В житті знадобиться...
Лохина у вашому саду
Лохина – невеличкий кущ (невелике дерево) родини Вересових, що росте майже у всій Північній півкулі. Здавалося б, ця рослина зовсім невибаглива. Але ті, хто пробував виростити лохину у власному саду, знають, скільки уваги, зусиль, догляду вона потребує.
Підготовка ґрунту для висадки посадкового матеріалу
До прикладу, спеціального ґрунту з високою кислотністю рН 4,0. Щоб досягнути такого показника, купують спеціальні окислювачі або ж поливають посадкову яму розчинами води та оцту (50 мл на відро), лимонної або щавлевої кислоти (5 г на відро).
Також у посадкову яму для лохини рекомендують додавати:
- ґрунт хвойного лісу;
- мох сфагнум, кору, суху соснову хвою;
- торф та землю з ділянки, на якій ростиме чагарник;
- річковий пісок, що сприятиме проникненню повітря до кореневої системи.
Не менш важливо підсипати висаджені саджанці сумішшю хвої та перепрілого листя, тирси чи соломи, що захистять рослину від пересихання. Але навіть всі ці заходи не гарантують ідеального результату. Адже лохина у дикому середовищі творить симбіоз з грибами, які насичують її кореневу систему поживними речовинами. Створити такий симбіоз штучно – завдання не з простих. Так само, як і вибір місця для саджанців.
Вибрати правильне місце для посадки лохини
Ділянка для висадки лохини має відповідати наступним критеріям:
- багато сонячного світла;
- затишок без сильних вітрів та пізніх весняних приморозків;
- підвищення та пагорби, де не затримується волога ;
- бажана наявність пасіки в радіусі кількох кілометрів, що забезпечить краще запилення квітів.
Зберігаємо дистанцію між саджанцями лохини
Висаджують саджанці лохини на відстані до 1,5 м для високорослих сортів, та до 1 м – для низькорослих, після висадки щедро поливають. У липні-серпні варто забезпечити дворазовий полив, бажано – крапельною системою. А в особливо спекотні дні кущі лохини обприскують.
Найпростіший спосіб отримання поживних ягід
Просто придбайте їх у досвідченого виробника, який вирощує лохину з дотриманням усіх екологічних стандартів. Та насолоджуйтеся смаком і користю цієї виняткової ягоди – без зайвих зусиль!
Лохина – невеличкий кущ (невелике дерево) родини Вересових, що росте майже у всій Північній півкулі. Здавалося б, ця рослина зовсім невибаглива. Але ті, хто пробував виростити лохину у власному саду, знають, скільки уваги, зусиль, догляду вона потребує.
Підготовка ґрунту для висадки посадкового матеріалу
До прикладу, спеціального ґрунту з високою кислотністю рН 4,0. Щоб досягнути такого показника, купують спеціальні окислювачі або ж поливають посадкову яму розчинами води та оцту (50 мл на відро), лимонної або щавлевої кислоти (5 г на відро).
Також у посадкову яму для лохини рекомендують додавати:
- ґрунт хвойного лісу;
- мох сфагнум, кору, суху соснову хвою;
- торф та землю з ділянки, на якій ростиме чагарник;
- річковий пісок, що сприятиме проникненню повітря до кореневої системи.
Не менш важливо підсипати висаджені саджанці сумішшю хвої та перепрілого листя, тирси чи соломи, що захистять рослину від пересихання. Але навіть всі ці заходи не гарантують ідеального результату. Адже лохина у дикому середовищі творить симбіоз з грибами, які насичують її кореневу систему поживними речовинами. Створити такий симбіоз штучно – завдання не з простих. Так само, як і вибір місця для саджанців.
Вибрати правильне місце для посадки лохини
Ділянка для висадки лохини має відповідати наступним критеріям:
- багато сонячного світла;
- затишок без сильних вітрів та пізніх весняних приморозків;
- підвищення та пагорби, де не затримується волога ;
- бажана наявність пасіки в радіусі кількох кілометрів, що забезпечить краще запилення квітів.
