Раді вітати Вас!
  • Головна
  • Контакти
  • Реклама
Весь архів випусків
  • Головна
  • Категорії
    • Повідомлення в номер
    • Місцева влада
    • Репортаж
    • Політика
    • Погода
    • Редакційна пошта
    • Духовність
    • Закон і ми
    • Благодійність
    • Пам’ять
    • Спорт, природа і здоров’я
    • Всяка всячина
    • Реклама і оголошення
    • З неопублікованого
  • Галерея
  • Про нас
  • Відгуки читачів
  • Передплата
  • Контакти
  • Четвер, 15 травня 2025 року №21 (12977)

Повідомлення в номер / Свій імунітет зміцнюйте самі!

11.11.2021 Зінчук Вікторія Петрівна

чайСвій імунітет зміцнюйте самі!

Міцний імунітет може захистити від багатьох бактерій та вірусів. Навіть якщо ви захворієте, то хвороба має пройти швидше, легше та без ускладнень. 
Причинами зниження імунітету є нездоровий спосіб життя, хронічний стрес, хронічне недосипання, незбалансоване харчування, дефіцит вітамінів та мікроелементів в їжі, відсутність достатнього фізичного навантаження. Слабкий імунітет мають люди літнього віку, із зайвою вагою.
Для зміцнення імунітету варто регулярно споживати велику кількість овочів та фруктів, достатньо спати (намагатися лягати до 11-ї вечора), уникати тривалого стресу, не курити. Якщо вживаєте алкоголь, то, принаймні, дотримуйтеся добового ліміту. Регулярно виконуйте фізичні вправи, підтримуйте вагу тіла в межах норми, намагайтеся уникати інфекції, дотримуйтеся особистої гігієни.
Щоб захисні сили організму працювали на повну потужність, ваш раціон має бути збалансованим. Тобто ключовим тут є не конкретні продукти в щоденному меню, а сама культура прийому їжі. 
По-перше, ніколи не пропускайте основних прийомів їжі: сніданок, обід і вечеря мають бути завжди, а перекуси на ходу мусять відійти в минуле. По-друге, не відмовляйтесь від сезонних і місцевих продуктів. По-третє, сміливо скорочуйте вживання цукру, солі, алкоголю та споживайте лише необхідну кількість калорій.
Серед продуктів, що підвищують імунітет, мають бути кольорові овочі та фрукти, багаті на антиоксиданти - речовини, що захищають організм від дії шкідливих речовин. Клітковина, що міститься в овочах, фруктах, зернових, горіхах і насінні, є запорукою здорового кишківника та життєздатності «дружньої» мікрофлори всередині нього. 
Пийте ягідні та трав’яні чаї. Споживайте сухофрукти, наприклад, курагу чи сушені яблука. Правильно заморожені ягоди – чудове джерело корисних речовин для укріплення імунітету восени та взимку. Риба – джерело омега-3 поліненасичених жирних кислот – також є важливим компонентом здорового харчування. Практикуйте принаймні двічі на тиждень «рибні дні». 
Замініть сир високої жирності на низьку жирність - 5-9% і кисло-молочні продукти на - 1,5-2,5% жирності. Адже жир і жиророзчинні вітаміни захищають ваші легені. 
Саме тому свій імунітет можна підтримати, споживаючи традиційний український продукт —сало. Адже оболонки наших клітин складаються з жирів фосфоліпідів. І сало якраз розкладається у нашому організмі на корисні жири, які роблять наші оболонки зволоженими. Так, зволожена оболонка носово-ротової порожнини буде затримувати віруси. А от якщо слизові пересушені, то вірус буде швидко проникати в організм і розмножуватися, в результаті чого виникатиме запалення. 
Сало – це насичений жир. А вистілка легень (сурфактант) якраз містить тільки насичені жири. Тому людям, які кашляють, мають пневмонію або вже одужують варто їсти сало, яке сприяє синтезу легеневого сурфактанту. 
Цибуля «лідер» за вмістом квертецину – антиоксиданту, який має протизапальні властивості. Цибуля також містить різні фітонциди, які мають антибактеріальний і противірусний ефект.
Часник містить аліцин, який має противірусну, антибактеріальну, протигрибкову дію, поліпшує кровотік. Але часником не варто зловживати (максимум два зубчика у день), щоб не виникло гастриту, ерозії чи язви шлунку.
