний короб висотою 30 см і наповнюється сухим листям, травою, рваним папером, попелом, бадиллям, перегноєм. Останніми десятьма сантиметрами грядки має стати земля, наполовину перемішана з компостом і щедро полита теплою водою. Зверху теж грядка мульчується.
Таку грядку кожного року не перекопують, тільки розпушують верхній шар. Через два-три роки листя й трава у верхньому шарі грядки утворять відмінний перегній — його при бажанні можна буде використовувати на інших грядках, а короб знову заповнити рослинними залишками.
Варто пам'ятати, що в перший рік теплі грядки містять дуже багато азотистих речовин, тому не слід саджати в них культури, які накопичують нітрати: цибулю, салат, буряк, редис, зелень. У перший рік на таких грядках вирощують овочі, вимогливі до живлення і тепла: огірки, кабачки, гарбуз, томати, перці, баклажани.
Крім того, не забуваємо про полив: мікроорганізми в теплій грядці будуть жити й переробляти мертву органіку тільки у вологому середовищі.
Залишити коментар