Без цукру цілими ягідками
Це найпростіший спосіб. Чисті, перебрані, а головне, абсолютно сухі ягоди чорниць висипають на тарілку чи піддон, застелений целофаном або харчовою плівкою. Ставлять ємність в морозильну камеру для попередньої заморозки мінімум на годину. Після цього зсипають чорниці в пакет, випускають з нього повітря і щільно зав'язують.
Цілі ягоди з цукром
Для цього знадобляться контейнери і цукор. Співвідношення ягід і цукру – 2 до 1 відповідно. Підготовка ягід стандартна – перебираємо і миємо при необхідності. Далі викладаємо чорниці шарами, пересипаючи їх цукром. Закриваємо контейнери кришками і складаємо в морозильну шафу.
Заморожені таким способом чорниці, можуть бути використані для приготування вареників, пирогів, киселів і морсів.
Пюре без цукру
Цей спосіб також нескладний, але потрібно трішки ваших зусиль, щоб подрібнити чисті ягоди блендером. Потім пюре розкладаємо в пластикові стаканчики або невеликі контейнери на один раз використання. Ємності щільно закриваємо, можна для цього використовувати харчову плівку, і відправляємо в “морозилку”.
Заморожені таким чином чорниці можна використовувати для прикорму дітей. У цьому випадку ягоди необхідно пробити блендером якомога ретельніше, щоб не відчувалися шкурки.
Чорничне
пюре з цукром
Цим способом виходить практично заморожене сире варення. Ягоди змішують з цукром і пробивають блендером. Якщо хочете отримати солодку заготовку, то ягід і цукру візьміть в пропорції 1:1, а якщо трохи з кислинкою, то - 2:1.
Далі ягоди заморожують вищезазначеним способом в стаканчиках або порційних контейнерах.
З такої заготовки виходить відмінна начинка для пирогів, а також наповнювач для десертів.
Заморозка чорничного соку
Цей спосіб дозволить зберегти корисний чорничний сік на тривалий термін. Для цього з ягід витискаємо сік будь-яким звичним для вас способом. Потім розливаємо в стаканчики або невеликі пляшечки і щільно закриваємо кришками або харчовою плівкою. Головне – заливати сік не до самого краю, оскільки при заморожуванні сік буде розширюватися і може вилитися.
Як правильно розморожувати
Щоб зберегти максимум корисних речовин, чорниці заморожують швидко, на максимальній потужності морозильної камери.
Розмороження ж проводять повільно. У тарілку викладають необхідну кількість ягід і виставляють її на нижню полицю основної камери холодильника. Після того, як чорниці “відійдуть”, тарілочку з ягодами прибирають з холодильника і дають відігрітися при кімнатній температурі.
Підготувала
Вікторія ЗІНЧУК.
Залишити коментар