Великдень – свято, яке присвячене воскресінню Ісуса Христа. Назва свята походить від слова пасах, що в перекладі з івриту – "проминути, пройти повз". У православ'ї в слова інший сенс – перехід від смерті до життя, від землі до неба.
Дата свята щоразу різна, оскільки розраховується за місячним календарем. Розбіжності в даті між церквами пояснюються використанням різних календарів.
Зазвичай Воскресіння Господнє припадає на першу неділю після повного місяця.
В Євангелії момент воскресіння Христа не описаний, оскільки ніхто не бачив, як це сталося.
Зняття з хреста та поховання Ісуса було здійснено ввечері в п'ятницю. Так, після смерті Христа член Синедріона і таємний учень рятівника Йосип Аримафейський попросив у римлянина дозволу забрати його тіло. Він поховав Христа у склепі, розташованому на горі, а вхід завалив великим каменем.
На світанку третього дня до печери попрямували учениці Ісуса, які хотіли зробити ритуальне змащення тіла покійного. Проте опинившись біля гробниці, вони побачили, що камінь відсунутий, а в печері нікого немає.
Відтоді цей день, коли все сталося, називається неділею.
У всіх регіонах нашої країни традиції на Великдень практично не відрізняються. Головне – великоднє привітання. Потрібно говорити "Христос Воскрес!" і почути у відповідь "Воістину воскрес!".
У суботу ввечері господині готують кошики, які освячуватимуть у храмі. Заздалегідь вони випікають чи купують паски та розмальовують яйця, які обов'язково мають бути в кошику. Будь-які інші продукти – за бажанням.
Ближче до 00.00 год. віряни збираються до храму, де розпочинається богослужіння (час встановлюють церкви). Після літургії священники починають святити кошики. Також необхідно запалити вогонь – свічки чи лампадки.
Вранці християни йдуть додому відпочивати за святковим столом.
В цьому році Великдень в православних християн припадає на 24 квітня.
Способів фарбування крашанок існує безліч. Цього року через призму сучасних трагічних подій в Україні на крашанках і писанках присутні національна символіка і кольористика, слова про мир і перемогу, гасла та згадування ЗСУ.
А як легко пофарбувати яйця у синьо-жовтих тонах?
Можна використати натуральні барвники – куркуму та червону капусту. Для фіксації яйця під час фарбування потрібен скотч.
Візьміть дві чайні ложки куркуми й розведіть окропом, ретельно перемішайте.
Тут насиченість жовтого кольору залежатиме від кількості куркуми.
Тепер на шийку ємності, де фарбуватиметься яйце, потрібно наклеїти сітку зі скотчу з отвором у центрі. Це необхідно для того, щоб зафіксувати яйце.
Після того як воно стане в “пастку”, залийте барвник з куркумою до половини яйця. Потримайте 30 хвилин. Потім яйце потрібно витягнути та обтерти серветкою.
Для блакитного кольору необхідно подрібнити червону капусту в блендері та посолити. Трохи почекайте, щоб утворився сік. Тепер його можна віджати.
Знову ж таки потрібно зробити сітку зі скотчу на ємності та зафіксувати яйце. Залити соком до пофарбованої у жовтий колір ділянки та потримати 30 хвилин.
Наближається Великдень. І хоч часи нині важкі, пропонуємо господиням кілька рецептів пасок, а також підкажемо, як приготувати білкову глазур.
Паска швидка
Інгредієнти: 4 склянки борошна, 100 грамів вершкового масла, 50 грамів дріжджів, 3 яйця, 1 склянка цукру, 1 склянка молока, сіль.
Приготування: дріжджі розвести у теплому молоці, додати яйця, розтоплене масло, цукор, трохи солі, борошно та перемішати.
Викласти тісто у змазані маслом форми, заповнивши їх до половини, поставити у тепле місце на 3-4 години. Коли тісто підніметься, поставити його у духовку та випікати до готовності.
Інгредієнти: сир - 450 г, сметана - 130 г, вершки -100 г, цукрова пудра - 50 г, ванільний цукор - за смаком, родзинки - 50 г, вершкове масло - 50 г, кондитерська посипка - за смаком.
Приготування: родзинки добре промити й залити окропом на 20 хвилин. Потім злити воду й обсушити паперовими серветками.
Перетерти сир у блендері або через дрібне сито, щоб він став більш однорідним. Додати жирні вершки, м'яке вершкове масло та сметану.
Подрібнити занурювальним блендером до отримання кремової консистенції.
Додати цукрову пудру та ванільний цукор, перемішати блендером. Замість цукрової пудри можна використати мед або згущене молоко.
