Прийшла весна. Ми знаємо, що її початок завжди мінливий і непередбачуваний. Такої пори ризик підхопити вірус значно вищий, аніж в зимовий холод. “Хворобливий” період календаря триватиме до кінця квітня.
Початок весни ще дуже нестабільний з точки зору температурного режиму. І на зміну теплу може прийти різкий зимовий холод. Крім того, в теплі віруси розмножуються активніше, а людський організм, втомлений від снігу, вітрів і коротких світлових днів, вже не може повноцінно захищатися від них. Тому необхідно заздалегідь продумати план захисту від простудних захворювань і починати його втілювати в життя.
Світ вірусів постійно у русі, постійно змінюється. Особливо підступний в цьому сенсі вірус грипу, чим і поснюється висока частота виникнення епідемій. Хвороботворні мікроорганізми проникають в слизові оболонки носа, носових пазух, мигдалин і бронхів. Найчастіше схильні до хвороб люди похилого віку і маленькі діти, у яких імунітет ще недосконалий. Захистити свій імунітет ми можемо.
Важливий принцип захисту від грипу та ГРВІ – комплексне використання засобів і методів профілактики. Важливо для всіх, але особливо для дітей, зменшити кількість контактів із джерелами інфекції, тому походи в гості при підвищеній захворюваності краще скасувати, але варто частіше гуляти на свіжому повітрі.
Частіше мийте руки: віруси поширюються не тільки повітряно-крапельним шляхом, вони можуть осідати на поверхнях, де тривалий час зберігають свою активність. Після зими така рекомендація не втрачає своєї актуальності, адже з потеплінням вірусів стає більше. Руки слід мити після вулиці, після туалету, перед їжею.
Загартовування значно знижує чутливість до застуди. Навіть більше – воно допоможе повністю уникнути застуди. Можна спробувати контрастний душ. Правда, варто робити це дуже акуратно, починаючи з невеликих перепадів температур, щоб не викликати спазм судин. Не забувайте регулярно провітрювати помешкання, офісні приміщення і т. д.
Незамінні в якості профілактики вітаміни. Йдеться про вітаміни А, Е, С. Приймати їх потрібно курсами по 10-14 днів кожного місяця осінньо-зимово-весняного сезону.
Важливо приділити увагу харчуванню. Організм виходить із зимової сплячки, і йому потрібні сили. Підвищити їх дозволить щоденне вживання овочів і фруктів – імунітет за допомогою такого заходу буде підтриманий по максимуму. Відомо, що найбільша кількість вітаміну С міститься в соку квашеної капусти, цитрусових (помело, грейпфрут, апельсин, лимон), ківі, журавлині. Дуже корисний салат зі свіжої капусти. Не забувайте давати дітям риб’ячий жир і пийте його самі.
Позитивну дію на організм справляє щоденне вживання цибулі та часнику. Досить кілька хвилин пожувати зубчик часнику, щоб повністю очистити ротову порожнину від бактерій.
У шипшині найбільше аскорбінової кислоти, причому, в сушеній шипшині її навіть вдвічі більше, ніж у свіжій.
Полоскання горла і туалетні процедури для носа двічі на день допомагають механічно видалити віруси і бактерії, які потрапили разом з повітрям. Промивати можна сольовим розчином (1 чайна ложка солі на 250 мл води), відваром ромашки. Для захисту слизової оболонки носа візьміть на замітку такий рецепт: 3-4 зубчики часнику і 1/4 цибулі дрібно нарізають і заливають охолодженою прокип’яченою олією. Суміш настоюють 2 години і проціджують.
Для інгаляцій можна використовувати ефірні олії ялиці, сосни, ялівцю, полину. У цій справі може прислужитися аромолампа. Нехай вона починає насичувати квартиру фітонцидами, щойно дитина прийшла зі школи чи дитсадка. Дуже помічна річ – сольова лампа. Вона підвищує захист слизових оболонок дихальної системи.
Марія ІВАНЮК.