Зберігаємо дистанцію між саджанцями лохини
Висаджують саджанці лохини на відстані до 1,5 м для високорослих сортів, та до 1 м – для низькорослих, після висадки щедро поливають. У липні-серпні варто забезпечити дворазовий полив, бажано – крапельною системою. А в особливо спекотні дні кущі лохини обприскують.
Найпростіший спосіб отримання поживних ягід
Просто придбайте їх у досвідченого виробника, який вирощує лохину з дотриманням усіх екологічних стандартів. Та насолоджуйтеся смаком і користю цієї виняткової ягоди – без зайвих зусиль!
Заморожування продуктів
Велика кількість овочевих, фруктових та ягідних заготовок, які зберігаються у морозильній камері, дозволить заощадити кошти і час, що зазвичай витрачаються на приготування їжі. Використовуйте властивості заморозки по максимуму, щоб зберегти смакові якості, текстуру та користь продуктів харчування.
Переваги використання технології заморожування
1. Економте час. Готуйте та заморожуйте додаткову кількість страв у вихідні. Таким чином ви розвантажите перенапружені робочі дні і зможете приготувати достатню кількість заготовок з м’яса, овочів та фруктів. Для швидкого приготування смачних страв варто робити заготовки продуктів невеликими порціями.
2. Зробіть страви смачнішими. Для покращення смакових якостей страв робіть м’ясні заготовки, залиті маринадом. У такому разі процес маринування почнеться вже під час розморожування.
3. Економте кошти. Намагайтесь заморожувати сезонні овочі та фрукти. Так ви значно зекономити кошти, адже взимку їхня ціна піднімається у декілька раз.
4. Споживайте корисне. Сезонна заморозка має ще одну перевагу. Вона допомагає зберігати корисні властивості овочів та фруктів, щоб навіть у “не сезон” отримувати користь для здоров’я.
Правила безпечної заморозки
Щоб заморожена їжа залишалася корисною і смачною, варто дотримуватися наступних рекомендацій.
1. Гарячі продукти перед заморожуванням варто охолодити, що здійснюється в умовах кімнатної температури.
2. Для швидкого охолодження продуктів харчування краще використовувати неглибокий, непокритий посуд.
3. Перевірте температуру всередині морозильної камери, яка має становити – 18°С.
4. Якщо заморожуєте продукти у пакетах, між ними повинен залишатись невеликий простір для циркуляції охолодженого повітря.
5. При заморожуванні рідких речовин у ємності необхідно залишити невеликий “запас” повітря, необхідний для розширення рідини та збільшення її обсягу в процесі заморожування.
На ємностях, у яких ви морозите овочі, фрукти або готові страви, вкажіть дату їхнього приготування. Це суттєво полегшить контроль строку придатності і допоможе у сортуванні продуктів перед вживанням.
Які овочі можна заморозити?
Перед приготуванням заготовок для морозильника у домашніх умовах варто детально вивчити, як правильно заморозити овочі. Адже кожна овочева культура має власні особливості.
Як заморозити броколі?
Для правильного заморожування броколі достатньо зробити наступне:
- виберіть гарні на вигляд овочі з щільними суцвіттями;
- підготовлені суцвіття обережно промийте під проточною водою і викладіть на рушник;
- пробланшуйте капусту протягом 2-х хвилин;
- швидко охолодіть броколі у крижаній воді;
- герметично запакуйте овочі невеликими порціями.
Ще один варіант, як заморозити цвітну капусту, броколі, кабачки та інші овоч. Це можна зробити у вигляді збірної заготовки для овочевого рагу або супу.
Як заморозити перець?
