Їсти чи не їсти: шкільне меню по-новому
В Україні завершився перехідний період з впровадження нових стандартів шкільного харчування, і вже з 1 січня школи перейшли на нове меню для учнів.
Нововведення у шкільному харчуванні започаткували відповідно до постанови Кабінету Міністрів, №305. Ще у травні представили оновлене меню для шкільних їдалень. Його розрахували на чотири тижні. Включили 160 страв.
У МОЗ зазначають, що реформа шкільного харчування розпочалася з ініціативи першої леді країни Олени Зеленської. Технологічні карти для оновленого шкільного меню розробляв кулінарний експерт Євген Клопотенко з командою.
Відтепер у стравах обмежують кількість солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження, зменшено кількість соків та норми споживання хліба й картоплі. Збільшена кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових.
Крім того, тепер у дитячій їдальні не буде ковбас, сосисок, рибних, м’ясних та плодоовочевих консервів, а також кондитерських виробів. Як підкреслюють у МОЗ, ці продукти мають високий вміст солі, цукру, а деякі з них — консервантів і трансжирних кислот, що суперечить принципам здорового харчування.
l
Меню за новими стандартами вводять в навчальних закладах Ковельської громади.
— З 1 січня запроваджуються нові норми шкільного харчування. Цей процес має відбуватися поетапно, — говорить начальник управління освіти міськвиконкому Віктор Бичковський. – Але наразі мене більше цікавить якість продуктів. Я не прихильник тендерів на дитяче харчування. Адже закупівля продуктів харчування для навчальних закладів – справа дуже серйозна, бо від якості придбаних продуктів залежить не тільки якість страви, а, головне, здоров’я дітей. А тендер, на жаль, не завжди асоціюється з якістю. Сьогодні ковельське управління освіти має забезпечити якісним харчуванням майже 13 тисяч дітей віком від 2 до 17 років.
А щодо реформи шкільного харчування, то в цілому її сприймаю позитивно. Звісно, в ході роботи питання будуть виникати: потрібно проводити перепідготовку кухарів, змінювати штатний розпис, адже на 700 – 800 дітей в наших школах працює по два – три кухарі. На додаток – неприємні сюрпризи у вигляді постійного зростання цін на продукти харчування.
В плані інформаційної підготовки працювали ще з серпня минулого року. Про нові стандарти харчування в навчальних закладах були повідомлені батьки, освітянські колективи. Проведені відповідні заходи: в школах були організовані дні та тижні харчування за рецептами від Євгена Клопотенка.
Сьогодні Держпродспоживслужбою затверджено загальне чотиритижневе сезонне меню, якого намагаємося дотримуватись.
Водночас міське управління освіти буде контролювати впровадження нового меню, збирати думки дітей, вчителів і батьків та, за необхідності, направлятиме свої пропозиції щодо покращення харчування, — резюмував Віктор Васильович.
Аби полегшити роботу кухарів, міська влада планує придбати нове сучасне обладнання, зокрема, пароконвектомати. Цьогоріч їх мають купити для найбільших шкіл, кількох садків. За словами Віктора Бичковського, буде проведено капітальний ремонт харчоблоків ліцею № 1 та ЗДО № 6.
l
Для того, щоб запитати про враження щодо нововведення у шкільному харчуванні в дітей та батьків, я відправилася до місцевих шкіл. Загалом думки поки розходяться: частині дітей подобається нове харчування, а батьки задоволені тим, що тепер не буде напівфабрикатів — їм на заміну прийшли молочні та кисломолочні продукти, м’ясо, риба, свіжі овочі та фрукти.
Водночас інші батьки приймають рішення забезпечувати дітей їжею з дому. Є учні, які поки не все запропоноване їдять, адже мають різні харчові звички.
«Завжди їм у нашій шкільній їдальні. Все подобається. Вчорашній плов, наприклад», — каже учень Люблинецького ліцею п’ятикласник Андрій.
