Свій імунітет зміцнюйте самі!
Міцний імунітет може захистити від багатьох бактерій та вірусів. Навіть якщо ви захворієте, то хвороба має пройти швидше, легше та без ускладнень.
Причинами зниження імунітету є нездоровий спосіб життя, хронічний стрес, хронічне недосипання, незбалансоване харчування, дефіцит вітамінів та мікроелементів в їжі, відсутність достатнього фізичного навантаження. Слабкий імунітет мають люди літнього віку, із зайвою вагою.
Для зміцнення імунітету варто регулярно споживати велику кількість овочів та фруктів, достатньо спати (намагатися лягати до 11-ї вечора), уникати тривалого стресу, не курити. Якщо вживаєте алкоголь, то, принаймні, дотримуйтеся добового ліміту. Регулярно виконуйте фізичні вправи, підтримуйте вагу тіла в межах норми, намагайтеся уникати інфекції, дотримуйтеся особистої гігієни.
Щоб захисні сили організму працювали на повну потужність, ваш раціон має бути збалансованим. Тобто ключовим тут є не конкретні продукти в щоденному меню, а сама культура прийому їжі.
По-перше, ніколи не пропускайте основних прийомів їжі: сніданок, обід і вечеря мають бути завжди, а перекуси на ходу мусять відійти в минуле. По-друге, не відмовляйтесь від сезонних і місцевих продуктів. По-третє, сміливо скорочуйте вживання цукру, солі, алкоголю та споживайте лише необхідну кількість калорій.
Серед продуктів, що підвищують імунітет, мають бути кольорові овочі та фрукти, багаті на антиоксиданти - речовини, що захищають організм від дії шкідливих речовин. Клітковина, що міститься в овочах, фруктах, зернових, горіхах і насінні, є запорукою здорового кишківника та життєздатності «дружньої» мікрофлори всередині нього.
Пийте ягідні та трав’яні чаї. Споживайте сухофрукти, наприклад, курагу чи сушені яблука. Правильно заморожені ягоди – чудове джерело корисних речовин для укріплення імунітету восени та взимку. Риба – джерело омега-3 поліненасичених жирних кислот – також є важливим компонентом здорового харчування. Практикуйте принаймні двічі на тиждень «рибні дні».
Замініть сир високої жирності на низьку жирність - 5-9% і кисло-молочні продукти на - 1,5-2,5% жирності. Адже жир і жиророзчинні вітаміни захищають ваші легені.
Саме тому свій імунітет можна підтримати, споживаючи традиційний український продукт —сало. Адже оболонки наших клітин складаються з жирів фосфоліпідів. І сало якраз розкладається у нашому організмі на корисні жири, які роблять наші оболонки зволоженими. Так, зволожена оболонка носово-ротової порожнини буде затримувати віруси. А от якщо слизові пересушені, то вірус буде швидко проникати в організм і розмножуватися, в результаті чого виникатиме запалення.
Сало – це насичений жир. А вистілка легень (сурфактант) якраз містить тільки насичені жири. Тому людям, які кашляють, мають пневмонію або вже одужують варто їсти сало, яке сприяє синтезу легеневого сурфактанту.
Цибуля «лідер» за вмістом квертецину – антиоксиданту, який має протизапальні властивості. Цибуля також містить різні фітонциди, які мають антибактеріальний і противірусний ефект.
Часник містить аліцин, який має противірусну, антибактеріальну, протигрибкову дію, поліпшує кровотік. Але часником не варто зловживати (максимум два зубчика у день), щоб не виникло гастриту, ерозії чи язви шлунку.
Дуже гарні «стимулятори» імунних властивостей організму продукти, які містять вітамін С, адже вони підвищують рівень лейкоцитів. Це – різноманітні овочі в сирому вигляді (при термообробці вітамін С руйнується), такі як перець, різних видів капуста, а також зелень (кріп, листя салату, петрушка). Ну й, звісно, фрукти (лимони, апельсини, мандарини, ківі).
Дуже корисно в осінньо-зимовий період пити чай з шипшини, яка багата на вітамін С.
