Осінній калейдоскоп
Білчині подарунки
Чудово нині збирати гриби! Сонце не так сліпить, і листя опалого ще небагато, тому і шукати їх неважко.
Отож, якщо ви недосвідчений учасник "тихого полювання", деякі знахідки можуть поставити вас перед проблемою: уявіть, натрапляєте на великі боровики, а вони видерті з коренем і залишені на місці… Коли зустрічали таке і не клали здобич у кошик – даремно. Це витівки досвідченого грибника – білки. Як правило, занести на свій "склад" їй щастить лише невеличкі білі, підосичники, бабки, маслюки тощо. А ті, що не під силу, викрутивши із землі, звірятко лишає на тому самому місці. Таким чином, не гребуйте дарунком, сміливо беріть собі.
Але якщо натрапите на білчину "комору" – звіря сушить лісове "м'ясо" на гілочках, настромлюючи на сучки чи розкладаючи на чистих пеньках, а потім переправляє до схованок – не чіпайте припасів рудої! Користі вам буде мало, а пухнасту гризуху, що готується до зими, відчутно обділите.
І не збивайте ногами чи палицею незнайомі гриби і ті ж мухомори. Ними лікуються численні лісові мешканці, зокрема лосі, олені, козулі.
Смачна квасоля
Дозріла квасоля… Є з чим борщ варити, вінегрет робити. А от який смачний наїдок із неї готують здавна майстри грузинської кухні.
Квасолю замочують на 2 - 3 години в холодній воді, потім миють, варять на слабкому вогні. Коли буде готова, відвар зливають в окремий посуд. На сковороді у рослинній олії злегка обсмажують ріпчасту цибулю. Додають винний оцет і тушкують 2 - 3 хвилини, змішують із квасолею, солять, додають склянку відвару, чорний мелений перець, перемішують, кип'ятять до трьох хвилин (якщо це вам до вподоби, додайте 3 - 4 столових ложки томату-пасти чи соусу і кип'ятіть разом із ним). Щедро посипте зеленню (петрушка, селера), подавайте до столу.
На 3 – 4 порції: квасолі – 400 г, пів склянки олії (соєвої, кукурудзяної, соняшникової), 3 цибулини, пів склянки винного (яблучного) оцту, перець, сіль за смаком, зелень – скільки завгодно.
Скарби навкола нас
Осінь – не менш благодатна пора для збирання лікарських рослин, ніж весна чи літо. Зокрема, час припасати шипшину наприкінці серпня – на початку вересня.
Починають добувати коріння валеріани лікарської. Очистивши викопані корені й кореневища від землі, їх промивають, підв'ялюють і висушують. Шукати рослину слід по вологих луках, між чагарниками та по берегах річок, посеред сирого рідколісся. Відвар, особливо притаманна валеріані речовина пирил-метил-кетон, благодійно впливає на центральну нервову систему, допомагає при лікуванні щитовидної залози, сприяє травленню, заспокійливо діє при спазмах шлунка, кишечника, вживається при астмі, мігрені, неврозах тощо.
Не забудьмо про аїр болотяний (лепеха, татарське зілля). Вже назва підказує, де шукати його корінь – біля води; коріння омана (дев'ятисил) високого, що росте по гористих берегах річок і на вапнякових грунтах, лісових луках, вологих місцях. Заготовляють корінь і плоди дудника лісового, або дягелю, що селиться теж біля води (кореневища викопують навесні, плоди збирають восени). Перстач гусячий та прямостоячий: перша рослина квітне у травні – вересні, тоді й припасають траву, а плоди – як дозріють; друга цвіте у червні – вересні, її кореневища викопують восени.
Чудодійна брусниця достигає наприкінці серпня – на початку вересня у лісових районах, Лісостепу, Карпатах. Кровоспинний деревій (ахіллесову траву, за визначенням стародавніх греків) можна знайти де завгодно, окрім мокрих луків (сушать траву на повітрі). Горіхи дикорослої ліщини разом із медом чудово зміцнюють ослаблений організм. Збирають плоди і листя лоха вузьколистого – відваром перших зміцнюють шлунок, товченим сухим листям присипають застарілі рани, щоб вони очистилися і загоїлися.
А рецепти приготування настоянок, настоїв, відварів, соків зі згаданих рослин дасть лікар, у якого слід проконсультуватися про необхідність застосування того чи іншого зілля, дозування й метод використання. А мати подібні скарби під рукою конче потрібно: не вам знадобиться, то родичу чи товаришеві. Звичайно ж, краще, щоб ці ліки просто пролежали і нікому не знадобилися. Тож будьте здорові!
Ігор ВИЖОВЕЦЬ.