«А мені сьогоднішні гречка і смажена риба сподобалися»,— підхопив його однокласник Богдан.
«Я харчуюся в їдальні. Мені смачно, але раніше було смачніше», — говорить 6-класниця Марина.
«Нові страви такі собі. Улюбленої поки немає. Старі більше подобалися», — зізнається її подруга Настя.
«Я в шкільній їдальні не харчуюся, — каже учениця ліцею № 2 Ангеліна, — А от моя молодша сестричка-другокласниця – так. На сніданок дають пластівці. Якось хвалилася оладками із якимось дуже смачним соусом. Їй подобається».
«Я дуже задоволена новим меню. І мої однокласники теж. От, наприклад, вчора на обід давали курятину зі смачним соусом. А рожеве картопляне пюре – взагалі «клас». Смачне і на вигляд прикольне. Салат з гречки та буряка спочатку думали не «піде», а виявилося ще й як «пішов». Дуже смачний!», — розповідає дев’ятикласниця Аня, учениця ліцею № 7.
«Дітки в першу чергу їдять очима. П’ятдесят відсотків успіху страви залежить від її подачі. Особливо якщо це стосується дітей. Я рада, що у школі, в якій навчається моя донька, і до вигляду, і до смакових якостей страви кухарі підходять з професіоналізмом. І спокійна за свою дитину, бо їй подобається нове шкільне меню, при тому, що воно ще й корисне», — говорить мама Ані Галина.
Мама доньки-першокласниці Олена, яка за освітою – кухар, розповіла: здорове харчування оцінює позитивно, адже набагато краще їсти страви за новим меню, ніж смажені котлети.
«Моя дитина не їсть вдома багато з тих продуктів, які запропоновані в меню, але в школі вона усе їсть. В такому віці дітям просто необхідно правильно харчуватися, тому я тільки «за», щоб у школі дітям прищеплювали здорові звички», – сказала вона.
«Зміни, звичайно, мають піти на користь. Однак, вважаю, що всюди повинен бути вибір. Моя онука має свої вподобання у харчуванні, тому вона не харчується в школі. Даємо їй з собою», — відповіла одна з бабусь, що забирала ученицю зі школи.
А от моїй маленькій донечці Сашуні в дитячому садочку теж страви до вподоби. Так каже вона, її вихователі. Мафіни з овочевою начинкою та сиром, фішболи, печеня по-домашньому, паста з соусом болоньєзе тощо – таке зараз пропонують дошкільнятам у меню. Як на мене, дорослої, звучить смачно.
«Наші маленькі вихованці як і раніше, так і зараз із задоволенням йдуть до столу, — ділиться робочими моментами Тетяна, няня моєї дворічної доні, яка працює в Люблинецькому ЗДО «Калинонька». — Приємно, що їхні тарілочки після сніданку, обіду чи полуденка майже завжди порожні».
До речі, зі слів Євгена Клопотенка, меню у дитячих садочках на 95% залишилося таким, як у школах. «Малим дітям треба давати 5 разів на день молоко, тому додали більше молочки і різних варіацій страв із молоком. Ідея така: діти їдять здорову їжу в садочку, потім у школі, а потім і самі будуть готувати здорову їжу собі, а потім своїм дітям, а далі внукам”, — каже розробник нового шкільного меню.
l
А от що думають про оновлене меню вчителі? Теж дізнавалися.
Директор ОНЗ «Люблинецький ліцей» Руслана Хвиць погоджується з тим, що нові норми харчування є корисними для дітей. Утім, має кілька зауважень, адже, як виявилося, не всі діти готові до кардинальних змін у харчуванні. І хоча перед впровадженням нового меню з’ясували, які страви більш привабливі для дітей, врахували їхні вподобання, поки є ще над чим працювати.
