Полунична смакота
Полуниці — це, напевно, найочікуваніші ягоди в усьому році. Саме вони асоціюються з початком теплого періоду року й здаються такими спокусливими та бажаними, а їх смак тішить усіх, від малих до дорослих.
Цікаві факти про полуницю
n Полуниця — єдина у світі ягода, насіння якої розташоване зовні, а не всередині.
n Полуниця — відмінний засіб проти головного болю, оскільки в ній знаходяться речовини, близькі до складу аспірину.
n Полуниця багата міддю, яка стимулює вироблення колагену. Мадам Тальєн, відома постать французької революції і видна особа при дворі імператора Наполеона, приймала ванни, наповнені полуницею, щоб зберегти свою шкіру сяючою. Вона використовувала 10 кг полуниці на ванну.
n Полуничний сік — справжній плямовивідник пігментних плям і веснянок. Ним можна відбілити шкіру. Також полуниця сприяє відбілюванню зубів.
n Полуниця позитивно впливає на пам'ять. На думку вчених, речовина, яка міститься в полуниці, може бути використана навіть для лікування хвороби Альцгеймера.
n "Ягодою любові" полуницю назвав англійський учений Патрік Холфорд. Він довів, що в ній міститься велика кількість цинку, який викликає сексуальне збудження як у жінок, так і в чоловіків.
n Крім червоної, існує ще й біла полуниця. Вона з'явилася в середині 18 століття в результаті схрещування різних сортів дикої полуниці. Зараз цей вид загублений, а сучасна біла полуниця — гібрид червоної полуниці та ананаса.
n Найбільша ягода була зірвана у 1983 році в Ролкстоні, штат Кент, США. Її вага склала 231 грам. Правда ягода не принесла задоволення власнику: вона виявилася водянистою і кислою на смак.
n Крім традиційного вживання полуниці з вершками, її можна поєднувати з морепродуктами, птицею і сирами. Однією з найсмачніших страв вважається полуниця, обсмажена на вершковому маслі з чорним перцем.
n У Новому Орлеані в ресторані "Arnaud's" можна спробувати найдорожчу страву з полуниці. Вона обійдеться в 1,4 мільйона доларів. Полуниця від "Arnaud's" подається з кремом і прикрашається листочками м'яти і кільцем з майже 5-каратним рожевим діамантом.
n В італійському місті Немі щороку влітку проходить свято полуниці. У велику чашу насипають тисячі кілограмів полуниці, а потім заливають все більшою кількістю шампанського. І всі перехожі можуть пригоститися ласощами.
А скільки всіляких цікавих та небанальних страв та десертів з полуниці можна приготувати!
Полуничний суп з ревенем
Інгредієнти: 5 паростків ревеня, 350-500 мл води, 3 см кореню імбиру, 250 г полуниці, 8-12 фініків, 1 лайм, цедра.
Приготування: ревінь очистити від грубих частин на ніжці, нарізати шматочками 2-3 см, додати в каструлю з 250 мл води, тертий імбир і цедру лайма. Довести до кипіння, зменшити вогонь і варити 5-8 хвилин, поки ревінь не почне розчинятися. Змішати в чаші блендера з полуницею, фініками без кісточок і водою до потрібної консистенції. Збити. Подавати з йогуртом або вершками.
Гарячі бутерброди з полуницею
Інгредієнти: 20 скибок нарізаного французького багета, 2 столових ложки м'якого вершкового масла, 2 чашки нарізаної скибочками свіжої полуниці, чверть чашки цукру.
Спосіб приготування: шматки багета злегка змастіть вершковим маслом. Викладіть їх на форму для запікання та поставте в нагріту духовку на 2-3 хвилини. Далі дістаньте багет з духовки. На кожен шматочок покладіть полуницю і посипте цукром. Знову поставте в духовку на 3-5 хвилин. Після цього можете подавати на стіл.
Салат із полуницею
Інгредієнти: полуниця, сир фета, шпинат, лимонний сік, оливкова олія.
Спосіб приготування: розріжте полуницю навпіл. Фету наріжте невеликими кубиками. Додайте шпинат. Після цього полийте оливковою олією та лимонним соком. За бажанням, у салат також можна додати стиглий авокадо та горіхи. Всі інгредієнти перемішайте.
Полуничні цукерки
Інгредієнти: сир кисломочний - 400 г., цукрова пудра - 60 г., кокосова стружка - 30 г., вершки чи солодка сметана - 100 г., полуниця - 200 г., цукор ванільний - 20 г.
Спосіб приготування: сир протріть через металеве сито. Пропустіть через м'ясорубку або ретельно розітріть виделкою. Додайте ванільний цукор, цукрову пудру, кокосову стружку. Все розітріть до однорідної маси. Полуницю ретельно промийте. Сформуйте кульки із сирної маси. Загорніть у них по одній полуниці, зробіть круглі цукерки. Готові цукерки можна посипати кокосовою стружкою.
Полунична шарлотка
Інгредієнти: 200 г полуниць, 1 ст л. борошна та цукру, 3 яйця, 50 г вершкового масла, олія (щоб змастити форму), 1 ч. л. розпушувача.
Спосіб приготування: Яйця поступово збийте з цукром. У суміш додайте вершкове масло. Висипте просіяне борошно з розпушувачем. Тісто для шарлотки ретельно перемішайте. Змастіть форму олією, обсипте її борошном. Акуратно викладіть тісто. Невеликі ягоди полуниці викладіть зверху на тісті. Випікайте шарлотку з полуницею 40 хвилин при температурі 180° С.
Валентина ДОБРОТЮК.