Солодкий перець дуже часто використовується в кулінарії. Цей продукт легко піддається заморожуванню, як шматочками, так і повністю. Для його заморожування достатньо помити перець під проточною водою, просушити його та помістити у спеціальний пакет для морозильної камери. Заморожений болгарський перець можна використати для запікання, фарширування, приготування овочевого рагу або інших страв. Також цей овоч добре доповнить смак супів. Заморожування болгарського перцю дозволяє зберегти вітамінний склад та поживну цінність свіжих овочів.
Як заморозити кабачки?
Свіжі кабачки не тільки часто використовуються у приготуванні смачної та корисної їжі, а й ідеально підходять для приготування заготовок на зиму. Їх можна заморозити порізавши невеликими кубиками або кільцями. Підготовлені овочі кладуть у контейнери чи пакети та відправляють до морозильної камери з температурою – 18°С.
Заморожування ягід та фруктів
Заморожені ягоди, шматочки фруктів та фруктові пюре ідеально підходять для приготування пирогів, компотів або різноманітних джемів. Перед тим як заморозити аличу, сливи, варто промити ягоди під проточною водою, видалити кісточки та добре їх просушити. Потім фрукти необхідно розділити на невеликі порції і покласти до морозильної камери.
10 важливих справ у квітнику
1. Зріжте сухоцвіти. Пора заготовляти основу для зимових букетів. Виберіть сухий день і зріжте рослини. Підвісьте їх в темному, добре провітрюваному приміщенні бутонами вниз і залиште там для просушування.
2. Зберіть насіння рослин: календули, настурції, гвоздики і інших однорічників. Після збору переберіть браковані, а якісний насіннєвий матеріал висушіть, розкладіть по пакетах і підпишіть.
3. Підгодуйте квіти. Клематиси в серпні слід удобрити сульфатом калію (25-30 г на 10 л води), а ближче до вересня внести під кожен кущ суміш - по 0,5 ст.л. суперфосфату і сірчанокислого калію. Пишне цвітіння клематисів забезпечить борна кислота, 2 г якої потрібно розвести в склянці гарячої води, а потім розбавити в 10 л води. Для пишного цвітіння не менш потребують фосфорно-калійної підгодівлі гладіолуси і жоржини. Готують розчин так: 15 г суперфосфату і 30 г сульфату калію змішують з 10 л води. А від майбутніх холодів ці квіти захистить підгортання на висоту 25 см.
4. Займіться розподілом багаторічників. Вашої уваги потребують флокси, айстри, дельфініуми, лілії, конвалії і примули. Якщо у вашому квітнику ростуть іриси, з ними в першій половині місяця теж потрібно провести процедуру розподілу, якщо, звичайно, ви не зробили цього в липні.
5. Посадіть цибулинні і дворічники. Пора приступати до посадки рослин, квітуючих восени. В цей же час на постійне місце традиційно пересаджують розсаду братків, мальви, турецької гвоздики.
6. Закладіть новий газон. У серпні ще не пізно створити зелену галявину, “заселивши” її потрібними травами. Якщо при посіві газону землю під нього ви не удобрювали, то після появи сходів висотою 3-4 см внесіть на кожен квадрат суміш з 50 г сечовини, 30 г суперфосфату і 20 г сульфату калію і рясно його полийте.
7. Подбайте про теплолюбні культури. Такі рослини, як троянди і канни, потребують ретельної попередньої підготовки до холодів. З цієї причини троянди в серпні припиняють поливати, підгодовувати і обрізати їм пагони. Канни в цьому місяці обов’язково слід підгорнути, повністю закривши кореневу шийку шаром грунту.
8. Уважно огляньте рододендрони. У серпні їх іноді можуть вражати хвороби. На початку місяця проведіть “ревізію” рослин. При виявленні хвороб все уражене листя акуратно зріжте чистим гострим інструментом.
9. Наведіть порядок на землі. Ця робота стосується не тільки квітника, а й всієї ділянки в цілому. Все сміття, що залишилося від серпневих процедур, а також листя, одиничні екземпляри яких починає опадати вже в серпні, “причешіть” граблями і приберіть з ділянки. Ближче до осені починайте оглядати інвентар.