Дуже гарні «стимулятори» імунних властивостей організму продукти, які містять вітамін С, адже вони підвищують рівень лейкоцитів. Це – різноманітні овочі в сирому вигляді (при термообробці вітамін С руйнується), такі як перець, різних видів капуста, а також зелень (кріп, листя салату, петрушка). Ну й, звісно, фрукти (лимони, апельсини, мандарини, ківі). 
Дуже корисно в осінньо-зимовий період пити чай з шипшини, яка багата на вітамін С. 
Ехінацея і бузина теж значно зміцнюють імунітет. Але при covid-19 їх вживати не варто, бо коронавірусна інфекція при цьому може призвести до зворотної проблеми і спровокувати розвиток сильної запальної відповіді – гіперактивності імунної системи. 
Захисту слизових сприяє яєчний жовток, який містить лецитин, що є одним з найбільш важливих речовин, необхідних для підтримки і зміцнення здоров’я.
Серед корисних для імунітету продуктів – вершкове масло, горіхи, насіння, бобові, м’ясо, риба та морепродукти.
А які засоби для зміцнення здоров’я в холодну пору використовують ковельчани? Дізнаємося.
Тетяна, домогосподарка (37 років):
— Для зміцнення імунітету використовую імбир, лимон і мед. Рецепт мого оздоровчого чаю простий: потерти 150 грамів імбиру, один лимон сполоснути окропом і дрібно порізати. Залити інгредієнти гарячою водою і додати до них 150 грамів меду. Дати настоятися протягом доби. 
Валентина Василівна, пенсіонерка (76 років):
— Маю захворювання дихальних шляхів. У багатьох випадках мені допомагає прополіс, вживаю його й для профілактики, бо, кажуть лікарі, він ефективний проти багатьох бактерій.
Наталія, кухар (24 роки):
— Для профілактики і для лікування використовую природний антибіотик – малину. Заварюю її при застуді, бо це допомагає пропотіти і швидко одужати. Підходить як заморожена, так і у вигляді варення.
Анна, студентка (19 років):
— Десь прочитала про такий спосіб зміцнення імунітету і випробовую його на собі вже кілька років: просто змішайте в пляшці мінеральну воду, лимон і мед. Або ж можна 1 столову ложку меду покласти на язик і запити мінеральною водою, а коли присмак меду перестає відчуватися, з’їжте шматочок лимону. Хворію я мало – може, цей метод допомагає, але тонізує і збадьорює точно.
Підготувала 
Вікторія ЗІНЧУК.
Міцний імунітет може захистити від багатьох бактерій та вірусів. Навіть якщо ви захворієте, то хвороба має пройти швидше, легше та без ускладнень. 
Причинами зниження імунітету є нездоровий спосіб життя, хронічний стрес, хронічне недосипання, незбалансоване харчування, дефіцит вітамінів та мікроелементів в їжі, відсутність достатнього фізичного навантаження. Слабкий імунітет мають люди літнього віку, із зайвою вагою.
Для зміцнення імунітету варто регулярно споживати велику кількість овочів та фруктів, достатньо спати (намагатися лягати до 11-ї вечора), уникати тривалого стресу, не курити. Якщо вживаєте алкоголь, то, принаймні, дотримуйтеся добового ліміту. Регулярно виконуйте фізичні вправи, підтримуйте вагу тіла в межах норми, намагайтеся уникати інфекції, дотримуйтеся особистої гігієни.
Щоб захисні сили організму працювали на повну потужність, ваш раціон має бути збалансованим. Тобто ключовим тут є не конкретні продукти в щоденному меню, а сама культура прийому їжі. 
По-перше, ніколи не пропускайте основних прийомів їжі: сніданок, обід і вечеря мають бути завжди, а перекуси на ходу мусять відійти в минуле. По-друге, не відмовляйтесь від сезонних і місцевих продуктів. По-третє, сміливо скорочуйте вживання цукру, солі, алкоголю та споживайте лише необхідну кількість калорій.
Серед продуктів, що підвищують імунітет, мають бути кольорові овочі та фрукти, багаті на антиоксиданти - речовини, що захищають організм від дії шкідливих речовин. Клітковина, що міститься в овочах, фруктах, зернових, горіхах і насінні, є запорукою здорового кишківника та життєздатності «дружньої» мікрофлори всередині нього. 