— Якщо раніше у їдальні нашого навчального закладу харчувалося дуже багато дітей, то зараз, за підрахунками, 18 відсотків учнів 5-11-их класів відмовляється від харчування, — розповідає Руслана Петрівна. – В першу чергу, це тому, що вдома вони звикли харчуватися по-іншому. Навіть напої без цукру діти не сприймають. Ми обговорювали ці деталі. Нині одні учні вже звикли до несолодкого чаю. Ті ж, хто не може пити без цукру, беруть його з собою. Частина дітей ходить на обід додому.
Стосовно страв, то ситуація подібна. Для прикладу, якщо раніше плов був зі свининою, то він виходив ситніший і більш розсипчастий. Дітям він подобався. Зараз плов готується на курятині з додаванням карі. Старші діти цей плов сприйняли позитивно, а молодші – не дуже. Дітей поменшало в їдальні ще й у зв’язку з тим, що зменшилося страв із картоплі, адже серед популярних страв наших вихованців – звичайне картопляне пюре з котлетою. Хоча деякі страви смакують усім. Наприклад, омлет, який дітям нагадує їхню улюблену піцу. Навіть хліб, виявляється, «робить погоду»: якщо молодші учні цільнозерновий хліб не дуже сприймають, то старшокласники – навпаки.
— Добре, що пройшли тендери, тож продуктами забезпечені, – продовжує Руслана Хвиць. – Але ціни на продукти згідно з тендерними пропозиціями, відверто кажучи, не радують. Наприклад, за розрахунками, шматочок хліба коштує 2.30 грн., пів банана – майже 3 гривні. Цей фрукт обійшовся у 40 гривень за кілограм. А за тендером ціна залишається сталою цілий рік.
— Чи залежить меню від технічних можливостей шкільного харчоблоку?
— Безперечно. Без спеціального кухонного обладнання навіть запіканку добре не приготуєш. Хоча у цьому плані робота постійно триває. З 2017 року у нашому закладі відбувається оновлення харчоблоку: за кошти громади придбали нові плити, жарову шафу, столи, марміт та інше кухонне начиння. Надавалася у цьому плані й спонсорська допомога.
— Як змінилася робота кухарів?
— Вони в нас молодці, до справи підійшли з відповідальністю. Маємо двох кухарів, які намагаються смачно і корисно нагодувати 600 наших учнів. Щоправда в нових умовах догодити кулінарним смакам дітей нелегко, адже такий різкий і категоричний перехід на кардинально нове меню школярам дається також непросто. Правила здорового харчування маємо прищеплювати ще з дитячого садочка. Отож, на це потрібен час.
l
Про технологічний процес приготування їжі в ОНЗ «Люблинецький ліцей» та готовність до роботи в нових умовах розповіла шкільний кухар Ольга Чавлюк:
— Щодо навантаження, то його, швидше, побільшало у медичної сестри. Бо тут є певні складнощі. Наприклад, якщо раз на тиждень в шкільному меню є смажена риба, то смажені котлети ми вже на цьому тижні подати не можемо. А тарілки з тією ж котлетою, приготованою на пару, діти відсовують.
Запитую якось в учня: «Чому не їси?», і чую у відповідь: «Я таке вперше бачу». Тоді кажу: «Відкривай Америку. Куштуй». Вчора у нас була паелья з куркумою. Дітям зовсім вона «не зайшла». Тому будемо її виключати з перспективного меню. Адже згідно з постановою, якщо дітям страва не підходить, її можна замінити іншою.
Улюблена страва, яку завжди чекають діти,— курячі нагетси. А ще люблять печеню по-домашньому, — розказала про кулінарні уподобання учнів ліцею Ольга Чавлюк.
До речі, як згодом виявилося, далеко не всі вихованці цього навчального закладу – прихильники поїсти вдома чи з лотків. Окремі діти, з якими випало мені поспілкуватися, з нетерпінням чекали обіду, бо їм «усе подобається». А того дня дітей частували відвареною гречкою, рибою смаженою в сухарях, салатом зі свіжої капусти і какао з молоком. Сподіваюся, діткам добре смакувало.
