Дбайливий господар
Полуничне варення
Інгредієнти для приготування:
– полуниця - 1 кг,
– цукор - 2 кг.
Спосіб приготування:
Помиту і обсушену полуницю пересипте в емальовану велику миску і засипте 1 кг цукру. Залиште до вечора.
Поставте миску на слабкий вогонь і, постійно помішуючи, доведіть до кипіння. Кип'ятіть 5 хвилин.
На наступний ранок знову проваріть, доведіть до кипіння, вимкніть вогонь. У трохи остигле варення засипте ще 1 кг цукру. Ввечері кип'ятіть варення 2-3 хвилини.
Через півгодини розлийте варення по стерильних банках і закатайте.
Полуницю для варення краще вибирати велику або середню, і бажано не водянисту.Полуничне морозиво
Інгредієнти для приготування:
– полуниця - 200 г + для прикраси,
– лимонний сік - 3 ч. ложки,
– вершки (20% жирності) - 200 мл,
– вершки (35% жирності) - 200 мл,
– цукор - 100 г,
– жовтки - 2 шт.
Спосіб приготування:
Полуницю подрібніть за допомогою блендера. Потім з'єднайте з лимонним соком і перемішайте.
У каструлі з'єднайте не жирні вершки з цукром, добре перемішайте і нагрійте на слабкому вогні.
У теплу масу поступово додавайте жовтки, помішуючи. Збийте масу.
Варіть до загустіння маси протягом 8 хвилин, постійно помішуючи.
Отриману масу остудіть, з'єднайте зі збитими жирними вершками і полуничним пюре, перемішайте.
Поставте в морозильну камеру на 4 години. Через кожні 30 хвилин діставайте масу з морозильної камери і збивайте за допомогою міксера.
Дістаньте з морозилки полуничне морозиво і викладіть в креманку. Прикрасьте полуницею.
Полунично-сирний десерт
Інгредієнти для приготування:
– сир –300 г,
– жовтки – 2 шт,
– желатин – 10 г,
– цукрова пудра – 3 ст. ложки,
– цукор – 1 ст. ложка,
– вершки 33% жирності – 100 мл,
– полуниця – 100 г,
– м'ята – за смаком.
Спосіб приготування:
Замочити желатин згідно з описом на упаковці. Сир, жовтки і цукрову пудру перемішати в глибокій чашці до однорідної маси. Сюди ж вмішати желатин, щоб він добре розійшовся по всій сирній масі. Збити вершки. Ввести їх в підготовлену сирну масу. Перемішати, викласти в креманки.
Полуницю та цукор перемішати в блендері до однорідності. Залити на сирну масу. Поставити в холодильник охолоджуватися. Перед подачею прикрасити м'ятою.Сире варення з чорниці
Інгредієнти для приготування:
– цукор – 1,5 кг,
– чорниця – 1 кг.
Спосіб приготування:
Ягоди чорниці ретельно промити і обсушити на паперових рушниках. Змішати ягоди з цукром, пропустити через м'ясорубку і розкласти у простерилізовані банки. Закрити кришками і поставити на зберігання у холодильник.Консервовані кабачки
Інгредієнти для приготування:
– 2 кг кабачків,
– 1 л води,
– 250 мл кетчупу чилі,
– 1,5 скл. цукру,
– 2,5 ст. л. солі,
– 200 мл оцту (9%),
– суцвіття кропу,
– чорний перець-горошок,
– часник,
– лавровий лист.
Спосіб приготування:
Кабачки порізати кружечками або брусочками. Якщо овочі не дуже молоді, зняти шкірку та видалити насіння.
Банки ретельно вимити та висушити в негарячій духовці.
На дно кожної банки покласти по одному лавровому листку, зубчику часнику, кілька горошин перцю та кріп.
Щільно викласти підготовлені кабачки в банки і залити окропом. Накрити банки кришками і дати кабачкам пропаритися протягом 10-15 хв.
3а той час приготувати маринад. Відміряти потрібну кількість води, поставити на вогонь. Коли почне закипати, додати сіль, цукор, кетчуп та оцет. Довести до кипіння.
З усіх банок злити воду та одразу ж залити киплячим маринадом по вінця.
Закатати кришки, перевернути банки догори дном та щільно вкутати теплою тканиною. Залишити до повного вистигання.Як заморожувати кріп на зиму?
Кріп для заморозки на зиму краще збирати опівдні, тому що в цей час в кропі міститься максимальна кількість ефірних масел. Потім траву необхідно ретельно промити, розкласти на рушник і трохи підсушити.
Можна заморожувати зелень просто пучками, не подрібнюючи її. Пучок чистої і сухої зелені кладемо в пакетик або судок і заморожуємо. Заморожування зелені в кубиках льоду
Ще один варіант для завзятих господинь. Кріп вимити, нарізати, скласти по невеликій щіпці у форми для льоду, залити водою і заморозити. Потім кубики льоду із зеленню – в судок або щільний пакетик і на подальше зберігання. Взимку дістаєте 1-2 кубики льоду і кидаєте в підготовлену страву.Малосольні огірки
Інгредієнти для приготування:
– огірки – щоб заповнити банку
– зелений кріп – за смаком,
– свіжий часник – 5 зубчиків,
– сіль – 3 ст. л. з невеликою гіркою,
– окріп.