Пийте ягідні та трав’яні чаї. Споживайте сухофрукти, наприклад, курагу чи сушені яблука. Правильно заморожені ягоди – чудове джерело корисних речовин для укріплення імунітету восени та взимку. Риба – джерело омега-3 поліненасичених жирних кислот – також є важливим компонентом здорового харчування. Практикуйте принаймні двічі на тиждень «рибні дні». 
Замініть сир високої жирності на низьку жирність - 5-9% і кисло-молочні продукти на - 1,5-2,5% жирності. Адже жир і жиророзчинні вітаміни захищають ваші легені. 
Саме тому свій імунітет можна підтримати, споживаючи традиційний український продукт —сало. Адже оболонки наших клітин складаються з жирів фосфоліпідів. І сало якраз розкладається у нашому організмі на корисні жири, які роблять наші оболонки зволоженими. Так, зволожена оболонка носово-ротової порожнини буде затримувати віруси. А от якщо слизові пересушені, то вірус буде швидко проникати в організм і розмножуватися, в результаті чого виникатиме запалення. 
Сало – це насичений жир. А вистілка легень (сурфактант) якраз містить тільки насичені жири. Тому людям, які кашляють, мають пневмонію або вже одужують варто їсти сало, яке сприяє синтезу легеневого сурфактанту. 
Цибуля «лідер» за вмістом квертецину – антиоксиданту, який має протизапальні властивості. Цибуля також містить різні фітонциди, які мають антибактеріальний і противірусний ефект.
Часник містить аліцин, який має противірусну, антибактеріальну, протигрибкову дію, поліпшує кровотік. Але часником не варто зловживати (максимум два зубчика у день), щоб не виникло гастриту, ерозії чи язви шлунку.
Дуже гарні «стимулятори» імунних властивостей організму продукти, які містять вітамін С, адже вони підвищують рівень лейкоцитів. Це – різноманітні овочі в сирому вигляді (при термообробці вітамін С руйнується), такі як перець, різних видів капуста, а також зелень (кріп, листя салату, петрушка). Ну й, звісно, фрукти (лимони, апельсини, мандарини, ківі). 
Дуже корисно в осінньо-зимовий період пити чай з шипшини, яка багата на вітамін С. 
Ехінацея і бузина теж значно зміцнюють імунітет. Але при covid-19 їх вживати не варто, бо коронавірусна інфекція при цьому може призвести до зворотної проблеми і спровокувати розвиток сильної запальної відповіді – гіперактивності імунної системи. 
Захисту слизових сприяє яєчний жовток, який містить лецитин, що є одним з найбільш важливих речовин, необхідних для підтримки і зміцнення здоров’я.
Серед корисних для імунітету продуктів – вершкове масло, горіхи, насіння, бобові, м’ясо, риба та морепродукти.
А які засоби для зміцнення здоров’я в холодну пору використовують ковельчани? Дізнаємося.
Тетяна, домогосподарка (37 років):
— Для зміцнення імунітету використовую імбир, лимон і мед. Рецепт мого оздоровчого чаю простий: потерти 150 грамів імбиру, один лимон сполоснути окропом і дрібно порізати. Залити інгредієнти гарячою водою і додати до них 150 грамів меду. Дати настоятися протягом доби. 
Валентина Василівна, пенсіонерка (76 років):
— Маю захворювання дихальних шляхів. У багатьох випадках мені допомагає прополіс, вживаю його й для профілактики, бо, кажуть лікарі, він ефективний проти багатьох бактерій.
Наталія, кухар (24 роки):
— Для профілактики і для лікування використовую природний антибіотик – малину. Заварюю її при застуді, бо це допомагає пропотіти і швидко одужати. Підходить як заморожена, так і у вигляді варення.
Анна, студентка (19 років):
— Десь прочитала про такий спосіб зміцнення імунітету і випробовую його на собі вже кілька років: просто змішайте в пляшці мінеральну воду, лимон і мед. Або ж можна 1 столову ложку меду покласти на язик і запити мінеральною водою, а коли присмак меду перестає відчуватися, з’їжте шматочок лимону. Хворію я мало – може, цей метод допомагає, але тонізує і збадьорює точно.
Підготувала  Вікторія ЗІНЧУК.

Залишити коментар

Ваш коментар з’явиться після перевірки модератором

ВІСТІ КОВЕЛЬЩИНИ

  • Редактор
    Вельма Микола Григорович
  • Перший заступник редактора
    Ляшук Світлана Олександрівна
  • Головний бухгалтер
    Шостацька Ірина Іванівна

Громадсько-політична газета "Вісті Ковельщини" 2012-2025