А от вчителям Люблинецького ліцею «здорові» страви прийшлися до смаку.
— Діти сприймають нове харчування по-різному. Часто так, як сприймають це батьки, — ділиться думками вчителька української мови та літератури Тетяна Яцук. – Скажімо, несолодкий чай. Ну, що це вже така велика катастрофа? Я ще страви з нового меню не куштувала. Але вчора, наприклад, моїм колегам-вчителям обід сподобався. Був плов, а рецепт салату з буряка навіть запитували в кухарів.
l
Оптимістично налаштовані стосовно харчування по-новому в ліцеї № 11.
– Жодних проблем з приготування страв за рецептами Клопотенка немає, – говорить директор ЗЗСО “Ліцей №11 м. Ковеля” Галина Сидорук. – У нашому закладі працюють хороші професійні кухарі. Але поки немає всіх необхідних за рецептурою продуктів, адже тендер на їх закупівлю ще триває. Обсяг продуктів не відповідає кількості дітей (харчується майже 900 учнів). Однак завдяки кухарям, заступнику з господарських питань виходимо із ситуації.
А чи всім дітям підходить нове меню? Залежить від особистих уподобань. Хтось любить рибу, а хтось м’ясо, комусь не до вподоби макарони, а комусь навпаки. Зараз саме перехідний період, і це треба нормально сприймати.
Звісно, я, як керівник навчального закладу, спостерігаю за процесом приготування їжі, куштую страви, то, як на мене, і порції достатньо великі, й на вигляд та смак страви хороші. Кількість дітей у їдальні не зменшилася: хто там харчувався, той і харчується. Впевнена, що з часом реформа системи шкільного харчування себе виправдає. Аби вчасно постачалися продукти, то на місцях ми справимося.
Вікторія ЗІНЧУК.
В Україні завершився перехідний період з впровадження нових стандартів шкільного харчування, і вже з 1 січня школи перейшли на нове меню для учнів.
Нововведення у шкільному харчуванні започаткували відповідно до постанови Кабінету Міністрів, №305. Ще у травні представили оновлене меню для шкільних їдалень. Його розрахували на чотири тижні. Включили 160 страв.
У МОЗ зазначають, що реформа шкільного харчування розпочалася з ініціативи першої леді країни Олени Зеленської. Технологічні карти для оновленого шкільного меню розробляв кулінарний експерт Євген Клопотенко з командою.
Відтепер у стравах обмежують кількість солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження, зменшено кількість соків та норми споживання хліба й картоплі. Збільшена кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових.
Крім того, тепер у дитячій їдальні не буде ковбас, сосисок, рибних, м’ясних та плодоовочевих консервів, а також кондитерських виробів. Як підкреслюють у МОЗ, ці продукти мають високий вміст солі, цукру, а деякі з них — консервантів і трансжирних кислот, що суперечить принципам здорового харчування.
ххх
Меню за новими стандартами вводять в навчальних закладах Ковельської громади.
— З 1 січня запроваджуються нові норми шкільного харчування. Цей процес має відбуватися поетапно, — говорить начальник управління освіти міськвиконкому Віктор Бичковський. – Але наразі мене більше цікавить якість продуктів. Я не прихильник тендерів на дитяче харчування. Адже закупівля продуктів харчування для навчальних закладів – справа дуже серйозна, бо від якості придбаних продуктів залежить не тільки якість страви, а, головне, здоров’я дітей. А тендер, на жаль, не завжди асоціюється з якістю. Сьогодні ковельське управління освіти має забезпечити якісним харчуванням майже 13 тисяч дітей віком від 2 до 17 років.
