Раді вітати Вас!
  • Головна
  • Контакти
  • Реклама
Весь архів випусків
  • Головна
  • Категорії
    • Повідомлення в номер
    • Місцева влада
    • Репортаж
    • Політика
    • Погода
    • Редакційна пошта
    • Духовність
    • Закон і ми
    • Благодійність
    • Пам’ять
    • Спорт, природа і здоров’я
    • Всяка всячина
    • Реклама і оголошення
    • З неопублікованого
  • Галерея
  • Про нас
  • Відгуки читачів
  • Передплата
  • Контакти
  • Четвер, 19 червня 2025 року №26 (12982)

Повідомлення в номер / Шість страв з гарбуза, які урізноманітнять домашнє меню

14.11.2019

гарбузШість страв з гарбуза, які урізноманітнять домашнє меню

Одним з найпопулярніших овочів є гарбуз, який часто використовують для приготування супів і гарнірів, а також різноманітних десертів. 
Його цінують не тільки за смакові якості, але й за користь, адже гарбуз – овоч дієтичний, з великим вмістом клітковини і каротину.
Щоб трохи підзарядитися яскравим настроєм,  ми  пропонуємо  шість простих та цікавих страв з гарбуза, які неодмінно урізноманітнять домашнє меню.
Гарбузово-сирний суп
Інгредієнти:
n Гарбуз (розміром   великого грейпфрута)
n П'ять середніх картоплин
n Одна цибулина
n Один плавлений сирок
n 250 г жирних вершків
n Спеції за смаком
Приготування:
1. Гарбуз, картоплю і цибулю очистити, потім  порізати на великі кубики і обсмажити в сотейнику на вершковому маслі. Коли овочі обсмажаться, слід залити їх водою на п'ять сантиметрів вище суміші і залишити тушкуватись.
2. Коли овочі стануть м'якими, необхідно перетворити їх на пюре за допомогою блендера. Потім поставити на вогонь і поступово додавати плавлений сирок, даючи йому розчинитися.
3. Додайте вершки, посоліть і поперчіть. При подачі можна прикрасити зеленню і сухариками.
Рагу з яловичини 
в печеному гарбузі
Інгредієнти на 8 порцій:
n Великий гарбуз
n Один кілограм яловичини
n 3 ст. л. рослинної олії
n Один стакан води
n П'ять середніх картоплин
n Чотири морквини
n Один солодкий болгарський перець
n Чотири зубчики часнику
n Одна цибулина
n 2 ч. л. солі
n 1/2 ч. л. чорного меленого перцю
n 400 г консервованих помідорів
Приготування:
1. Наріжте м'ясо кубиками і підсмажте на рослинній олії. Після чого додайте крупно нарізані картоплю, моркву, солодкий перець, подрібнений часник, цибулю, а також сіль і перець. Додайте трохи води і залиште суміш тушкуватися протягом двох годин. Потім додайте помідори.
2. У гарбузі слід зрізати кришечку і ложкою дістати насіння. Далі, гарбуз потрібно помістити на деко і змастити зовні рослинним маслом.
3. Наповніть гарбуз рагу, закрийте "кришкою" і випікайте близько двох годин при температурі 1700С до розм'якшення гарбуза.
4. Подають страву на стіл разом з гарбузом, а при накладанні рагу слід зачерпувати зі стінок м'якоть овоча.
Гарбузово- морквяні котлети на пару
Інгредієнти:
n Середній гарбуз
n Морква - 3 шт.
n 1 яйце
n Манка - 2 ст. ложки
n Півсклянки молока
n Цукор - 1 ст. ложка
n Сіль, оливкова олія за смаком
Приготування:
1. Гарбуз і моркву натріть на крупній тертці.   Терту моркву залийте  молоком, доведіть до готовності, додайте гарбуз і манку, перемішайте і варіть протягом ще 10 хвилин.