Білчині подарунки
Чудово нині збирати гриби! Сонце не так сліпить, і листя опалого ще небагато, тому і шукати їх неважко.
Отож, якщо ви недосвідчений учасник "тихого полювання", деякі знахідки можуть поставити вас перед проблемою: уявіть, натрапляєте на великі боровики, а вони видерті з коренем і залишені на місці… Коли зустрічали таке і не клали здобич у кошик – даремно. Це витівки досвідченого грибника – білки. Як правило, занести на свій "склад" їй щастить лише невеличкі білі, підосичники, бабки, маслюки тощо. А ті, що не під силу, викрутивши із землі, звірятко лишає на тому самому місці. Таким чином, не гребуйте дарунком, сміливо беріть собі.
Але якщо натрапите на білчину "комору" – звіря сушить лісове "м'ясо" на гілочках, настромлюючи на сучки чи розкладаючи на чистих пеньках, а потім переправляє до схованок – не чіпайте припасів рудої! Користі вам буде мало, а пухнасту гризуху, що готується до зими, відчутно обділите.
І не збивайте ногами чи палицею незнайомі гриби і ті ж мухомори. Ними лікуються численні лісові мешканці, зокрема лосі, олені, козулі.
Смачна квасоля
Дозріла квасоля… Є з чим борщ варити, вінегрет робити. А от який смачний наїдок із неї готують здавна майстри грузинської кухні.
Квасолю замочують на 2 - 3 години в холодній воді, потім миють, варять на слабкому вогні. Коли буде готова, відвар зливають в окремий посуд. На сковороді у рослинній олії злегка обсмажують ріпчасту цибулю. Додають винний оцет і тушкують 2 - 3 хвилини, змішують із квасолею, солять, додають склянку відвару, чорний мелений перець, перемішують, кип'ятять до трьох хвилин (якщо це вам до вподоби, додайте 3 - 4 столових ложки томату-пасти чи соусу і кип'ятіть разом із ним). Щедро посипте зеленню (петрушка, селера), подавайте до столу.
На 3 – 4 порції: квасолі – 400 г, пів склянки олії (соєвої, кукурудзяної, соняшникової), 3 цибулини, пів склянки винного (яблучного) оцту, перець, сіль за смаком, зелень – скільки завгодно.
Скарби навкола нас
Осінь – не менш благодатна пора для збирання лікарських рослин, ніж весна чи літо. Зокрема, час припасати шипшину наприкінці серпня – на початку вересня.
Починають добувати коріння валеріани лікарської. Очистивши викопані корені й кореневища від землі, їх промивають, підв'ялюють і висушують. Шукати рослину слід по вологих луках, між чагарниками та по берегах річок, посеред сирого рідколісся. Відвар, особливо притаманна валеріані речовина пирил-метил-кетон, благодійно впливає на центральну нервову систему, допомагає при лікуванні щитовидної залози, сприяє травленню, заспокійливо діє при спазмах шлунка, кишечника, вживається при астмі, мігрені, неврозах тощо.
Не забудьмо про аїр болотяний (лепеха, татарське зілля). Вже назва підказує, де шукати його корінь – біля води; коріння омана (дев'ятисил) високого, що росте по гористих берегах річок і на вапнякових грунтах, лісових луках, вологих місцях. Заготовляють корінь і плоди дудника лісового, або дягелю, що селиться теж біля води (кореневища викопують навесні, плоди збирають восени). Перстач гусячий та прямостоячий: перша рослина квітне у травні – вересні, тоді й припасають траву, а плоди – як дозріють; друга цвіте у червні – вересні, її кореневища викопують восени.
Чудодійна брусниця достигає наприкінці серпня – на початку вересня у лісових районах, Лісостепу, Карпатах. Кровоспинний деревій (ахіллесову траву, за визначенням стародавніх греків) можна знайти де завгодно, окрім мокрих луків (сушать траву на повітрі). Горіхи дикорослої ліщини разом із медом чудово зміцнюють ослаблений організм. Збирають плоди і листя лоха вузьколистого – відваром перших зміцнюють шлунок, товченим сухим листям присипають застарілі рани, щоб вони очистилися і загоїлися.
А рецепти приготування настоянок, настоїв, відварів, соків зі згаданих рослин дасть лікар, у якого слід проконсультуватися про необхідність застосування того чи іншого зілля, дозування й метод використання. А мати подібні скарби під рукою конче потрібно: не вам знадобиться, то родичу чи товаришеві. Звичайно ж, краще, щоб ці ліки просто пролежали і нікому не знадобилися. Тож будьте здорові!
Ігор ВИЖОВЕЦЬ.
Залишити коментар