А щодо реформи шкільного харчування, то в цілому її сприймаю позитивно. Звісно, в ході роботи питання будуть виникати: потрібно проводити перепідготовку кухарів, змінювати штатний розпис, адже на 700 – 800 дітей в наших школах працює по два – три кухарі. На додаток – неприємні сюрпризи у вигляді постійного зростання цін на продукти харчування.
В плані інформаційної підготовки працювали ще з серпня минулого року. Про нові стандарти харчування в навчальних закладах були повідомлені батьки, освітянські колективи. Проведені відповідні заходи: в школах були організовані дні та тижні харчування за рецептами від Євгена Клопотенка.
Сьогодні Держпродспоживслужбою затверджено загальне чотиритижневе сезонне меню, якого намагаємося дотримуватись.
Водночас міське управління освіти буде контролювати впровадження нового меню, збирати думки дітей, вчителів і батьків та, за необхідності, направлятиме свої пропозиції щодо покращення харчування, — резюмував Віктор Васильович.
Аби полегшити роботу кухарів, міська влада планує придбати нове сучасне обладнання, зокрема, пароконвектомати. Цьогоріч їх мають купити для найбільших шкіл, кількох садків. За словами Віктора Бичковського, буде проведено капітальний ремонт харчоблоків ліцею № 1 та ЗДО № 6.
ххх
Для того, щоб запитати про враження щодо нововведення у шкільному харчуванні в дітей та батьків, я відправилася до місцевих шкіл. Загалом думки поки розходяться: частині дітей подобається нове харчування, а батьки задоволені тим, що тепер не буде напівфабрикатів — їм на заміну прийшли молочні та кисломолочні продукти, м’ясо, риба, свіжі овочі та фрукти.
Водночас інші батьки приймають рішення забезпечувати дітей їжею з дому. Є учні, які поки не все запропоноване їдять, адже мають різні харчові звички.
«Завжди їм у нашій шкільній їдальні. Все подобається. Вчорашній плов, наприклад», — каже учень Люблинецького ліцею п’ятикласник Андрій.
«А мені сьогоднішні гречка і смажена риба сподобалися»,— підхопив його однокласник Богдан.
«Я харчуюся в їдальні. Мені смачно, але раніше було смачніше», — говорить 6-класниця Марина.
«Нові страви такі собі. Улюбленої поки немає. Старі більше подобалися», — зізнається її подруга Настя.
«Я в шкільній їдальні не харчуюся, — каже учениця ліцею № 2 Ангеліна, — А от моя молодша сестричка-другокласниця – так. На сніданок дають пластівці. Якось хвалилася оладками із якимось дуже смачним соусом. Їй подобається».
«Я дуже задоволена новим меню. І мої однокласники теж. От, наприклад, вчора на обід давали курятину зі смачним соусом. А рожеве картопляне пюре – взагалі «клас». Смачне і на вигляд прикольне. Салат з гречки та буряка спочатку думали не «піде», а виявилося ще й як «пішов». Дуже смачний!», — розповідає дев’ятикласниця Аня, учениця ліцею № 7.
«Дітки в першу чергу їдять очима. П’ятдесят відсотків успіху страви залежить від її подачі. Особливо якщо це стосується дітей. Я рада, що у школі, в якій навчається моя донька, і до вигляду, і до смакових якостей страви кухарі підходять з професіоналізмом. І спокійна за свою дитину, бо їй подобається нове шкільне меню, при тому, що воно ще й корисне», — говорить мама Ані Галина.
Мама доньки-першокласниці Олена, яка за освітою – кухар, розповіла: здорове харчування оцінює позитивно, адже набагато краще їсти страви за новим меню, ніж смажені котлети.
«Моя дитина не їсть вдома багато з тих продуктів, які запропоновані в меню, але в школі вона усе їсть. В такому віці дітям просто необхідно правильно харчуватися, тому я тільки «за», щоб у школі дітям прищеплювали здорові звички», – сказала вона.