Прийшла весна. Ми знаємо, що її початок завжди мінливий і непередбачуваний. Такої пори ризик підхопити вірус значно вищий, аніж в зимовий холод. “Хворобливий” період календаря триватиме до кінця квітня.
Початок весни ще дуже нестабільний з точки зору температурного режиму. І на зміну теплу може прийти різкий зимовий холод. Крім того, в теплі віруси розмножуються активніше, а людський організм, втомлений від снігу, вітрів і коротких світлових днів, вже не може повноцінно захищатися від них. Тому необхідно заздалегідь продумати план захисту від простудних захворювань і починати його втілювати в життя.
Світ вірусів постійно у русі, постійно змінюється. Особливо підступний в цьому сенсі вірус грипу, чим і поснюється висока частота виникнення епідемій. Хвороботворні мікроорганізми проникають в слизові оболонки носа, носових пазух, мигдалин і бронхів. Найчастіше схильні до хвороб люди похилого віку і маленькі діти, у яких імунітет ще недосконалий. Захистити свій імунітет ми можемо.
Важливий принцип захисту від грипу та ГРВІ – комплексне використання засобів і методів профілактики. Важливо для всіх, але особливо для дітей, зменшити кількість контактів із джерелами інфекції, тому походи в гості при підвищеній захворюваності краще скасувати, але варто частіше гуляти на свіжому повітрі.
Частіше мийте руки: віруси поширюються не тільки повітряно-крапельним шляхом, вони можуть осідати на поверхнях, де тривалий час зберігають свою активність. Після зими така рекомендація не втрачає своєї актуальності, адже з потеплінням вірусів стає більше. Руки слід мити після вулиці, після туалету, перед їжею.
Загартовування значно знижує чутливість до застуди. Навіть більше – воно допоможе повністю уникнути застуди. Можна спробувати контрастний душ. Правда, варто робити це дуже акуратно, починаючи з невеликих перепадів температур, щоб не викликати спазм судин. Не забувайте регулярно провітрювати помешкання, офісні приміщення і т. д.
Незамінні в якості профілактики вітаміни. Йдеться про вітаміни А, Е, С. Приймати їх потрібно курсами по 10-14 днів кожного місяця осінньо-зимово-весняного сезону.
Важливо приділити увагу харчуванню. Організм виходить із зимової сплячки, і йому потрібні сили. Підвищити їх дозволить щоденне вживання овочів і фруктів – імунітет за допомогою такого заходу буде підтриманий по максимуму. Відомо, що найбільша кількість вітаміну С міститься в соку квашеної капусти, цитрусових (помело, грейпфрут, апельсин, лимон), ківі, журавлині. Дуже корисний салат зі свіжої капусти. Не забувайте давати дітям риб’ячий жир і пийте його самі.
Позитивну дію на організм справляє щоденне вживання цибулі та часнику. Досить кілька хвилин пожувати зубчик часнику, щоб повністю очистити ротову порожнину від бактерій.
У шипшині найбільше аскорбінової кислоти, причому, в сушеній шипшині її навіть вдвічі більше, ніж у свіжій.
Полоскання горла і туалетні процедури для носа двічі на день допомагають механічно видалити віруси і бактерії, які потрапили разом з повітрям. Промивати можна сольовим розчином (1 чайна ложка солі на 250 мл води), відваром ромашки. Для захисту слизової оболонки носа візьміть на замітку такий рецепт: 3-4 зубчики часнику і 1/4 цибулі дрібно нарізають і заливають охолодженою прокип’яченою олією. Суміш настоюють 2 години і проціджують.
Для інгаляцій можна використовувати ефірні олії ялиці, сосни, ялівцю, полину. У цій справі може прислужитися аромолампа. Нехай вона починає насичувати квартиру фітонцидами, щойно дитина прийшла зі школи чи дитсадка. Дуже помічна річ – сольова лампа. Вона підвищує захист слизових оболонок дихальної системи.
Марія ІВАНЮК.
Залишити коментар