З молитвою і добрими думками
Незабаром ми зустрічатимемо найбільше християнське світле свято – Великдень. Ми з трепетом чекаємо цей день – близький і бажаний кожній людині з дитинства.
Пам'ятаю, як малими ми рахували дні, коли вже настане цей світлий Пасхальний день. В селах особливо відчувалась підготовка і святкування Великодня. До цього свята батьки старались дітей одягнути в новий одяг, господарі наводили лад на подвір'ях, хати оновлені, побілені, пофарбовані. Дійсно, як у Т. Шевченка – "неначе писанка село". І в кожній хаті – наче кондитерський цех, село тоне у надзвичайних ароматах. Великдень.
Кожна господиня докладає чимало зусиль і переживань, щоб пасхальний хліб вдався. Бо це – стародавній символ життєвої повноти і сили. Вдалась паска – все добре складеться в родині до наступного року.
У розпал підготовки до свята я поспілкувалася з Іриною Макарівною Козел із Голоб. Ірина Макарівна має своєрідний талант зробити, спекти, прикрасити. Про неї кажуть, що як зготує чи спече, – не відірватись, як стіл накриє – не надивитись, як заспіває – не наслухатись. Родом пані Ірина з Маневицького району, її дитинство проходило серед мальовничої лісової краси.
– Люди, зокрема, й мої батьки, жили з лісу, господарства, основна робота – ягоди, гриби, то й нас цьому навчали. Це був головний дохід для сім'ї, – згадує нині моя співрозмовниця. – Звичайно, всі свята відзначали в колі сім'ї, але Великдень завжди був особливий. На це свято мама пекла білий-білий солодкий хліб. Такий добрий, що смак його я і нині пам'ятаю, як далекий, дорогий спогад дитинства. Не менше значення пасхального атрибуту мали писанки. Правда, писанки – це тепер, в моєму дитинстві то були крашанки. І тоді, і нині – це щось святе. Діти завжди чекають, коли мама буде фарбувати яйця. У нас вдома для цього використовували лушпиння цибулі. Бо завжди крашанки мали бути червоного кольору, а ще фарбували в лататті – тоді яйця були жовті. Як накладе мама в кошик крашанок – очей не відвести.
А пекти пасхальний хліб мене навчила свекруха. Коли вийшла заміж, в родині чоловіка пекли паски і мазурки. Паски були менш солодкі, в них клали менше жиру, яєць, пахощів, бо це був такий хліб для м'яса, а от мазурки – тут уже розцвітала фантазія кожної господині, та й рецепт випічки був власний, хоч нерідко й ділились між собою. В паски клали продукти свіжі, якісні, борошно двічі пересіювали. А як прикрасити паски і мазурки – це вже фантазія кожного. Нині ринки й магазини рясніють різними прикрасами, але особливо ошатно виглядає й оздоблення з тіста.
Перш, ніж братися до процесу випікання великоднього хліба, обов'язково промовляю молитву "Отче наш", аби з Божою поміччю паска вдалася. Звичайно, дуже хвилююся кожного разу, стежу, щоб протягу не було, аби ніхто не грюкнув, а в кухні щоб було чистенько та охайно.
Ще печу сирну паску (в нас казали "мандричка"). Тут теж в кожної господині свій рецепт. Колись у складі цієї випічки були просто сир, яйця, манка, масло, тепер і родзинки додаю, і цукати, й шоколадом поливаю, як люблять в моїй сім'ї. Ці премудрості перейняла від своїх батьків, тепер уже навчились мої діти – донька, невістки. Бо святкування Великодня – це не просто звичаї, це наше життя. Із ним пов'язано багато легенд, переказів.
В нас казали, що щастя ходить між людьми у ніч перед Великоднем, тому зустріти його може той, хто не спить. І колись вдома, і зараз в селищі тільки задзвонять дзвони, то з усіх сторін люди йдуть із пасхальними корзинами до церкви. В дитинстві й нас батьки брали до церкви, я і своїх дітей водила, тепер з онуками ходжу. І надзвичайно радісно, велично чути звідусіль: "Христос Воскрес!" і самим серцем стверджувати – "Воістину Воскрес!".
Попри основну роботу, Ірина Макарівна завжди знаходила час для випікання. Її смачними, пухкими, духмяними короваями смакували гості не на одному весіллі в нашому краї. А зараз жінка випікає чимало пасок і для воїнів, які перебувають в зоні АТО/ООС.
У храмі святого Юрія Переможця селища Голоби (настоятель – о. Ніфонт) уже кілька років поспіль проводять виставку-презентацію пасок. Гарні, ароматні, заквітчані – одна одної краща. Серед них завжди – і великодній хліб Ірини Козел.
Тож нехай мелодія Великодніх дзвонів лунає в кожній домівці, принесе мир, здоров'я, достаток. Христос Воскрес! Воістину Воскрес!
Валентина СІЧКАР.
НА ЗНІМКУ: Ірина КОЗЕЛ з Голоб готується до Великодня.
Фото автора.