«Зміни, звичайно, мають піти на користь. Однак, вважаю, що всюди повинен бути вибір. Моя онука має свої вподобання у харчуванні, тому вона не харчується в школі. Даємо їй з собою», — відповіла одна з бабусь, що забирала ученицю зі школи.
А от моїй маленькій донечці Сашуні в дитячому садочку теж страви до вподоби. Так каже вона, її вихователі. Мафіни з овочевою начинкою та сиром, фішболи, печеня по-домашньому, паста з соусом болоньєзе тощо – таке зараз пропонують дошкільнятам у меню. Як на мене, дорослої, звучить смачно.
«Наші маленькі вихованці як і раніше, так і зараз із задоволенням йдуть до столу, — ділиться робочими моментами Тетяна, няня моєї дворічної доні, яка працює в Люблинецькому ЗДО «Калинонька». — Приємно, що їхні тарілочки після сніданку, обіду чи полуденка майже завжди порожні».
До речі, зі слів Євгена Клопотенка, меню у дитячих садочках на 95% залишилося таким, як у школах. «Малим дітям треба давати 5 разів на день молоко, тому додали більше молочки і різних варіацій страв із молоком. Ідея така: діти їдять здорову їжу в садочку, потім у школі, а потім і самі будуть готувати здорову їжу собі, а потім своїм дітям, а далі внукам”, — каже розробник нового шкільного меню.
ххх
А от що думають про оновлене меню вчителі? Теж дізнавалися.
Директор ОНЗ «Люблинецький ліцей» Руслана Хвиць погоджується з тим, що нові норми харчування є корисними для дітей. Утім, має кілька зауважень, адже, як виявилося, не всі діти готові до кардинальних змін у харчуванні. І хоча перед впровадженням нового меню з’ясували, які страви більш привабливі для дітей, врахували їхні вподобання, поки є ще над чим працювати.
— Якщо раніше у їдальні нашого навчального закладу харчувалося дуже багато дітей, то зараз, за підрахунками, 18 відсотків учнів 5-11-их класів відмовляється від харчування, — розповідає Руслана Петрівна. – В першу чергу, це тому, що вдома вони звикли харчуватися по-іншому. Навіть напої без цукру діти не сприймають. Ми обговорювали ці деталі. Нині одні учні вже звикли до несолодкого чаю. Ті ж, хто не може пити без цукру, беруть його з собою. Частина дітей ходить на обід додому.
Стосовно страв, то ситуація подібна. Для прикладу, якщо раніше плов був зі свининою, то він виходив ситніший і більш розсипчастий. Дітям він подобався. Зараз плов готується на курятині з додаванням карі. Старші діти цей плов сприйняли позитивно, а молодші – не дуже. Дітей поменшало в їдальні ще й у зв’язку з тим, що зменшилося страв із картоплі, адже серед популярних страв наших вихованців – звичайне картопляне пюре з котлетою. Хоча деякі страви смакують усім. Наприклад, омлет, який дітям нагадує їхню улюблену піцу. Навіть хліб, виявляється, «робить погоду»: якщо молодші учні цільнозерновий хліб не дуже сприймають, то старшокласники – навпаки.
— Добре, що пройшли тендери, тож продуктами забезпечені, – продовжує Руслана Хвиць. – Але ціни на продукти згідно з тендерними пропозиціями, відверто кажучи, не радують. Наприклад, за розрахунками, шматочок хліба коштує 2.30 грн., пів банана – майже 3 гривні. Цей фрукт обійшовся у 40 гривень за кілограм. А за тендером ціна залишається сталою цілий рік.
— Чи залежить меню від технічних можливостей шкільного харчоблоку?
— Безперечно. Без спеціального кухонного обладнання навіть запіканку добре не приготуєш. Хоча у цьому плані робота постійно триває. З 2017 року у нашому закладі відбувається оновлення харчоблоку: за кошти громади придбали нові плити, жарову шафу, столи, марміт та інше кухонне начиння. Надавалася у цьому плані й спонсорська допомога.