Ехінацея і бузина теж значно зміцнюють імунітет. Але при covid-19 їх вживати не варто, бо коронавірусна інфекція при цьому може призвести до зворотної проблеми і спровокувати розвиток сильної запальної відповіді – гіперактивності імунної системи.
Захисту слизових сприяє яєчний жовток, який містить лецитин, що є одним з найбільш важливих речовин, необхідних для підтримки і зміцнення здоров’я.
Серед корисних для імунітету продуктів – вершкове масло, горіхи, насіння, бобові, м’ясо, риба та морепродукти.
А які засоби для зміцнення здоров’я в холодну пору використовують ковельчани? Дізнаємося.
Тетяна, домогосподарка (37 років):
— Для зміцнення імунітету використовую імбир, лимон і мед. Рецепт мого оздоровчого чаю простий: потерти 150 грамів імбиру, один лимон сполоснути окропом і дрібно порізати. Залити інгредієнти гарячою водою і додати до них 150 грамів меду. Дати настоятися протягом доби.
Валентина Василівна, пенсіонерка (76 років):
— Маю захворювання дихальних шляхів. У багатьох випадках мені допомагає прополіс, вживаю його й для профілактики, бо, кажуть лікарі, він ефективний проти багатьох бактерій.
Наталія, кухар (24 роки):
— Для профілактики і для лікування використовую природний антибіотик – малину. Заварюю її при застуді, бо це допомагає пропотіти і швидко одужати. Підходить як заморожена, так і у вигляді варення.
Анна, студентка (19 років):
— Десь прочитала про такий спосіб зміцнення імунітету і випробовую його на собі вже кілька років: просто змішайте в пляшці мінеральну воду, лимон і мед. Або ж можна 1 столову ложку меду покласти на язик і запити мінеральною водою, а коли присмак меду перестає відчуватися, з’їжте шматочок лимону. Хворію я мало – може, цей метод допомагає, але тонізує і збадьорює точно.
Підготувала
Вікторія ЗІНЧУК.
Міцний імунітет може захистити від багатьох бактерій та вірусів. Навіть якщо ви захворієте, то хвороба має пройти швидше, легше та без ускладнень.
Причинами зниження імунітету є нездоровий спосіб життя, хронічний стрес, хронічне недосипання, незбалансоване харчування, дефіцит вітамінів та мікроелементів в їжі, відсутність достатнього фізичного навантаження. Слабкий імунітет мають люди літнього віку, із зайвою вагою.
Для зміцнення імунітету варто регулярно споживати велику кількість овочів та фруктів, достатньо спати (намагатися лягати до 11-ї вечора), уникати тривалого стресу, не курити. Якщо вживаєте алкоголь, то, принаймні, дотримуйтеся добового ліміту. Регулярно виконуйте фізичні вправи, підтримуйте вагу тіла в межах норми, намагайтеся уникати інфекції, дотримуйтеся особистої гігієни.
Щоб захисні сили організму працювали на повну потужність, ваш раціон має бути збалансованим. Тобто ключовим тут є не конкретні продукти в щоденному меню, а сама культура прийому їжі.
По-перше, ніколи не пропускайте основних прийомів їжі: сніданок, обід і вечеря мають бути завжди, а перекуси на ходу мусять відійти в минуле. По-друге, не відмовляйтесь від сезонних і місцевих продуктів. По-третє, сміливо скорочуйте вживання цукру, солі, алкоголю та споживайте лише необхідну кількість калорій.
Серед продуктів, що підвищують імунітет, мають бути кольорові овочі та фрукти, багаті на антиоксиданти - речовини, що захищають організм від дії шкідливих речовин. Клітковина, що міститься в овочах, фруктах, зернових, горіхах і насінні, є запорукою здорового кишківника та життєздатності «дружньої» мікрофлори всередині нього.