Спосіб приготування:
Огірки добре миються, для швидкого приготування малосольних огірків у них зрізаються кінчики. Готується трилітрова банка: просто добре миється, без стерилізації. На дно укладаються кріп і порізаний часник.
Потім кладуть огірки, зверху теж можна покласти кріп. Всипати 3 столові ложки солі. Закип'ятити чайник і залити огірки окропом. Закрити капроновою кришкою.
Банку потрібно обережно, тримаючи за кришку, покрутити в різні сторони, щоб розійшлася сіль.
Коли малосольні огірки охолонуть, їх потрібно поставити в холодильник. Малосольні огірки швидкого приготування (залиті окропом) можна їсти вже ввечері.Кабачкова ікра
Інгредієнти для приготування:
– кабачки – 2 кг,
– цибуля – 300 г,
– морква – 300 г,
– солодкий перець – 300 г,
– м'ясисті помідори – 300 г (або 100 г томатної пасти),
– рослинне масло – 100 г,
– сіль, перець,
– свіжа або сушена зелень – за смаком.
Спосіб приготування: основний секрет в тому, що кабачки для ікри спочатку треба зварити! Очищені від шкірки і насіння плоди наріжте на великі шматки, складіть у каструлю, додайте трохи води і поставте на вогонь. Зверху покладіть цілі помідори та перець, щоб вони "ошпарились" на пару і можна було зняти з них шкірку. Варіть хвилин 10-15, до м'якості кабачків і перцю. У цей час подрібніть цибулю і натріть на дрібній тертці моркву.
Обсмажте їх в сотейнику на олії до золотистого кольору. З кабачків злийте відвар (краще навіть злегка віджати шматочки). Очистіть перець і помідори. Якщо віддаєте перевагу ікрі однорідній, "магазинній" – подрібніть всі овочі блендером або протріть через сито. Якщо, любите відчуття живих овочів – просто розімніть кабачки виделкою, а помідори та перець нарубати як доведеться.
Викладіть пюре в сотейник, додайте сіль і спеції, поставте на невеликий вогонь і, помішуючи, варіть хвилин 10-15. Готову ікру гарячою розкладіть в пропарені банки, стерилізувати на водяній бані 10-15 хвилин і закатати. Ну а якщо плануєте з'їсти її відразу – просто охолодіть і додайте часник за смаком.
Ірина ГОЛЄНКОВА.Полуничне варення
Дбайливий господар
Полуничне варення
Інгредієнти для приготування:
– полуниця - 1 кг,
– цукор - 2 кг.
Спосіб приготування:
Помиту і обсушену полуницю пересипте в емальовану велику миску і засипте 1 кг цукру. Залиште до вечора.
Поставте миску на слабкий вогонь і, постійно помішуючи, доведіть до кипіння. Кип'ятіть 5 хвилин.
На наступний ранок знову проваріть, доведіть до кипіння, вимкніть вогонь. У трохи остигле варення засипте ще 1 кг цукру. Ввечері кип'ятіть варення 2-3 хвилини.
Через півгодини розлийте варення по стерильних банках і закатайте.
Полуницю для варення краще вибирати велику або середню, і бажано не водянисту.
Полуничне морозиво
Інгредієнти для приготування:
– полуниця - 200 г + для прикраси,
– лимонний сік - 3 ч. ложки,
– вершки (20% жирності) - 200 мл,
– вершки (35% жирності) - 200 мл,
– цукор - 100 г,
– жовтки - 2 шт.
Спосіб приготування:
Полуницю подрібніть за допомогою блендера. Потім з'єднайте з лимонним соком і перемішайте.
У каструлі з'єднайте не жирні вершки з цукром, добре перемішайте і нагрійте на слабкому вогні.
У теплу масу поступово додавайте жовтки, помішуючи. Збийте масу.
Варіть до загустіння маси протягом 8 хвилин, постійно помішуючи.
Отриману масу остудіть, з'єднайте зі збитими жирними вершками і полуничним пюре, перемішайте.
Поставте в морозильну камеру на 4 години. Через кожні 30 хвилин діставайте масу з морозильної камери і збивайте за допомогою міксера.
Дістаньте з морозилки полуничне морозиво і викладіть в креманку. Прикрасьте полуницею.
Полунично-сирний десерт
Інгредієнти для приготування:
– сир –300 г,
– жовтки – 2 шт,
– желатин – 10 г,
– цукрова пудра – 3 ст. ложки,
– цукор – 1 ст. ложка,
– вершки 33% жирності – 100 мл,
– полуниця – 100 г,
– м'ята – за смаком.
Спосіб приготування:
Замочити желатин згідно з описом на упаковці. Сир, жовтки і цукрову пудру перемішати в глибокій чашці до однорідної маси. Сюди ж вмішати желатин, щоб він добре розійшовся по всій сирній масі. Збити вершки. Ввести їх в підготовлену сирну масу. Перемішати, викласти в креманки.
