Коли мрії збуваються
20 липня – Міжнародний день торта, присвячений дружбі і миру між людьми, країнами, народами, відзначають порівняно недавно. Він проходить під девізом "I Cake you", що в перекладі з англійської означає "Я прийду до тебе з тортом".
Щоб дізнатися про особливості "солодкої" професії, власні смакові вподобання та актуальні тенденції у кондитерському світі, ми поспілкувались із ковельчанкою Світланою Оксенюк (дівоче –Тудрій). Молода, симпатична, водночас скромна й привітна. Її кондитерськими шедеврами можна захоплюватись, робити численні фотосесії, а головне – усе смачно і продумано до дрібниць.
– Якщо відверто, то мої здібності до випікання тортів і приготування десертів та й, власне, вміння куховарити "прокинулись" після того, як пішла у декретну відпустку, – зізнається пані Світлана. – Мені тоді було лише 18. Але, як і кожна жінка, мріяла дивувати своїх рідних і друзів смачними та оригінальними стравами. А ще дуже хотілося, щоб приготоване мною, приносило користь, створювало настрій і приносило задоволення.
– Пані Світлано, звідки черпаєте творчі ідеї?
– Я сама по собі людина творча, закінчила Ковельську художню школу ім. Андроника Лазарчука. Мене не може не зачаровувати краса нашої квітучої Землі: луки, поля, зелені ліси, ріки й озера, мальовничі села, гамірливе життя міст! А яка красива й особлива кожна пора року! Все це відтворюю за допомогою пензля і фарб на аркуші. Звідси, мабуть, і поклик до усього прекрасного. Адже часто, виношуючи в думках нові ідеї, я йду і малюю чи не кожен кондитерський задум.
Мені пощастило проходити майстер-класи у найкращих кондитерів України. Неоціненний досвід отримала у Маріни Іванченко, засновника кондитерської школи "Sweet World" ("Солодкий світ"), співзасновника Всеукраїнської асоціації кондитерів України. Повірте, ці майстер-класи –суттєвий крок вперед.
– Що найголовніше у Вашій професії?
– Найголовніше – вкладати частинку своєї душі, адже професіоналізм приходить не за один день. Створити торт чи будь-які десерти – досить клопітка і об'ємна робота, але вона цього варта. Я керуюсь принципом виготовляти кондитерську продукцію винятково з якісних інгредієнтів. Замовляю бельгійський або італійський шоколад, ніколи не додаю маргарин, а тільки масло. Кондитерські вироби повинні бути окрасою і прекрасним доповненням до свята. Але не тільки цікаво і майстерно виконаними, а й корисними та смачними.
– Який кондитерський "витвір" вважаєте своєю гордістю?
– Радію, коли до смаку любителям солоденького торт "Світлана". Це – мій авторський рецепт. Великою популярністю користується торт "Молочна дівчинка", коржі якого виготовляють на основі згущеного молока і перемазуються вершковим кремом. До вподоби багатьом класичний німецький торт "Шварцвальд". Справжньою знахідкою є торт "Апельсиновий", рецепт випікання коржів якого запозичила у кондитера Деніса Олівера, а крем створила за власними ідеями. Найвибагливішим кондитерським гурманам пропоную торт "Снікерс" від кондитера Маріни Іванченко. Хто його куштував, то відзначає, що він дуже смачний.
– Світлано, про що мрієте, які ідеї найбільше хотілося б втілити у життя?
– Мрію відкрити власну кав'ярню. Почала навіть задумуватись над тим, щоб створити кулінарну школу для жінок, які мають бажання навчитися готувати. Власне, мабуть, треба починати з дівчаток, які в майбутньому стануть дружинами і мамами. Скільки в Ковелі різних гуртків, а кулінарне мистецтво фактично не викладає ніхто. Як приємно, коли у вас вдома тепло, затишно, а повсюди – аромат кави і смачної випічки!
Хотілося б, щоб кожна господиня вміла спекти торт, приємно дивуючи своїх рідних і друзів.
– Світлано, щиро вдячні вам за розмову! Творчих Вам успіхів і втілення креативних ідей!
Розмову вела
Світлана ТРОЦЮК.
НА ЗНІМКАХ: Світлана ОКСЕНЮК (ТУДРІЙ) з відомим українським кондитером Маріною ІВАНЧЕНКО; разом з мамою Вірою Юріївною.
Фото з домашнього архіву.