Додати родзинки, перемішати.
Взяти пасочницю, застелити її марлею в декілька шарів. Викласти сирну масу. Зверху вкрити марлею і встановити невеликий вантаж.
Залишити на пару годин на кухні, а потім відправити у холодильник на 10-12 годин.
Діставши з холодильника, акуратно зняти форму та марлю. Прикрасити сирну паску кондитерською посипкою.
Великодня паска
Інгредієнти: молоко - 350 мл, сметана - 150 г, борошно - 1-1,3 кг, масло вершкове - 150 г, маргарин - 100 г, пресовані дріжджі - 75 г, цукор - 2 склянки, яйця - 5 шт., родзинки - 150-300 г (або цукати), цукор ванільний - 1 ст. л., за бажанням: цедра апельсина та лимона.
Покроковий рецепт. Тісто для паски містить багато продуктів. Якщо їх змішати одночасно, то знадобиться багато часу, щоб піднялося. Тому краще спочатку зробити опару.
Для цього підігрійте молоко приблизно до 36-38 градусів. Розітріть у ньому дріжджі, додайте 1 склянку цукру і 100 г борошна. Все перемішайте, накрийте серветкою і поставте підійматися в тепле місце. Це займе хвилин 30, все залежить від температури у приміщенні.
Коли опара підросте у 2 рази, приступайте до основного приготування тіста.
Додайте сметану кімнатної температури. Розтопіть масло та маргарин. Зачекайте поки охолоне та влийте до опари.
Відокремте обережно жовтки від білків. Перетріть жовтки з цукром, що залишився, всипте ваніль та змішайте із загальною масою.
Збийте міксером охолоджені білки до стану густої піни. Введіть їх в тісто.
Борошно обов'язково просійте через сито. Додавайте частинами, тому що може знадобитися більше або менше, ніж вказано у рецепті.
Щоб тісто менше липнуло до рук, можна підпилювати стіл борошном або змащувати руки рослинною олією. Не перестарайтеся, щоб не забити тісто. Якщо ваше тісто більше не липне, стало приємним та м'яким, поставте його рости у тепле місце. Щоб не завітрилось, накрийте рушником.
Залийте родзинки окропом та залиште на 15 хвилин. Потім злийте воду, промокніть паперовим рушником. Якщо любите аромат цитрусових, то додайте цедру.
Коли тісто піднялося у 2 рази, його потрібно пообминати, додати родзинки та знову вимісити до однорідного стану. Знову відставте у тепле місце, нехай виросте ще раз. Займе це 1-2 години. Краще, щоб на кухні було жарко.
Пам'ятайте, що дріжджове тісто не любить протягів.
Тепер приступайте до заповнення форм.
Сформуйте кульки такого розміру, щоб форми були заповнені на 1/2 або трохи менше. Тісто має підрости практично до верху формочки. Увімкніть духовку, щоб розігрілася.
Печемо паски при температурі 180 градусів 30-40 хв (залежить від розміру). У духовку від цікавості не заглядайте. По закінченню часу перевірте готовність зубочисткою.
Інгредієнти: 1 білок, 0,5 склянки цукру, 0,5 склянки води.
У каструльку налити 0,5 скл. води, додати о,5 скл. цукру і, постійно помішуючи, варити спочатку на малому вогні, а потім на сильнішому, щоб випарувати воду до отримання густого сиропу. Збити один білок і, не перестаючи збивати, поступово вливати в білкову масу густий сироп тонкою цівкою. Продовжувати збивати до отримання однорідної маси. Застигла глазур не тріскається і тримає форму.
М'ятна білкова глазур
Інгредієнти: 1 білок, 1 скл. цукрової пудри, 2 ст. ложки свіжовичавленого соку м'яти.
Листя м'яти дрібно посікти, подрібнити блендером або розтерти в ступці, віджати через марлю, складену вчетверо. Змішати віночком білок з цукровою пудрою, додати сік з листя м'яти. Глазур набуде блідо-м'ятного кольору і чудового м'ятного аромату. Перекласти у кондитерську торбинку і нанести на випічку.
Білкова глазур на паску
Інгредієнти: білок яйця - 1 шт., цукрова пудра - 230 г, лимонний сік - 1ч. л.
Приготування: у глибокій мисці міксером збивайте білок, поки не з'явиться піна.
Додайте половину пудри і лимонний сік та перемішайте виделкою.
Починайте збивати суміш міксером на малій швидкості, поступово додаючи решту пудри.
Нанесіть глазур на ще гарячі паски та прикрасьте, як вам подобається.
Підготувала Світлана ЛЯШУК.
Залишити коментар