Незабаром ми зустрічатимемо найбільше християнське світле свято – Великдень. Ми з трепетом чекаємо цей день – близький і бажаний кожній людині з дитинства.
Пам'ятаю, як малими ми рахували дні, коли вже настане цей світлий Пасхальний день. В селах особливо відчувалась підготовка і святкування Великодня. До цього свята батьки старались дітей одягнути в новий одяг, господарі наводили лад на подвір'ях, хати оновлені, побілені, пофарбовані. Дійсно, як у Т. Шевченка – "неначе писанка село". І в кожній хаті – наче кондитерський цех, село тоне у надзвичайних ароматах. Великдень.
Кожна господиня докладає чимало зусиль і переживань, щоб пасхальний хліб вдався. Бо це – стародавній символ життєвої повноти і сили. Вдалась паска – все добре складеться в родині до наступного року.
У розпал підготовки до свята я поспілкувалася з Іриною Макарівною Козел із Голоб. Ірина Макарівна має своєрідний талант зробити, спекти, прикрасити. Про неї кажуть, що як зготує чи спече, – не відірватись, як стіл накриє – не надивитись, як заспіває – не наслухатись. Родом пані Ірина з Маневицького району, її дитинство проходило серед мальовничої лісової краси.
– Люди, зокрема, й мої батьки, жили з лісу, господарства, основна робота – ягоди, гриби, то й нас цьому навчали. Це був головний дохід для сім'ї, – згадує нині моя співрозмовниця. – Звичайно, всі свята відзначали в колі сім'ї, але Великдень завжди був особливий. На це свято мама пекла білий-білий солодкий хліб. Такий добрий, що смак його я і нині пам'ятаю, як далекий, дорогий спогад дитинства. Не менше значення пасхального атрибуту мали писанки. Правда, писанки – це тепер, в моєму дитинстві то були крашанки. І тоді, і нині – це щось святе. Діти завжди чекають, коли мама буде фарбувати яйця. У нас вдома для цього використовували лушпиння цибулі. Бо завжди крашанки мали бути червоного кольору, а ще фарбували в лататті – тоді яйця були жовті. Як накладе мама в кошик крашанок – очей не відвести.
А пекти пасхальний хліб мене навчила свекруха. Коли вийшла заміж, в родині чоловіка пекли паски і мазурки. Паски були менш солодкі, в них клали менше жиру, яєць, пахощів, бо це був такий хліб для м'яса, а от мазурки – тут уже розцвітала фантазія кожної господині, та й рецепт випічки був власний, хоч нерідко й ділились між собою. В паски клали продукти свіжі, якісні, борошно двічі пересіювали. А як прикрасити паски і мазурки – це вже фантазія кожного. Нині ринки й магазини рясніють різними прикрасами, але особливо ошатно виглядає й оздоблення з тіста.
Перш, ніж братися до процесу випікання великоднього хліба, обов'язково промовляю молитву "Отче наш", аби з Божою поміччю паска вдалася. Звичайно, дуже хвилююся кожного разу, стежу, щоб протягу не було, аби ніхто не грюкнув, а в кухні щоб було чистенько та охайно.
Ще печу сирну паску (в нас казали "мандричка"). Тут теж в кожної господині свій рецепт. Колись у складі цієї випічки були просто сир, яйця, манка, масло, тепер і родзинки додаю, і цукати, й шоколадом поливаю, як люблять в моїй сім'ї. Ці премудрості перейняла від своїх батьків, тепер уже навчились мої діти – донька, невістки. Бо святкування Великодня – це не просто звичаї, це наше життя. Із ним пов'язано багато легенд, переказів.
В нас казали, що щастя ходить між людьми у ніч перед Великоднем, тому зустріти його може той, хто не спить. І колись вдома, і зараз в селищі тільки задзвонять дзвони, то з усіх сторін люди йдуть із пасхальними корзинами до церкви. В дитинстві й нас батьки брали до церкви, я і своїх дітей водила, тепер з онуками ходжу. І надзвичайно радісно, велично чути звідусіль: "Христос Воскрес!" і самим серцем стверджувати – "Воістину Воскрес!".
Попри основну роботу, Ірина Макарівна завжди знаходила час для випікання. Її смачними, пухкими, духмяними короваями смакували гості не на одному весіллі в нашому краї. А зараз жінка випікає чимало пасок і для воїнів, які перебувають в зоні АТО/ООС.
У храмі святого Юрія Переможця селища Голоби (настоятель – о. Ніфонт) уже кілька років поспіль проводять виставку-презентацію пасок. Гарні, ароматні, заквітчані – одна одної краща. Серед них завжди – і великодній хліб Ірини Козел.
Тож нехай мелодія Великодніх дзвонів лунає в кожній домівці, принесе мир, здоров'я, достаток. Христос Воскрес! Воістину Воскрес!
Валентина СІЧКАР.
НА ЗНІМКУ: Ірина КОЗЕЛ з Голоб готується до Великодня.
Фото автора.
Залишити коментар