— Як змінилася робота кухарів?
— Вони в нас молодці, до справи підійшли з відповідальністю. Маємо двох кухарів, які намагаються смачно і корисно нагодувати 600 наших учнів. Щоправда в нових умовах догодити кулінарним смакам дітей нелегко, адже такий різкий і категоричний перехід на кардинально нове меню школярам дається також непросто. Правила здорового харчування маємо прищеплювати ще з дитячого садочка. Отож, на це потрібен час.
ххх
Про технологічний процес приготування їжі в ОНЗ «Люблинецький ліцей» та готовність до роботи в нових умовах розповіла шкільний кухар Ольга Чавлюк:
— Щодо навантаження, то його, швидше, побільшало у медичної сестри. Бо тут є певні складнощі. Наприклад, якщо раз на тиждень в шкільному меню є смажена риба, то смажені котлети ми вже на цьому тижні подати не можемо. А тарілки з тією ж котлетою, приготованою на пару, діти відсовують.
Запитую якось в учня: «Чому не їси?», і чую у відповідь: «Я таке вперше бачу». Тоді кажу: «Відкривай Америку. Куштуй». Вчора у нас була паелья з куркумою. Дітям зовсім вона «не зайшла». Тому будемо її виключати з перспективного меню. Адже згідно з постановою, якщо дітям страва не підходить, її можна замінити іншою.
Улюблена страва, яку завжди чекають діти,— курячі нагетси. А ще люблять печеню по-домашньому, — розказала про кулінарні уподобання учнів ліцею Ольга Чавлюк.
До речі, як згодом виявилося, далеко не всі вихованці цього навчального закладу – прихильники поїсти вдома чи з лотків. Окремі діти, з якими випало мені поспілкуватися, з нетерпінням чекали обіду, бо їм «усе подобається». А того дня дітей частували відвареною гречкою, рибою смаженою в сухарях, салатом зі свіжої капусти і какао з молоком. Сподіваюся, діткам добре смакувало.
А от вчителям Люблинецького ліцею «здорові» страви прийшлися до смаку.
— Діти сприймають нове харчування по-різному. Часто так, як сприймають це батьки, — ділиться думками вчителька української мови та літератури Тетяна Яцук. – Скажімо, несолодкий чай. Ну, що це вже така велика катастрофа? Я ще страви з нового меню не куштувала. Але вчора, наприклад, моїм колегам-вчителям обід сподобався. Був плов, а рецепт салату з буряка навіть запитували в кухарів.
ххх
Оптимістично налаштовані стосовно харчування по-новому в ліцеї № 11.
– Жодних проблем з приготування страв за рецептами Клопотенка немає, – говорить директор ЗЗСО “Ліцей №11 м. Ковеля” Галина Сидорук. – У нашому закладі працюють хороші професійні кухарі. Але поки немає всіх необхідних за рецептурою продуктів, адже тендер на їх закупівлю ще триває. Обсяг продуктів не відповідає кількості дітей (харчується майже 900 учнів). Однак завдяки кухарям, заступнику з господарських питань виходимо із ситуації.
А чи всім дітям підходить нове меню? Залежить від особистих уподобань. Хтось любить рибу, а хтось м’ясо, комусь не до вподоби макарони, а комусь навпаки. Зараз саме перехідний період, і це треба нормально сприймати.
Звісно, я, як керівник навчального закладу, спостерігаю за процесом приготування їжі, куштую страви, то, як на мене, і порції достатньо великі, й на вигляд та смак страви хороші. Кількість дітей у їдальні не зменшилася: хто там харчувався, той і харчується. Впевнена, що з часом реформа системи шкільного харчування себе виправдає. Аби вчасно постачалися продукти, то на місцях ми справимося.
Вікторія ЗІНЧУК.
Залишити коментар