2. Дайте масі охолонути і вбийте туди яйце. Додайте цукор і сіль. Вимішайте отриману масу в тісто.
3. Зробіть з тіста котлети, збризніть їх оливковою олією і відправляйте в пароварку на 20 хвилин. У вас вийдуть смачні й дієтичні котлети.
Кекси з гарбузом
Інгредієнти:
n 90 г вершкового масла
n 280 г борошна
n 1 ст. л меленої кориці
n Три яйця
n 1 ст. л цукру
n 180 мл молока
n 350 г м'якоті гарбуза
n 1 ст. л розпушувача
Приготування:
1. Просійте борошно в миску і змішайте з розпушувачем, корицею і дрібкою солі.
2. В окремому посуді змішайте яйця, молоко і м'яке масло. Додайте цукор і гарненько збийте.
3. Поступово всипаючи борошняну суміш, замісіть тісто і змішайте з тертим гарбузом.
4. Розмістіть формочки для кексів на деко і заповніть їх суміш'ю на 3/4 об'єму. Випікайте при температурі 200 градусів протягом 20-25 хвилин.
Десерт з гарбуза, яблук та сухофруктів
Інгредієнти:
n Гарбуз
n Яблука
n Курага
n Волоські або будь-які інші горіхи
n Мед
Приготування:
1. Яблука слід очистити від шкірки.  Разом з гарбузом нарізати кубиками. Потім яблука і гарбуз потрібно викласти в форму для запікання і випікати протягом 10 хвилин в духовці.
2. Тим часом подрібніть горіхи і курагу.
3. Коли яблука і гарбуз запечуться, посипте їх горіхами та курагою і випікайте ще 5-7 хвилин. В кінці полийте десерт медом. Такі ласощі можна їсти як гарячими, так і холодними.
Гарбузовий латте
Інгредієнти:
n Дві чашки молока
n Пара невеликих кубиків звареного гарбуза
n 2 ст. ложки цукру
n Трохи ванілі
n 1/2 ч. ложки суміші спецій (меленої кориці, тертого мускатного горіха, кардамону)
n Дві чашки свіжозвареного еспресо
n Збиті вершки (за бажанням)
Приготування:
1. У невелику каструльку влийте молоко, додайте кубики гарбуза і цукор. Проваріть все на середньому вогні, помішуючи, до кипіння.
2. Зніміть каструльку з вогню, додайте ваніль і спеції, перелийте суміш у чашу блендера і добре збийте до однорідної консистенції.
3. Влийте отриману молочно-гарбузову суміш у два келихи для латте. Далі додайте еспресо і, за бажанням, збиті вершки.
Підготувала 
Наталія РОМАНОВСЬКА.
Одним з найпопулярніших овочів є гарбуз, який часто використовують для приготування супів і гарнірів, а також різноманітних десертів. 
Його цінують не тільки за смакові якості, але й за користь, адже гарбуз – овоч дієтичний, з великим вмістом клітковини і каротину.
Щоб трохи підзарядитися яскравим настроєм,  ми  пропонуємо  шість простих та цікавих страв з гарбуза, які неодмінно урізноманітнять домашнє меню.
Гарбузово-сирний суп
Інгредієнти:
  • Гарбуз (розміром   великого грейпфрута)
  •  П'ять середніх картоплин
  •  Одна цибулина
  • Один плавлений сирок
  •  250 г жирних вершків
  •  Спеції за смаком
Приготування:
1. Гарбуз, картоплю і цибулю очистити, потім  порізати на великі кубики і обсмажити в сотейнику на вершковому маслі. Коли овочі обсмажаться, слід залити їх водою на п'ять сантиметрів вище суміші і залишити тушкуватись.
2. Коли овочі стануть м'якими, необхідно перетворити їх на пюре за допомогою блендера. Потім поставити на вогонь і поступово додавати плавлений сирок, даючи йому розчинитися.
3. Додайте вершки, посоліть і поперчіть. При подачі можна прикрасити зеленню і сухариками.