10. Приділіть увагу кімнатним рослинам. Серпень – останній місяць цього сезону, коли кімнатні рослини бажано обрізати, розділити, пересадити в вазон більшого розміру або хоча б замінити верхній шар грунту. Пам’ятайте, що у більшості кімнатних вихованців скоро почнеться період спокою, в який їх по можливості краще не турбувати. Слідкуйте за температурою повітря: ближче до кінця місяця теплолюбні рослини потрібно починати переносити з веранди або тераси в будинок.
Як боротися з мурахами?
Головна перевага використання домашніх продуктів в тому, що вони більш безпечні для домочадців. Ризик отруєння або виникнення алергії мінімальний.
Рецепти домашніх отрут:
1. Приманка з борною кислотою. Купіть в аптеці пакетик борної кислоти. Зваріть куряче яйце. Змішайте жовток з порошком. Додайте мед, варення або цукор для приманки. Скачайте маленькі кульки. Залиште їх в недоступному для дітей місці. Мурашки охоче розтягнуть частування, віднесуть смертоносні ласощі в гніздо. Схожу приманку можна зробити з суміші борної кислоти і фаршу.
2. Дріжджі + цукор. Додайте до солодощів трохи дріжджів, розкладіть приманку. Ті, що прийшли за ласощами комахи віднесуть в гніздо небезпечну їжу. Набряклі дріжджі смертельні для маленьких комах. Той же ефект викликають манна крупа, кукурудзяна мука.
3. Кавова гуща. Ще один ефективний спосіб як знищити мурах. У чистому вигляді вона не приваблює комах. Але ви вже знаєте хитрість – досить додати солодкість. Змішайте каву з цукровим сиропом, варенням або медом і смертоносні ласощі готові.
Щоб боротьба була максимально ефективною, потрібно не тільки засилати отруєну їжу в гніздо, а й знищувати мурашині стежки.
Можна обробляти доріжки соняшниковою олією, збиваючи комах зі шляху.
Більш акуратний та зручний спосіб – використовувати мильний розчин. Розведіть в 0,5 л води 1 ч. л. рідкого мила. Протріть отриманим розчином мурашині стежки. Робочі особини втратять дорогу до гнізда. Ну, а з ними ви вже зможете розібратися підручними засобами.
Зробіть пастку. Візьміть блюдечко, обклейте його края двостороннім скотчем. Налийте в ємність солодку принаду: цукровий сироп або варення. Чекайте. Комахи приповзуть на запах ласощів, але потраплять в пастку клейкої стрічки. Єдиний мінус цього методу – ви будете знищувати робочих особин і ніяк не впораєтеся з гніздом.
А ось якщо вам пощастило відшукати мурашник, варто звернутися до більш радикального методу. Усуньте проблему одним махом, заливши гніздо 50 мл бензину. Суворо, але дієво.
Ароматний захист
За допомогою запахів комашки позначають їжу, стежки, посилають один одному сигнали небезпеки. Замислюючись, ніж вивести мурах, зверніться до продуктів з ароматами, які відлякують їх: м’ята; камфора; часник; гвоздика; кориця; цедра цитрусових фруктів; лаванда; ромашка; лавровий лист.
Виберіть приємний для вас аромат, наповніть їм житло. У такій атмосфері комахи не зможуть перебувати.
За допомогою ароматних розчинів обробляйте мурашині доріжки протягом тижня. Відмінний засіб – суміш етилового спирту (250 мл) з ефірними маслами м’яти (20 крапель) і лаванди (10 крапель).
Така ароматерапія приємна для домочадців, але відлякує непрошених гостей.
Сторінку підготувала завідувачка відділу редакції газети “Вісті Ковельщини” Світлана ТРОЦЮК.
Залишити коментар