Полуницю та цукор перемішати в блендері до однорідності. Залити на сирну масу. Поставити в холодильник охолоджуватися. Перед подачею прикрасити м'ятою.
Сире варення з чорниці
Інгредієнти для приготування:
– цукор – 1,5 кг,
– чорниця – 1 кг.
Спосіб приготування:
Ягоди чорниці ретельно промити і обсушити на паперових рушниках. Змішати ягоди з цукром, пропустити через м'ясорубку і розкласти у простерилізовані банки. Закрити кришками і поставити на зберігання у холодильник.
Консервовані кабачки
Інгредієнти для приготування:
– 2 кг кабачків,
– 1 л води,
– 250 мл кетчупу чилі,
– 1,5 скл. цукру,
– 2,5 ст. л. солі,
– 200 мл оцту (9%),
– суцвіття кропу,
– чорний перець-горошок,
– часник,
– лавровий лист.
Спосіб приготування:
Кабачки порізати кружечками або брусочками. Якщо овочі не дуже молоді, зняти шкірку та видалити насіння.
Банки ретельно вимити та висушити в негарячій духовці.
На дно кожної банки покласти по одному лавровому листку, зубчику часнику, кілька горошин перцю та кріп.
Щільно викласти підготовлені кабачки в банки і залити окропом. Накрити банки кришками і дати кабачкам пропаритися протягом 10-15 хв.
3а той час приготувати маринад. Відміряти потрібну кількість води, поставити на вогонь. Коли почне закипати, додати сіль, цукор, кетчуп та оцет. Довести до кипіння.
З усіх банок злити воду та одразу ж залити киплячим маринадом по вінця.
Закатати кришки, перевернути банки догори дном та щільно вкутати теплою тканиною. Залишити до повного вистигання.
Як заморожувати кріп на зиму?
Кріп для заморозки на зиму краще збирати опівдні, тому що в цей час в кропі міститься максимальна кількість ефірних масел. Потім траву необхідно ретельно промити, розкласти на рушник і трохи підсушити.
Можна заморожувати зелень просто пучками, не подрібнюючи її. Пучок чистої і сухої зелені кладемо в пакетик або судок і заморожуємо.
Заморожування зелені в кубиках льоду
Ще один варіант для завзятих господинь. Кріп вимити, нарізати, скласти по невеликій щіпці у форми для льоду, залити водою і заморозити. Потім кубики льоду із зеленню – в судок або щільний пакетик і на подальше зберігання. Взимку дістаєте 1-2 кубики льоду і кидаєте в підготовлену страву.
Малосольні огірки
Інгредієнти для приготування:
– огірки – щоб заповнити банку
– зелений кріп – за смаком,
– свіжий часник – 5 зубчиків,
– сіль – 3 ст. л. з невеликою гіркою,
– окріп.
Спосіб приготування:
Огірки добре миються, для швидкого приготування малосольних огірків у них зрізаються кінчики. Готується трилітрова банка: просто добре миється, без стерилізації. На дно укладаються кріп і порізаний часник.
Потім кладуть огірки, зверху теж можна покласти кріп. Всипати 3 столові ложки солі. Закип'ятити чайник і залити огірки окропом. Закрити капроновою кришкою.
Банку потрібно обережно, тримаючи за кришку, покрутити в різні сторони, щоб розійшлася сіль.
Коли малосольні огірки охолонуть, їх потрібно поставити в холодильник. Малосольні огірки швидкого приготування (залиті окропом) можна їсти вже ввечері.
Кабачкова ікра
Інгредієнти для приготування:
– кабачки – 2 кг,
– цибуля – 300 г,
– морква – 300 г,
– солодкий перець – 300 г,
– м'ясисті помідори – 300 г (або 100 г томатної пасти),
– рослинне масло – 100 г,
– сіль, перець,
– свіжа або сушена зелень – за смаком.
Спосіб приготування: основний секрет в тому, що кабачки для ікри спочатку треба зварити! Очищені від шкірки і насіння плоди наріжте на великі шматки, складіть у каструлю, додайте трохи води і поставте на вогонь. Зверху покладіть цілі помідори та перець, щоб вони "ошпарились" на пару і можна було зняти з них шкірку. Варіть хвилин 10-15, до м'якості кабачків і перцю. У цей час подрібніть цибулю і натріть на дрібній тертці моркву.
Обсмажте їх в сотейнику на олії до золотистого кольору. З кабачків злийте відвар (краще навіть злегка віджати шматочки). Очистіть перець і помідори. Якщо віддаєте перевагу ікрі однорідній, "магазинній" – подрібніть всі овочі блендером або протріть через сито. Якщо, любите відчуття живих овочів – просто розімніть кабачки виделкою, а помідори та перець нарубати як доведеться.
Викладіть пюре в сотейник, додайте сіль і спеції, поставте на невеликий вогонь і, помішуючи, варіть хвилин 10-15. Готову ікру гарячою розкладіть в пропарені банки, стерилізувати на водяній бані 10-15 хвилин і закатати. Ну а якщо плануєте з'їсти її відразу – просто охолодіть і додайте часник за смаком.
Ірина ГОЛЄНКОВА.
Залишити коментар