Грубка вимагає уваги
Грубка вимагає уваги
Сьогоднішнє життя багатьох ставить у такі обставини, що треба зриватись із квартири і переїжджати в сільську хату з пічним опаленням. Знайомляться із новим для себе життям і молоді сім’ї, які, можливо, груби та печі ніколи й не бачили чи думають — та що там топити тими дровами, велика премудрість!
Для геть недосвідчених у цьому ділі нагадуємо основні правила експлуатації приладів або споруд на твердому паливі, недодержання яких загрожує серйозними неприємностями чи й трагедією.
Отже, чищення димарів та власне печей і груб упродовж холодного сезону треба здійснювати не рідше одного разу на три місяці. Кухонні плити на дровах – щомісяця. Адже сажа, що повсякчас накопичується, має властивість самозайматися.
Димарі на горищах повинні бути побілені вапном або змащені глиною. На дахах, що зроблені з легкозаймистих матеріалів, димоходи треба обладнувати надійними іскрогасниками.
Біля кожної опалювальної споруди перед топковим отвором на дерев’яній підлозі необхідно прибити металевий лист розміром не менш ніж 0,5х0,7 м. Відстань од печі чи груби до побутових речей (шафа, стіл, стілець, ліжко) має перевищувати 0,7 м, а від топкових отворів – 1,25 м.
Грубу треба припиняти топити до того часу, як родина вкладеться спати. По-перше, аби не надто рано закрити заслонку, що загрожує вчадінням, а по-друге, в разі виникнення пожежі біди вчасно мешканці не помітять.
Забороняється користуватися печами, які мають тріщини; застосовувати для розпалювання легкозаймисті та горючі рідини; зберігати не загашені вуглини та попіл у металевій ємності, поставленій на дерев’яній підлозі або легкозаймистій підставці.
А головне правило, на недотриманні якого багато хто «обпікся», – ніколи не слід доручати догляд за піччю або грубою малолітнім дітям!
Василь ШВЕЦЬ.
Грубка вимагає уваги
Сьогоднішнє життя багатьох ставить у такі обставини, що треба зриватись із квартири і переїжджати в сільську хату з пічним опаленням. Знайомляться із новим для себе життям і молоді сім’ї, які, можливо, груби та печі ніколи й не бачили чи думають — та що там топити тими дровами, велика премудрість!
Для геть недосвідчених у цьому ділі нагадуємо основні правила експлуатації приладів або споруд на твердому паливі, недодержання яких загрожує серйозними неприємностями чи й трагедією.
Отже, чищення димарів та власне печей і груб упродовж холодного сезону треба здійснювати не рідше одного разу на три місяці. Кухонні плити на дровах – щомісяця. Адже сажа, що повсякчас накопичується, має властивість самозайматися.
Димарі на горищах повинні бути побілені вапном або змащені глиною. На дахах, що зроблені з легкозаймистих матеріалів, димоходи треба обладнувати надійними іскрогасниками.
Біля кожної опалювальної споруди перед топковим отвором на дерев’яній підлозі необхідно прибити металевий лист розміром не менш ніж 0,5х0,7 м. Відстань од печі чи груби до побутових речей (шафа, стіл, стілець, ліжко) має перевищувати 0,7 м, а від топкових отворів – 1,25 м.
Грубу треба припиняти топити до того часу, як родина вкладеться спати. По-перше, аби не надто рано закрити заслонку, що загрожує вчадінням, а по-друге, в разі виникнення пожежі біди вчасно мешканці не помітять.
Забороняється користуватися печами, які мають тріщини; застосовувати для розпалювання легкозаймисті та горючі рідини; зберігати не загашені вуглини та попіл у металевій ємності, поставленій на дерев’яній підлозі або легкозаймистій підставці.
А головне правило, на недотриманні якого багато хто «обпікся», – ніколи не слід доручати догляд за піччю або грубою малолітнім дітям!
Василь ШВЕЦЬ.
Залишити коментар