20 липня – Міжнародний день торта, присвячений дружбі і миру між людьми, країнами, народами, відзначають порівняно недавно. Він проходить під девізом "I Cake you", що в перекладі з англійської означає "Я прийду до тебе з тортом".
Щоб дізнатися про особливості "солодкої" професії, власні смакові вподобання та актуальні тенденції у кондитерському світі, ми поспілкувались із ковельчанкою Світланою Оксенюк (дівоче –Тудрій). Молода, симпатична, водночас скромна й привітна. Її кондитерськими шедеврами можна захоплюватись, робити численні фотосесії, а головне – усе смачно і продумано до дрібниць.
– Якщо відверто, то мої здібності до випікання тортів і приготування десертів та й, власне, вміння куховарити "прокинулись" після того, як пішла у декретну відпустку, – зізнається пані Світлана. – Мені тоді було лише 18. Але, як і кожна жінка, мріяла дивувати своїх рідних і друзів смачними та оригінальними стравами. А ще дуже хотілося, щоб приготоване мною, приносило користь, створювало настрій і приносило задоволення.
– Пані Світлано, звідки черпаєте творчі ідеї?
– Я сама по собі людина творча, закінчила Ковельську художню школу ім. Андроника Лазарчука. Мене не може не зачаровувати краса нашої квітучої Землі: луки, поля, зелені ліси, ріки й озера, мальовничі села, гамірливе життя міст! А яка красива й особлива кожна пора року! Все це відтворюю за допомогою пензля і фарб на аркуші. Звідси, мабуть, і поклик до усього прекрасного. Адже часто, виношуючи в думках нові ідеї, я йду і малюю чи не кожен кондитерський задум.
Мені пощастило проходити майстер-класи у найкращих кондитерів України. Неоціненний досвід отримала у Маріни Іванченко, засновника кондитерської школи "Sweet World" ("Солодкий світ"), співзасновника Всеукраїнської асоціації кондитерів України. Повірте, ці майстер-класи –суттєвий крок вперед.
– Що найголовніше у Вашій професії?
– Найголовніше – вкладати частинку своєї душі, адже професіоналізм приходить не за один день. Створити торт чи будь-які десерти – досить клопітка і об'ємна робота, але вона цього варта. Я керуюсь принципом виготовляти кондитерську продукцію винятково з якісних інгредієнтів. Замовляю бельгійський або італійський шоколад, ніколи не додаю маргарин, а тільки масло. Кондитерські вироби повинні бути окрасою і прекрасним доповненням до свята. Але не тільки цікаво і майстерно виконаними, а й корисними та смачними.
– Який кондитерський "витвір" вважаєте своєю гордістю?
– Радію, коли до смаку любителям солоденького торт "Світлана". Це – мій авторський рецепт. Великою популярністю користується торт "Молочна дівчинка", коржі якого виготовляють на основі згущеного молока і перемазуються вершковим кремом. До вподоби багатьом класичний німецький торт "Шварцвальд". Справжньою знахідкою є торт "Апельсиновий", рецепт випікання коржів якого запозичила у кондитера Деніса Олівера, а крем створила за власними ідеями. Найвибагливішим кондитерським гурманам пропоную торт "Снікерс" від кондитера Маріни Іванченко. Хто його куштував, то відзначає, що він дуже смачний.
– Світлано, про що мрієте, які ідеї найбільше хотілося б втілити у життя?
– Мрію відкрити власну кав'ярню. Почала навіть задумуватись над тим, щоб створити кулінарну школу для жінок, які мають бажання навчитися готувати. Власне, мабуть, треба починати з дівчаток, які в майбутньому стануть дружинами і мамами. Скільки в Ковелі різних гуртків, а кулінарне мистецтво фактично не викладає ніхто. Як приємно, коли у вас вдома тепло, затишно, а повсюди – аромат кави і смачної випічки!
Хотілося б, щоб кожна господиня вміла спекти торт, приємно дивуючи своїх рідних і друзів.
– Світлано, щиро вдячні вам за розмову! Творчих Вам успіхів і втілення креативних ідей!
Розмову вела
Світлана ТРОЦЮК.
НА ЗНІМКАХ: Світлана ОКСЕНЮК (ТУДРІЙ) з відомим українським кондитером Маріною ІВАНЧЕНКО; разом з мамою Вірою Юріївною.
Фото з домашнього архіву.
Залишити коментар