Рагу з яловичини  в печеному гарбузі
Інгредієнти на 8 порцій:
  • Великий гарбуз
  •  Один кілограм яловичини
  •  3 ст. л. рослинної олії
  •  Один стакан води
  •  П'ять середніх картоплин
  •  Чотири морквини
  •  Один солодкий болгарський перець
  • Чотири зубчики часнику
  • Одна цибулина
  • 2 ч. л. солі
  •  1/2 ч. л. чорного меленого перцю
  •  400 г консервованих помідорів
Приготування:
1. Наріжте м'ясо кубиками і підсмажте на рослинній олії. Після чого додайте крупно нарізані картоплю, моркву, солодкий перець, подрібнений часник, цибулю, а також сіль і перець. Додайте трохи води і залиште суміш тушкуватися протягом двох годин. Потім додайте помідори.
2. У гарбузі слід зрізати кришечку і ложкою дістати насіння. Далі, гарбуз потрібно помістити на деко і змастити зовні рослинним маслом.
3. Наповніть гарбуз рагу, закрийте "кришкою" і випікайте близько двох годин при температурі 1700С до розм'якшення гарбуза.
4. Подають страву на стіл разом з гарбузом, а при накладанні рагу слід зачерпувати зі стінок м'якоть овоча.
Гарбузово- морквяні котлети на пару
Інгредієнти:
  •  Середній гарбуз
  •  Морква - 3 шт.
  •  1 яйце
  •  Манка - 2 ст. ложки
  •  Півсклянки молока
  •  Цукор - 1 ст. ложка
  •  Сіль, оливкова олія за смаком
Приготування:
1. Гарбуз і моркву натріть на крупній тертці.   Терту моркву залийте  молоком, доведіть до готовності, додайте гарбуз і манку, перемішайте і варіть протягом ще 10 хвилин.
2. Дайте масі охолонути і вбийте туди яйце. Додайте цукор і сіль. Вимішайте отриману масу в тісто.
3. Зробіть з тіста котлети, збризніть їх оливковою олією і відправляйте в пароварку на 20 хвилин. У вас вийдуть смачні й дієтичні котлети.
Кекси з гарбузом
Інгредієнти:
  •  90 г вершкового масла
  • 280 г борошна
  •  1 ст. л меленої кориці
  • Три яйця
  • 1 ст. л цукру
  •  180 мл молока
  • 350 г м'якоті гарбуза
  •  1 ст. л розпушувача
Приготування:
1. Просійте борошно в миску і змішайте з розпушувачем, корицею і дрібкою солі.
2. В окремому посуді змішайте яйця, молоко і м'яке масло. Додайте цукор і гарненько збийте.
3. Поступово всипаючи борошняну суміш, замісіть тісто і змішайте з тертим гарбузом.
4. Розмістіть формочки для кексів на деко і заповніть їх суміш'ю на 3/4 об'єму. Випікайте при температурі 200 градусів протягом 20-25 хвилин.
Десерт з гарбуза, яблук та сухофруктів
Інгредієнти:
  • Гарбуз
  •  Яблука
  •  Курага
  • Волоські або будь-які інші горіхи
  • Мед
Приготування:
1. Яблука слід очистити від шкірки.  Разом з гарбузом нарізати кубиками. Потім яблука і гарбуз потрібно викласти в форму для запікання і випікати протягом 10 хвилин в духовці.
2. Тим часом подрібніть горіхи і курагу.
3. Коли яблука і гарбуз запечуться, посипте їх горіхами та курагою і випікайте ще 5-7 хвилин. В кінці полийте десерт медом. Такі ласощі можна їсти як гарячими, так і холодними.
Гарбузовий латте
Інгредієнти:
  •  Дві чашки молока
  •  Пара невеликих кубиків звареного гарбуза
  •  2 ст. ложки цукру
  •  Трохи ванілі
  • 1/2 ч. ложки суміші спецій (меленої кориці, тертого мускатного горіха, кардамону)
  • Дві чашки свіжозвареного еспресо
  •  Збиті вершки (за бажанням)
Приготування:
1. У невелику каструльку влийте молоко, додайте кубики гарбуза і цукор. Проваріть все на середньому вогні, помішуючи, до кипіння.
2. Зніміть каструльку з вогню, додайте ваніль і спеції, перелийте суміш у чашу блендера і добре збийте до однорідної консистенції.
3. Влийте отриману молочно-гарбузову суміш у два келихи для латте. Далі додайте еспресо і, за бажанням, збиті вершки.
Підготувала  Наталія РОМАНОВСЬКА.

Залишити коментар

Ваш коментар з’явиться після перевірки модератором

ВІСТІ КОВЕЛЬЩИНИ

  • Редактор
    Вельма Микола Григорович
  • Перший заступник редактора
    Ляшук Світлана Олександрівна
  • Головний бухгалтер
    Шостацька Ірина Іванівна

Громадсько-політична газета "Вісті Ковельщини" 2012-2025