Пийте ягідні та трав’яні чаї. Споживайте сухофрукти, наприклад, курагу чи сушені яблука. Правильно заморожені ягоди – чудове джерело корисних речовин для укріплення імунітету восени та взимку. Риба – джерело омега-3 поліненасичених жирних кислот – також є важливим компонентом здорового харчування. Практикуйте принаймні двічі на тиждень «рибні дні».
Замініть сир високої жирності на низьку жирність - 5-9% і кисло-молочні продукти на - 1,5-2,5% жирності. Адже жир і жиророзчинні вітаміни захищають ваші легені.
Саме тому свій імунітет можна підтримати, споживаючи традиційний український продукт —сало. Адже оболонки наших клітин складаються з жирів фосфоліпідів. І сало якраз розкладається у нашому організмі на корисні жири, які роблять наші оболонки зволоженими. Так, зволожена оболонка носово-ротової порожнини буде затримувати віруси. А от якщо слизові пересушені, то вірус буде швидко проникати в організм і розмножуватися, в результаті чого виникатиме запалення.
Сало – це насичений жир. А вистілка легень (сурфактант) якраз містить тільки насичені жири. Тому людям, які кашляють, мають пневмонію або вже одужують варто їсти сало, яке сприяє синтезу легеневого сурфактанту.
Цибуля «лідер» за вмістом квертецину – антиоксиданту, який має протизапальні властивості. Цибуля також містить різні фітонциди, які мають антибактеріальний і противірусний ефект.
Часник містить аліцин, який має противірусну, антибактеріальну, протигрибкову дію, поліпшує кровотік. Але часником не варто зловживати (максимум два зубчика у день), щоб не виникло гастриту, ерозії чи язви шлунку.
Дуже гарні «стимулятори» імунних властивостей організму продукти, які містять вітамін С, адже вони підвищують рівень лейкоцитів. Це – різноманітні овочі в сирому вигляді (при термообробці вітамін С руйнується), такі як перець, різних видів капуста, а також зелень (кріп, листя салату, петрушка). Ну й, звісно, фрукти (лимони, апельсини, мандарини, ківі).
Дуже корисно в осінньо-зимовий період пити чай з шипшини, яка багата на вітамін С.
Ехінацея і бузина теж значно зміцнюють імунітет. Але при covid-19 їх вживати не варто, бо коронавірусна інфекція при цьому може призвести до зворотної проблеми і спровокувати розвиток сильної запальної відповіді – гіперактивності імунної системи.
Захисту слизових сприяє яєчний жовток, який містить лецитин, що є одним з найбільш важливих речовин, необхідних для підтримки і зміцнення здоров’я.
Серед корисних для імунітету продуктів – вершкове масло, горіхи, насіння, бобові, м’ясо, риба та морепродукти.
А які засоби для зміцнення здоров’я в холодну пору використовують ковельчани? Дізнаємося.
Тетяна, домогосподарка (37 років):
— Для зміцнення імунітету використовую імбир, лимон і мед. Рецепт мого оздоровчого чаю простий: потерти 150 грамів імбиру, один лимон сполоснути окропом і дрібно порізати. Залити інгредієнти гарячою водою і додати до них 150 грамів меду. Дати настоятися протягом доби.
Валентина Василівна, пенсіонерка (76 років):
— Маю захворювання дихальних шляхів. У багатьох випадках мені допомагає прополіс, вживаю його й для профілактики, бо, кажуть лікарі, він ефективний проти багатьох бактерій.
Наталія, кухар (24 роки):
— Для профілактики і для лікування використовую природний антибіотик – малину. Заварюю її при застуді, бо це допомагає пропотіти і швидко одужати. Підходить як заморожена, так і у вигляді варення.
Анна, студентка (19 років):
— Десь прочитала про такий спосіб зміцнення імунітету і випробовую його на собі вже кілька років: просто змішайте в пляшці мінеральну воду, лимон і мед. Або ж можна 1 столову ложку меду покласти на язик і запити мінеральною водою, а коли присмак меду перестає відчуватися, з’їжте шматочок лимону. Хворію я мало – може, цей метод допомагає, але тонізує і збадьорює точно.
Підготувала Вікторія ЗІНЧУК.
Залишити коментар