Полуниці — це, напевно, найочікуваніші ягоди в усьому році. Саме вони асоціюються з початком теплого періоду року й здаються такими спокусливими та бажаними, а їх смак тішить усіх, від малих до дорослих.
Цікаві факти про полуницю
- Полуниця — єдина у світі ягода, насіння якої розташоване зовні, а не всередині.
- Полуниця — відмінний засіб проти головного болю, оскільки в ній знаходяться речовини, близькі до складу аспірину.
- Полуниця багата міддю, яка стимулює вироблення колагену. Мадам Тальєн, відома постать французької революції і видна особа при дворі імператора Наполеона, приймала ванни, наповнені полуницею, щоб зберегти свою шкіру сяючою. Вона використовувала 10 кг полуниці на ванну.
- Полуничний сік — справжній плямовивідник пігментних плям і веснянок. Ним можна відбілити шкіру. Також полуниця сприяє відбілюванню зубів.
- Полуниця позитивно впливає на пам'ять. На думку вчених, речовина, яка міститься в полуниці, може бути використана навіть для лікування хвороби Альцгеймера.
- "Ягодою любові" полуницю назвав англійський учений Патрік Холфорд. Він довів, що в ній міститься велика кількість цинку, який викликає сексуальне збудження як у жінок, так і в чоловіків.
- Крім червоної, існує ще й біла полуниця. Вона з'явилася в середині 18 століття в результаті схрещування різних сортів дикої полуниці. Зараз цей вид загублений, а сучасна біла полуниця — гібрид червоної полуниці та ананаса.
- Найбільша ягода була зірвана у 1983 році в Ролкстоні, штат Кент, США. Її вага склала 231 грам. Правда ягода не принесла задоволення власнику: вона виявилася водянистою і кислою на смак.
- Крім традиційного вживання полуниці з вершками, її можна поєднувати з морепродуктами, птицею і сирами. Однією з найсмачніших страв вважається полуниця, обсмажена на вершковому маслі з чорним перцем.
- У Новому Орлеані в ресторані "Arnaud's" можна спробувати найдорожчу страву з полуниці. Вона обійдеться в 1,4 мільйона доларів. Полуниця від "Arnaud's" подається з кремом і прикрашається листочками м'яти і кільцем з майже 5-каратним рожевим діамантом.
- В італійському місті Немі щороку влітку проходить свято полуниці. У велику чашу насипають тисячі кілограмів полуниці, а потім заливають все більшою кількістю шампанського. І всі перехожі можуть пригоститися ласощами.
А скільки всіляких цікавих та небанальних страв та десертів з полуниці можна приготувати!
Полуничний суп з ревенем
Інгредієнти: 5 паростків ревеня, 350-500 мл води, 3 см кореню імбиру, 250 г полуниці, 8-12 фініків, 1 лайм, цедра.
Приготування: ревінь очистити від грубих частин на ніжці, нарізати шматочками 2-3 см, додати в каструлю з 250 мл води, тертий імбир і цедру лайма. Довести до кипіння, зменшити вогонь і варити 5-8 хвилин, поки ревінь не почне розчинятися. Змішати в чаші блендера з полуницею, фініками без кісточок і водою до потрібної консистенції. Збити. Подавати з йогуртом або вершками.
Гарячі бутерброди з полуницею
Інгредієнти: 20 скибок нарізаного французького багета, 2 столових ложки м'якого вершкового масла, 2 чашки нарізаної скибочками свіжої полуниці, чверть чашки цукру.
Спосіб приготування: шматки багета злегка змастіть вершковим маслом. Викладіть їх на форму для запікання та поставте в нагріту духовку на 2-3 хвилини. Далі дістаньте багет з духовки. На кожен шматочок покладіть полуницю і посипте цукром. Знову поставте в духовку на 3-5 хвилин. Після цього можете подавати на стіл.
Салат із полуницею
Інгредієнти: полуниця, сир фета, шпинат, лимонний сік, оливкова олія.
Спосіб приготування: розріжте полуницю навпіл. Фету наріжте невеликими кубиками. Додайте шпинат. Після цього полийте оливковою олією та лимонним соком. За бажанням, у салат також можна додати стиглий авокадо та горіхи. Всі інгредієнти перемішайте.
Полуничні цукерки
Інгредієнти: сир кисломочний - 400 г., цукрова пудра - 60 г., кокосова стружка - 30 г., вершки чи солодка сметана - 100 г., полуниця - 200 г., цукор ванільний - 20 г.
Спосіб приготування: сир протріть через металеве сито. Пропустіть через м'ясорубку або ретельно розітріть виделкою. Додайте ванільний цукор, цукрову пудру, кокосову стружку. Все розітріть до однорідної маси. Полуницю ретельно промийте. Сформуйте кульки із сирної маси. Загорніть у них по одній полуниці, зробіть круглі цукерки. Готові цукерки можна посипати кокосовою стружкою.
Полунична шарлотка
Інгредієнти: 200 г полуниць, 1 ст л. борошна та цукру, 3 яйця, 50 г вершкового масла, олія (щоб змастити форму), 1 ч. л. розпушувача.
Спосіб приготування: Яйця поступово збийте з цукром. У суміш додайте вершкове масло. Висипте просіяне борошно з розпушувачем. Тісто для шарлотки ретельно перемішайте. Змастіть форму олією, обсипте її борошном. Акуратно викладіть тісто. Невеликі ягоди полуниці викладіть зверху на тісті. Випікайте шарлотку з полуницею 40 хвилин при температурі 180° С.
Валентина ДОБРОТЮК.
Залишити коментар